+2000 – Maladeta

+2000. Maladeta

Sortida exclusiva per a socis/es de l’entitat.

 

Els +2000 són sortides en autosuficiència d’excursionisme d’alta muntanya, amb grans desnivells i llarga durada. No són sortides guiades, els participants han de conèixer d’avançada l’itinerari i les condicions amb les que es trobaran i han de col·laborar amb els seus coneixements i la seva experiència al bon desenvolupament de l’activitat.

 

Entenem, per tant, que tothom qui s’apunta per dur a terme l’activitat coneix bé els riscos que aquesta comporta, té les condicions físiques i tècniques per dur-la a terme de manera autònoma i l’empren sota la seva única i pròpia responsabilitat.

 

 

El pic de la Maladeta és una muntanya de 3.308 metres, amb una prominència de 117 m, situada al bell mig del massís de la Maladeta, al qual dona nom. Està situat al Parc Natural Posets-Maladeta, al municipi de Benasc (Osca).

Durant molt de temps es va creure que era el pic més alt del massís i per això des de molt aviat es van succeir els intents per conquerir-lo. La primera ascensió reeixida la va dur a terme, el 1817, Johann Jacob Friedrich Wilhelm Parrot en companyia el guia local Pierre Barrau.

No és coneix exactament l’origen del topònim, tot i que avui, la interpretació més estesa relaciona el nom amb veus preromàniques (mala-(h)ita) que vindrien a significar «la (muntanya) més alta»; si la denominació «Montes Malditos» deriva del topònim o de la llegenda que se li atribueix, ho deixem a la vostra consideració.

 

 

DISSABTE 16 DE JUNY

Des de Benasc, continuarem per la carretera A-139 cap a la fi de la vall, prendrem el trencant que va a Llanos o Plan de l’Hospital, el passarem i continuarem per pista de terra fins a on sigui possible en direcció a la Besurta. Un cop aparcats els vehicles enfilarem a peu cap al refugi de La Renclusa on farem nit.

 

 

DIUMENGE 17 DE JUNY

Sortirem de bon matí del refugi i seguirem el camí que, en el seu primer tram, coincideix amb la ruta habitual d’ascens a l’Aneto. Anirem pujant en paral·lel a la cresta dels Portillons, que ens quedarà a l’esquerra. Al arribar al Portillón Superior (2.800m), en lloc de travessar-lo per seguir la ruta habitual que porta a l’Aneto, continuarem recte amunt i aviat podrem veure davant nostre el Pic de la Maladeta i, a la seva dreta, el coll de la Rimaia al qual ens dirigirem.

La pujada al coll de la Rimaia no presenta dificultats especials si hi ha neu, tot i que quan la rimaia (la fissura que es forma entre la roca i la neu) s’obre, pot ser complicat superar-la; el pendent del corredor és fort (45º-50º d’inclinació màxima). Des del coll de la Rimaia (3.232m), en poca estona, podrem assolir el pic de Maladeta Oriental (3.308m).

Abandonarem el cim baixant per un terreny ample i amb poca inclinació, en direcció sud i pel vessant O, tot esquivant les dificultats que presenta la cresta. Mirarem de anar trobant el millor pas, a mesura que avancem el camí s’anirà fent més complicat. A poc a poc ens anirem acostant al collet que hi ha sota el pic Abadías (és al punt més baix de la carena, entre els pics de la Maladeta i l’Abadías). Per arribar-hi haurem de fer un flanqueig de baixada i desgrimpar alguns metres amb passos d’I i II, fàcils però una mica aeris i exposats al vessant de Cregüenya. Després d’un lleuger ascens final arribarem al collet, des d’on iniciarem l’ascensió al segon cim de la jornada, inicialment per la mateixa aresta, després decantant-nos a l’esquerra i progressant pel vessant E, entre blocs, fins al pic Abadías (3.271m).

Per baixar, desfarem el camí i retornarem al collet. Des del collet baixarem en direcció E per la glacera de l’Aneto fins a enllaçar amb la ruta habitual de descens de l’Aneto que, travessant la glacera, mena al Portillón Superior, el travessa i continua avall fins al refugi de La Renclusa. D’aquí, en poc menys d’una hora arribarem a La Besurta.

 

Desnivell positiu: 1.600 m (200 + 1.400) aprox.

Distancia: 12,5 km (1’5 + 11) aprox.

 

INFORMACIÓ GENERAL I LOGÍSTICA:

Inscripcions presencials.

  • La sortida es realitzarà en cotxes particulars. Es crearà un grup de WhatsApp per tal d’organitzar les places en els diferents vehicles disponibles i resoldre les incidències que es presentin.
  • El punt de trobada serà dissabte a les 12 del migdia a la benzinera Penedès.
  • La nit de dissabte a diumenge la passarem al refugi de La Renclusa en règim de mitja pensió (inclou el sopar de dissabte i l’esmorzar de diumenge). Cal portar sac prim o llençol, el dinar de dissabte i també el dinar de diumenge.
  • El cost del refugi, en règim de mitja pensió (sopar, dormir i esmorzar), és de 00,00
  • Per realitzar l’activitat cal inscriure’s, per tot abans del dia 13 de juny, personalment a la secretaria del Centre o a traves de la seva pàgina web. Les places estan limitades a 10 participants.
  • Es tracta d’una sortida d’alta muntanya i cal estar en possessió de la llicencia federativa, mínim en la modalitat C.
  • Aquesta sortida pot ser anul·lada, modificada o substituïda per una altra de diferent, ja sigui a la mateixa zona o en qualsevol altre lloc, en qualsevol moment i per acord d’una majoria dels participants si aquesta és la seva voluntat o les circumstàncies així ho aconsellen.

 

LLOC DE SORTIDA Benzinera Penedès
HORA DE SORTIDA A les 12 del migdia
DIFICULTAT Perfeccionament
DIA SORTIDA Dissabte 16 de juny de 2018
DIA ARRIBADA Diumenge 17 de juny de 2018
TRANSPORT: Cotxes particulars
MATERIAL: Cada participant ha de portar el material necessari per a la seva seguretat i per poder realitzar l’activitat de manera autònoma.

Cal estar atents a l’estat de la neu, són necessaris grampons i piolet.

LLICENCIA: Obligatòria, mínim en la modalitat C
PLACES: 10

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.