21è cicle d’audiovisuals de muntanya al VINSEUM. “Senders del 1714-Caminant per la història” A càrrec de Pako Crestas

XXI  CICLE D’AUDIOVISUALS  DE MUNTANYA 2015. VILAFRANCA DEL PENEDÈS. CEP 40È ANIVERSARI

“MUNTANYES D’HISTÒRIA“

“Muntanyes d’història” és un títol genèric per aplegar els films que es projectaran enguany.

Aprofitant la celebració d’aquests 40 anys del Centre Excursionista del Penedès, volem dedicar aquest cicle a temes històrics, i per això hem escollit alguns títols com, per exemple, “Senders del 1714-Caminant per la història”,  o el documental de “Pioners” sobre els escaladors catalans nascuts abans de la Guerra Civil. També, la pel·lícula Valley Uprising, guanyadora del Gran Premi Vila de Torelló 2014, que repassa la història de la vall més emblemàtica de l’escalada. Tancarà el cicle en Ferran Latorre amb una conferència sobre la seva carrera alpinística des dels seus inicis fins a les ascensions actuals.

Aquest cicle es presentarà al local del CEP el dia 22 de maig amb una conferència gratuïta d’en Manel Broch i en Manel Garcia.

El preu de cadascuna de les altres sessions és de 2€ i amb l’entrada es podrà participar en el sorteig de material de muntanya que farem al finalitzar cada xerrada.

Us hi esperem a tots!

 

 

SESSIONS

 

1- LOCAL DEL CENTRE EXCURSIONISTA DEL PENEDÈS

Divendres 22 de maig, a les 21.30h

Presentació del Cicle

KYRGISTAN AMB BTT

A càrrec de Manel Broch i Manel Garcia 

Projecció de fotos: durada, 45′

És una recopilació de les fotografies d’un viatge de quatre setmanes per l’Àsia Central a través del país dels quirguisos i seguint els territoris que constituïen la ruta de la seda.

Els ciclistes van envoltar la riba sud del llac Isyk Köl i es van enlairar fins l’altiplà que acull el llac Song Köl. Van visitar el caravansai Tash Rabat i van arribar a Jalal Abad travessant els grans colls de més de 3000 metres de la serrada Fergana.

Finalment van retornar fins a Bishkek per carretera.

En acabar l’acte hi haurà un ressopó.

 

2- AUDITORI DEL VINSEUM 

Dimarts 26 de maig a les 21.30h

“Senders del 1714-Caminant per la història”

A càrrec de Pako Crestas

Els SENDERS DEL 1714 van sorgir de la voluntat de la FEEC, com a representant de les entitats excursionistes del país, de col·laborar enels actes del tricentenari del 2014.

En  Pako Crestas va resseguir per primera vegada els senders, tot responent a l’encàrrec de la FEEC d’establir una georeferenciació del terreny i de fer una descripció exhaustiva del recorregut.

La idea ha estat la d’unir, mitjançant GR, PR, SL i trams encara per senyalitzar, els 10 punts emblemàtics de la guerra de successió com, per exemple: Sant Boi, el Born,  Talamanca, Moià, Vic, La Seu d’Urgell, Cardona, Prats del Rei, Cervera i Lleida.

Un total de 670 km de recorregut des de l’àrea metropolitana fins a la terra ferma, passant per la Catalunya interior, el pre-pirineu i muntanyes tarragonines.

 

3- AUDITORI DEL VINSEUM 

Dimarts 2  de juny  a les 21.30h

“Vigia”

(Marcel Barelli. Suïssa. 2013) Film animació, 8′

Presentació a càrrec de Joan Salarich, director del festival.

“El meu avi m’explica una història que s’ha inventat i em demana fer una pel·lícula amb aquest argument: per causa de l’enverinament, pels pesticides I altres substàncies tòxiques, una abella decideix deixar el seu eixam i anar a la recerca d’un lloc més segur per viure.”

Valley Uprising”

(Peter Mortimer i Nick Rosen.EEUU 2014) Documental, 98′

Gran premi Vila de Torelló 2014 , Premi Boreal al millor Guió

Presentació a càrrec de Joan Salarich, director del festival.

La Vall de Yosemite sempre ha estat considerada la meca dels escaladors. Alguns hi han establert la seva llar, i els avenços més importants en el camp de l’escalada s’han produït en les seves parets. Personatges com Robbins, Harding, Bachar, Bridwell, Hill, són els protagonistes d’aquest documental definitiu sobre la història de la vall més emblemàtica de l’escalada.

 

4- AUDITORI DEL VINSEUM  i

Dimarts 9 de juny a les 21.30h

“PIONERS-ESCALADORS CATALANS NASCUTS ABANS DE LA GUERRA CIVIL”

A càrrec de Miquel Vilaplana

Film documental, 75′ (EstimbLL fILMS 2014)

Pioners narra l’activitat dels escaladors catalans nascuts abans de la guerra civil, que, a la dècada de 1940 i des de les agulles i parets de Montserrat, van introduir l’escalada moderna a Catalunya. Alguns també, manyans d’ofici, crearen prototips de nous estris d’escalada per assegurar-se i obrir-se pas on abans no s’havia pogut fer.

Mallafré, Romeu, Farrés, Santacana, Panyella “Pany”, Alaix, Camp, Coromines, Sorolla, Álvarez i un llarg etcètera, són els protagonistes del film juntament amb les vies d’escalada que van traçar en les agulles i les parets verges de Montserrat.

 

5- AUDITORI DEL VINSEUM 

Dimarts 16 de juny a les 21.30h

“Del 8b als 8000 m. Una història d’imatges.”

A càrrec de Ferran Latorre

Ferran Latorre farà un repàs exhaustiu i complet de totes les activitats realitzades al llarg de la seva carrera alpinística.

Des de l’escalada esportiva, disciplina en la qual va aconseguir escalar la dificultat de 8b, fins a les expedicions a l’Himàlaia, amb els seus 11 vuitmils conquerits, passant per les escalades hivernals als Alps i les aventures a l’Antàrtida.

L’audiovisual pretén fer un repàs de la seva vida i mostrar al seu torn totes les especialitats que actualment s’integren sota l’ampli paraigua de l’Alpinisme.

També donarà un enfocament especial a les noves dimensions que per a ell ha adquirit la muntanya: la de la imatge, la de la filmació i la de la difusió d’aquest esport.

 

 

Organitza: CEP

Col·labora: VINSEUM, Ajuntament de Vilafranca, FEEC

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.