100 Cims. L’Espina 1.181 m. (Baix Ebre)

Us proposem un recorregut atractiu i variat pels ports de Tortosa Beseit. L’itinerari comença a l’àrea de lleure de la Franqueta, propera a les poblacions d’Arnes i Horta de Sant Joan. Des d’allà marxarem cap a la Marbrera, on uns panells informatius ens permetran fer-nos una idea de com s’extreia el marbre d’aquesta zona fins ben entrat el segle XX. Tot seguit remuntarem el Barranc del Carrer Ample, un indret solitari i sorprenent que no deixa a ningú indiferent. Ja a la part alta, els Rasos guanyen la partida a la pedra i el paisatge es torna més acollidor i bucòlic. Des del cim hi ha una vista privilegiada i si el bon temps ens acompanya sentirem que l’esforç de l’ascensió haurà valgut la pena. Des del cim farem una baixada força directa pel barranc del Llop cap a la població d’Alfara de Carles, on hi va néixer en Panxampla, un bandoler llegendari per aquestes contrades. 

Joan Pujol Fontanet,  més conegut amb el seu malnom de Panxampla, era un bandoler de les terres del sud de Catalunya. Va néixer a Alfara de Carles el 23 d’abril de 1857. Panxampla era famós a les muntanyes dels Ports i fins i tot a les terres d’Espanya.

Va ser sotmès a un Consell de Guerra i sentenciat a mort per haver ferit un guàrdia civil en un crim de taverna, que probablement no havia comès ell, i fugí a la muntanya on sobrevisqué uns tres anys. Finalment va passar a França, com a soldat carlí exiliat. Fou pres en un cafè de Carcassona, el 7 de desembre de 1882, i afusellat a la ciutat de Tarragona el dia 16 de juny de 1883.

Segons Vergés Paulí, Panxampla «només tenia ‘males entranyes’ per als rics i per als que el perseguien i en canvi tenia bon cor per als pobres». Es pot dir que la seva història o llegenda sempre ha estat present pels pobles on es va moure, fins i tot el grup de cantautors de les Terres de l’Ebre Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries té en el seu repertori una cançó dedicada a al bandoler més conegut del sud de Catalunya.

 

0 min.  Àrea de lleure de la Franqueta. Marxem per la pista que va paral·lela al riu dels Estrets en direcció a llevant.

7 min. Bifurcació. Decantem a l’esquerre endinsant-nos al barranc.

10 min. Àrea d’interpretació de la Marbrera. Un cop visitada la zona, ens posem dins el llit del torrent i iniciem la remuntada del barranc del Carrer Ample.

55 min. Font de les Baranes. A partir d’aquest indret el nostre camí guanya alçada de manera més decidida per amagar-se a l’ombra d’un bosc espès.

1 h 15 min. Sortim del bosc i apareix davant nostre una vista del barranc ara menys engorjat però més salvatge i espectacular. El recorregut esdevé cada vegada més sorprenent. Arriba un moment en que ens trobem envoltats d’altes parets rocalloses i decantem a la dreta, introduint-nos en una mena de passadís engorjat que rep el nom d’Estret de les Palanquetes.

1 h 35 min. Cova de la Rambla de Dins. En cas de mal temps ens ofereix un refugi ideal. Després de reposar-hi una estona seguirem barranc amunt, avançant enmig d’un ambient  inhòspit, amb formacions rocoses impossibles d’imaginar i falles que dibuixen un paisatge torturat.

2 h 00 min. Ens trobem en la part alta del barranc, on enllacem amb el GR, seguint-lo cap a l’esquerra. A partir d’aquest moment busquem la sortida del barranc, tot avançant entre amables turons arrodonits i rasos verds que enjardinen el mas d’En Maraco.

2 h 25 min. Coll d’Alfara. Decantem a l’esquerra continuant pel GR. De seguida però deixarem el GR i girarem novament a l’esquerra per seguir les fites que, una mica camp a través,  ens guien fins al cim.

2 h 35 min. L’Espina. Esperem trencar el malefici de les darreres sortides de 100 cims i poder gaudir de les vistes sense boira. Si els déus ho volen ens podrem recrear en una panoràmica espectacular, amb les roques de Benet a cop de roc. Marxarem del cim desfent el darrer tram de camí.

2 h 45 min. Tornem a ser al coll d’Alfara. Deixem a la dreta el camí que va al barranc del Carrer Ample i seguim de front cap al barranc del Llop. És un camí de bast en bon estat tot i que baixa de valent.

3h 45 min. Camí empedrat. El paisatge és molt diferent del que veiem fins aquest moment. El Barranc s’obre i al fons ja hi podem veure el poble d’Alfara de Carles.

4 h 05 min. Creuem una pista ampla i seguim perdent alçada pel corriol, que continua a l’altra banda. Aviat passarem pel costat d’una finca on hi crien bous braus.

4 h 30 min. Carretera d’Alfara. La seguim cap a l’esquerra, en direcció al poble.

4 h 35 min. Alfara de Carles. Entrant al poble hi podem admirar unes feixes, a banda i banda de la carretera, on hi ha oliveres precioses.

Ja hem arribat. Esperem que us hagi agradat i bon profit!!

 

Es dinarà en tornar al bus, pel que cal portar dinar. Aquest es deixarà al mateix bus i no caldrà portar-lo a sobre durant l’excursió.

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.