100 Cims. Sant Honorat, 1067m. (Alt Urgell)

 

Sant Honorat, 1067 m Alt Urgell

La ruta que avui proposem ens acosta a un bonic racó del pre-pirineu català, situat al sud de l’Alt Urgell. Té el seu inici a l’hotel can Boix, proper al poble de Peramola i l’arribada al poble d’Oliana. El recorregut que farem consta de dues parts clarament diferenciades. La primera, que va des de can Boix fins al cim de Sant Honorat, ens endinsa per un tipus de terreny semblant al del massís de Montserrat, en el qual caminarem, l’un darrere l’altre, en tot moment per senders estrets. La baixada es realitzarà, gairebé en la seva totalitat, per camins amples o pistes, cosa que ens permetrà avançar més en grup.

Arribant al cim, passarem per l’ermita de Sant Honorat, la qual està pràcticament tota enrunada, però encara conserva el portal d’entrada amb la llinda, on s’hi llegeix la data de 1729.

Ja de baixada, visitarem l’església romànica de Santa Maria de Castell-llebre, situada en un esperó rocós al damunt del riu Segre. A l’altra banda del Segre, també enlairada damunt d’un penyal, n’hi ha una altra, la de Sant Andreu del Castell. Aquestes esglésies, ambdues romàniques del segle XI, eren les esglésies dels dos castells que protegien l’estratègic pas de la Garanta, al riu Segre.

A partir d’aquest indret marxarem còmodament per camins força planers fins al poble d’Oliana, al qual hi arribarem per la seva zona d’horta, un cop haguem creuat el riu Segre.

 

 

Itinerari

O min. Hotel Can Boix de Peramola, (597 m). Deixant la vall a l’esquena, marxem en direcció nord-oest.

4 min. Deixem el camí principal i continuem per un senderó que remunta el torrent de Font Viva.

12 min. Abandonem el camí que va al clot de la Font Viva i decantem a la dreta, guanyant alçada per un sender ombrívol.

26 min. Les Esplugues. Deixem aquestes cavitats enrere i seguim pujant, a pas tranquil.

36 min. Arribem a un petit pla amb boniques vistes, que esdevé un lloc ideal per aturar-se, menjar quelcom i recuperar l’alè.

58 min. Bifurcació. Deixem a l’esquerra el sender que marxa planer cap a coll de Mur i decantem a la dreta, seguint el camí, que puja enmig de conglomerats.

1 h 15 min. Coll de Sant Honorat, (969 m). Trobem una pista pedregosa i la seguim cap a l’esquerra. De seguida s’acaba i continuem per corriol estret, obert dins el bosc.

1 h 30 min. Ermita de Sant Honorat, (1061 m). Deixem enrere les restes de la capella i, de sobte, ens trobem al damunt d’una mola envoltada d’estimballs verticals i espectaculars, des d’on gaudim de vistes fantàstiques sobre la Presó, o roca de Picapoll, el pantà d’Oliana, la roca de la Creu, roca de la Valldan, serra de Turp, serra d’Aubenç, etc.

1 h 38 min. Mirador. Situat al sud-oest de la mola, ens ofereix una visió espectacular de la veïna mola de Sant Salvador del Corb, separada de nosaltres per un caos d’agulles i barrancs esfereïdors.

Marxem de l’indret tot desfent el camí de pujada.

1 h 55 min. Recuperem la pista pedregosa i la seguim de baixada.

2 h 10 min. Bifurcació (940 m). Deixem a la dreta el camí que va al roc de Rombau i decantem a l’esquerra, baixant en direcció a Castell-llebre.

2 h 20 min. Abandonem la pista i ens endinsem al bosc per un corriol, mig embrossat, que marxa a la dreta.

2 h 45 min. Ens incorporem a la pista, seguint-la cap a la dreta. De seguida trobarem un encreuament, on seguirem de front, en direcció a Castell-llebre.

2 h 55 min. Església de Santa Maria de Castell-llebre (677 m). En perfecta harmonia l’edificació abraça a la roca i convida a la calma, en un indret tranquil.

Desfem el camí fins al collet, on hi ha l’encreuament i seguim la pista de l’esquerra.

3 h 25 min. Deixem la pista principal, que continua planera, cap a Can Boix, i decantem a l’esquerra per un camí que baixa recte, enmig de camps.

3 h 45 min. Arribem al fondo, on s’uneixen el torrent de Rombau i la rasa de la Burfaralda. Creuem la carretera de Peramola i seguim per la carretera de Tragó. Abans d’arribar al poble, decantarem a l’esquerra i creuarem el riu Segre per una palanca, que ens porta a l’horta d’Oliana.

4 h 15 min. Oliana (450 m), punt final de la caminada.

 

 

Informació

Dia: 26 d’abril de 2015

Lloc sortida: estació d’autobusos de Vilafranca

Hora trobada: 07:00 h del matí

Dificultat: Fàcil

Distància: 11,5 Km.

Desnivell: 500 m de pujada i 600 m de baixada

Horari: 4 h 15 min.

Transport: Autocar

Les inscripcions s’han de realitzar a la secretaria del CEP.

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.