100 Cims. Morral del Cabrafeixet 753m (BAIX EBRE)

Dia: Diumenge  22 Març de  2015

Lloc: Estació d’autobusos de Vilafranca.

Hora: 07.00 del matí.

Dificultat: Mitjana.  

Distancia: 11 km., desnivell 590 m. (aprox.)

Horari: 4 hores 55 minuts, sense comptar les parades.

Transport: Autocar

Cal portar: Calçat adequat, aigua, esmorzar i dinar, pantalons llargs    recomanats (per les argelagues i els coscolls), dinarem pel camí.

Preu socis: 14€

Preu NO socis: 19€

 

Aquest cop farem l’ascensió a aquest cim  segurament inèdit per molts de vosaltres, situat a la Serra del Boix al Baix Ebre, recorrerem els seus lloms,  arestes i profunds barrancs que sens dubte ens deixaran un bon record per la seva feréstega i solitària bellesa. Si el Fort (vent) segons la gent del país ens ho permet.

 

ITINERARI

 

0.00 h  Bassa de les Collades. 399 m. Sortim per la mateixa pista asfaltada que hem vingut amb l’autocar.

 

0.07 h   Deixem la pista asfaltada, per anar cap a la dreta  per una  pista sense asfaltar seguim unes marques de color groc. Aquestes marques, ens guiaran duran bona part de l’excursió. Passarem pel costat de la bassa del Coscoll i d’una caseta mig abandonada, veurem unes arneres a l’esquerra i travessarem uns camps d’oliveres, després el camí pujarà per uns marges i començarà  a guanyar alçada per bosc.

 

0.25 h En un replà, deixem un senderó que marxa a la nostra esquerra i s’acaba el bosc. Anem pujant per un sender ben definit que dona  pas a les argelagues i els coscolls però també a una millor vista del paisatge. A  la nostra esquerra tenim el barranc de la Fullola i a la dreta el barranc del Gall, i en alguns punts veurem part del Delta de l’Ebre, el Morral de les Nines i el de la Buinaca.

 

0.55 h    Traspassem  la carena i seguim per la vessant obaga.

 

1.00 h  Passem a tocar de la Foradada (630 m.), foto obligada. Continuem pujant ara per terreny mig rocós, amb formacions ben curioses, a la nostra dreta, albirem una petita foradada la de Pradet.

 

1.30 h  El  Grauet, pas de roca amb restes del camí empedrat, seguim amunt.

 

1.35 h  Trobem el GR192, el seguim cap a la dreta per un bonic tram fins trobar la carena,  (la gent del país li diuen “La Clenxa”), a la dreta tenim el Morral de les Nines (787 m), avancem en direcció Nord, seguin el GR.

 

1.40 h   En aquest tram el camí baixa un 25 o 30 metres per una tartera, tram que farem amb compte, doncs és bastant dret i relliscós, després seguirem per unes lleixes a la nostra cap  dreta.

 

2.05 h Continuem “clenxejant” i admirant el paisatge, tenim a l’esquerra el barranc de la Buinaca i a la dreta el de les Nines.

 

2.15 h Passem per sota la Punta de Buinaca (765 m) cim opcional. Aquesta punta fa de partició entre els termes de Tortosa, Tivenys i el Perelló.

 

2.25 h  Baixem una mica,  passant per unes lleixes amb alguns pins escadussers, que donen fe de com devien ser els boscos abans dels incendis que han afectat massa sovint aquesta zona, seguidament pujarem fins retrobar la carena i després de baixada guanyem la

 

2.40 h Collada de Cabrafeixet (708 m). Senyal metàl-lic. El GR es desvia a la nostra dreta però nosaltres seguim en la mateixa direcció. Passarem per un primer collet, des d’aquí la vista del Morral es espectacular. Anirem per la  carena, s’ha de grimpar una mica però podem evitar-ho per la dreta (Est).

 

2.55 h Cim del MORRAL DE CABREFEIXET  (753 m). Vista espectacular sobre el pla del Burgar, del mar, el delta i de totes les serres en 360º. Retornarem per on hem vingut fins la…

 

3.10 h Collada de Cabrafeixet (708 m). Ara seguim el GR192 que perd alçada ràpidament en direcció Est per un bon sender.

 

3.25 h Cruïlla amb indicadors, a l’esquerra surt un sender que ens portaria a la bassa del Falcò, nosaltres però continuem la nostra baixada seguin el GR.

 

3.55 h Cruïlla. Deixem el GR per agafar un sender  a la nostra esquerra que pujant una mica ens portarà al Racó d’Estrada Es tracta d’un  conjunt de balmes, on s’hi ha trobat gran quantitat de peces de sílex. Entre elles la més importat és la Cova de la Mallada, antic allotjament considerat el més antic de les terres del Ebre, del Paleolític superior, també fou emprada per guardar el bestiar, desprès de visitar-la seguim el nostre camí passant per un bonic tram amb roques erosionades i balmes amb pintures de dubtosa antiguitat, continuem pel sender.

 

4.15 h Pintures rupestres de Cabrafeixet. Protegides per unes reixes metàl·liques, si pot veure imatges de diverses cabres i un caçador. Seguim baixant amb alguns trams d’escales fins arribar al …

 

4.25 h Aparcament habilitat per visitar les pintures rupestres (350 m). Aquí retrobem el GR, continuem ara per pista, deixant-ne una a la nostra esquerra. Continuarem  fins una cruïlla on retrobem la pista asfaltada que hem passat al matí amb l’autocar, i on hi ha els indicadors de la pintures rupestres, caminem en 400 metres més hi arribem a una

 

4.55 h Caseta en la que  hi haurà esperant-nos el nostre autocar.

 

  FI DE L’EXCURSIÓ.

 

Propera sortida serà el dia 26 d’abril de 2015 a la Mola de Sant Honorat de 1067 m. A l’Alt Urgell.

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.