100 cims. La Cogulla, 1062m. (Montsant, Priorat)

ATENCIÓ al canvi d’hora de dissabte a diumenge!

 

La serra del Montsant, lloc per on transcorre l’excursió, forma part de l’Espai protegit del Parc Natural de la Serra del Montsant creat l’any 2002 pels seus valors històrics, paisatgístics, geològics i biològics. La Morera del Montsant i Margalef seran el dos pobles que inclourem dins de l’excursió, essent La Morera l’inici i Margalef el final de l’excursió.

La Morera del Montsant 743 m és un poble molt antic i ja se’n tenen notícies d’abans de la reconquesta l’any 1153. El domini de la Morera el va exercir l’Albert de Castellvell fins l’any 1170 en que passar a mans de del cavaller Arnau de Salfores, d’ell ve el nom del grau per on pujarem. Aquest petit poblet del Priorat a la dècada dels anys 80 del segle passat va perdre a gairebé tots els seus habitants, però les cases poc a poc s’han anat recuperant com a segona residència. La seva església dedicada a la Nativitat de la Verge és amplia i espaiosa d’origen romànic.

 

Itinerari

Inici. Sortim de la Morera per la part alta del poble on trobem uns indicadors. Prenem el camí que davalla a la nostra esquerra marcat com a PR.

10 min. Creuem el barranc dels Diumenges i arribem a una zona de pins joves de repoblació, aviat el camí comença a pujar de valent de cara a la cinglera.

50 min. S’acaba la pujada i resseguim una llisera horitzontal, la vista sobre la cartoixa d’Escala Dei és realment fantàstica. Més endavant un cable ens ajudarà a passar amb més seguretat un pas estret. El camí girarà cap a la dreta sempre seguint la llisera de roca i entrarem al Racó de la Missa.

1 h. Creuem el barranc del Miró per seguir amunt pel llit del barranc.

1 h 20 min. Carena de la serra Major. Hi ha un pal indicador. A la dreta a la vora trobarem el cim del Piló dels Senyalets, de front de baixada el sender que va al Clot del Cirer, nosaltres anem cap a l’esquerra seguint per la Serra Major.

1 h 25 min. Pal indicador de la Falconera de Baix continuem pel camí de capçada.

1 h 35 min. De nou trobem un pal indicador al barranc de la Taverna, deixem el camí de capçada per anar cap a la dreta pel corriol de baixada.

1 h 45 min. Racó del Teix. Espectacular arbre de teix declarat Monumental per la Generalitat de Catalunya, dins la cova i degota aigua del sostre dins d’un com, retornem pel mateix camí fins a la Serra Major.

2 h. De nou a la Serra Major anem cap a la dreta, seguim el camí cap al cim de la Cogulla que ja es veu a prop. A sota a la dreta, deixarem la cova del Temor de Déu.

2 h 7 min. Cim de la Cogulla. Vèrtex geodèsic, des del cim gaudirem d’una bona vista del conjunt de la serra del Montsant i al fons el pantà de Margalef. De lluny es poden veure els molins aerogeneradors que s’imposen sobre el medi.

2 h 12 min. Portell del Punt d’Espera. Pal indicador, som en una cruïlla de camins a l’esquerra aniríem a la Punta del Boter i després al grau de l’Escletxa. Nosaltres seguirem a l’esquerra per uns rocallisos pobres de vegetació en part degut als incendis.

2 h 25 min. Passem a tocar les ruïnes d’un corral en el planell de la cova del Noguers.

2 h 30 min. En el Pla de les Argelagues, la vegetació és escassa només quatre pins i alguns ginebrons, girem a la dreta i deixem el camí de Cabacés, més endavant deixarem a la dreta el coll de les Figues per girar a l’esquerra i entrar en el barranc de Sant Salvador. El camí és molt bonic i ombrívol i fa de bon baixar. A la dreta trobarem una clariana on podrem veure l’esvelta agulla del Frare i l’ermita de Sant Salvador.

3 h. Ermita de Sant Salvador, lloc místic ple d’encant i misteri, actualment esta refeta i es pot visitar, a la part superior que esta dins d’una balma, i havia l’habitatge de l’ermità que ara es fa servir com a refugi pels escaladors. A l’esplanada de davant trobarem taules, barbacoes i la font màgica de Sant Salvador que diu la dita popular que l’aigua de Sant Salvador treu el dolor. Deixem l’ermita baixant pel camí que surt enfront la porta, on trobarem un pal indicador, més endavant passarem per les coves del Carbó i de la Roba, per on arribarem al camí asfaltat que va a Margalef.

4 h 25 min. Poble de Margalef 379 m d’origen àrab fou probablement reconquerit després de la caiguda de Siurana. Situat a la riba dreta del riu Montsant té 125 habitants, és bonic i endreçat, té un bar, un hostal, un alberg de joventut i un càmping on s’hi hostatgen majoritàriament escaladors de tot el món atrets per les bones zones d’escalada que es troben al seu voltant.

-FI DE L’EXCURSIÓ-

 

Informació

Diumenge: dia 25 d’octubre de 2015

Lloc de sortida: Estació d’autobusos de Vilafranca

Hora de sortida: a les 7 del matí.

Dificultat: Mitjana.

Hores de camí: 4 hores 25 min. sense comptar les parades.

Desnivell: 400 metres de pujada i 600 de baixada

Distancia: 12, 50 km.

Preu soci: 13€

Preu No soci: 18€

Coordinadors: Josep Domènech i Fèlix Masachs.

Notes: Cal portar aigua pel recorregut, esmorzar i dinar.

Inscripcions a la secretaria del CEP o a la web.

La propera sortida de 100 cims serà al cim del Montmajor a la Garrotxa .

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.