100 cims. Puigmal, 2910m (Ripollès)

El cim del Puigmal és un cim arrodonit, de fàcil ascensió  per qualsevol dels seus vessants, i si el dia és clar des del cim, es pot contemplar una extensa i dilatada panoràmica de 360 graus . És el cim més alt del cercle de Núria i un dels més alts del Pirineu Oriental,  el primer  és el Carlit  de 2921m. que el supera en 11 metres.

La nostra proposta, és de pujar al cim des de l’estació d’esquí d’Er i baixar cap a Núria, si es va amb autocar. En el supòsit que anéssim en cotxes particulars, pujaríem el cim del Puigmal i la baixada la faríem cap el Pic Puigmal Petit del Segre  de 2812 m. del Segre  i Puigmal de Llo de  2801 m. per retornar després cap els cotxes completant d’aquesta manera  un petit cercle.   

 El cim es molt freqüentat degut a la seva fàcil ascensió, però per  la seva important alçada i en trobar-se en un lloc aïllat els canvis de temps hi són molt sobtats i perillosos, pel que cal portar roba impermeable i d’abric encara que hi hagi previsió de bon temps.

Mossèn Cinto Verdaguer  el descriu en aquets versos.

De puig en puig pel coll de Finestrelles. /S’enfilen del Puigmal a l’alta cima. / Tota la terra que el meu cor estima. / des d’ací es veu en serres onejar.

 

Itinerari

Comencem l’excursió a l’aparcament de les Esplanes 1971 m.  de l’estació d’esquí de Er- Puigmal. Al inici anirem per una pista asfaltada  tancada al pas de cotxes no autoritzats.   La pista en direcció E. es va acostant cap al fons de la vall.

25 min. 2.077 m. Aiguaneix.  Arribem a una caseta de les aigües deixem la pista que hi arriba, creuarem el torrent i seguirem per un camí senyalitzat que hi ha a l’esquerra.

40 min. 2185 m. Tornem a creuar el torrent i després una pista que ve de la jaça dels Prats de Tossa. Aquí agafem un camí en forta pujada que va pel mig de mates de nerets que esta indicat amb marques de pintura i algunes fites de pedres. Més endavant passem pel costat d’unes ruïnes d’una cabana.

1 h 50 min. 2649 m. Pas dels Lladres a la carena que es desprèn del Puigmal. Enllacem amb camí de pujada des de el collet de Les Barraques. Bona vista del sector sud del Puigmal. Ara anirem carenejant sense gaires dificultats per un bon camí.

2 h 40 min. 2910 m. Cim del Puigmal d’Er. Espectacular vista en totes direccions un dels cims més visitats i emblemàtic del país. El corona una gran creu i diferent simbologia de la vall de Núria. Baixem del cim per un llom fàcil en direcció N. travessem una collada i pugem gairebé sense desnivell al cim següent. En el cas de que baixéssim cap a Núria seguiríem el camí normal de baixada que en 2 hores ens porta al Santuari.

3 h 15 min. 2812 m. Cim del Puigmal Petit del Segre. A la dreta tenim tota la vall de la coma de l’Embut i la vall de Núria,  en pocs minuts assolim la cota 2802 m. en aquest punt deixem la carena de l’olla de Núria que segueix cap el pic del Puigmal del Segre  i anem girant a l‘esquerra  per la carena del Puigmal de Llo.

3 h 30 min. Puigmal de Llo. 2801 m. Bona vista vers la Cerdanya. Continuem per la carena ja de baixada fins a un avant-cim on girem a l’esquerra i en forta baixada arribem al fons de la vall.

4h 15 min. 2380 m. Font de la ribera  d’Er. Font molt cabalosa on hi neix el riu d’Er, continuem pel camí que segueix el curs de l’aigua.

4 h 45 min. 2185 m. Enllacem amb l’itinerari de pujada ara només ens cal seguir-lo en direcció S. fins el inici de l’excursió.

5h. 15 min. Aparcament de les Esplanes.

-FI DE L’EXCURSIÓ-

 

Informació

Diumenge  28 de juny de 2015.

Lloc de sortida: Estació d’autobusos de Vilafranca.

Hora de sortida: A les 6 del matí.

Dificultat: Mitjana. Excursió d’alta muntanya amb desnivell acumulat important.

Desnivell: 1000 metres de pujada i 1000 m. de baixada, aproximadament.

Hores: 5 h 15 min.

Distancia:  12 kms. aproximadament.

Transport:  Autocar, en el  cas que hi hagin poques places es farà en cotxes particulars.

Coordinadors: Fina Ràfols i Fèlix Masachs.

Inscripcions aquí o a la secretaria del CEP.

 

La propera excursió serà el dia 11 i 12 de juliol al Tessó de Son de 2700 m. Al Pallars Sobirà.

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.