Caminada, pedalada i esmorzar popular per pair els torrons. PUIG DE LES CREUS, 924 m. ( Serra de la Brufaganya, Conca de Barberà) CAMINADA

Itinerari a peu

Començarem l’excursió a la capella de les Fonts de Sant Magí de la Brufaganya, d’inici anirem pel  camí vell  de Sant Magí  a Santa Perpetua del Gaià. El camí va planejant entre camps de cereals i bosc de pi,

1 hora.  Arribem a una trifurcació de camins el de la dreta va a Vilaperdius, i el de front a Santa Perpetua, nosaltres anirem pel de l’esquerra que puja cap a la serra de la Brufaganya.

2 h.  Cim del puig de les Creus 924 m a la vora del camí mateix hi ha un piló de vèrtex geodèsic. Des del cim si el dia es clar,  tindrem una bona vista de les muntanyes veïnes i fins i tot el Pirineu. Reprendrem la caminada ara de baixada, fins arribar a una tanca amb una cadena, aquí comença un corriol que seguirem a l’esquerra. Aquest corriol desemboca a la pista de Sant Magí al coll del Llop,  la seguirem a la dreta baixant.

3 h. Cal Nofre. Antiga masia deshabitada, una mica més avall trobarem un trencall a la dreta que agafarem de pujada i que passant pel collet dels Apòstols on hi havia una ermita, ens portarà al Santuari de Sant Magí.

Sant Magí fou un sant anacoreta  que vivia i pregava a les coves que hi ha damunt de santuari. Diu la tradició que hi va viure trenta anys i era  alimentat pels àngels. Morir martiritzat pels romans que en aquells moments ocupaven Tarragona, sota les ordres de l’emperador Dàcia en  el segle III. Diu la llegenda que el sant va fer brollar les fonts amb tres cops de gaiato (bastó) per donar aigua als seus perseguidors que tenien molta set  i en aquest lloc es va bastir la capella de les fonts.

Aquest  sant, fill de Tarragona, segons (la tradició), fou degollat pels romans per la seva fe cristiana,  veient que la popularitat i miracles  del sant anava en augment. En el lloc de l’enterrament s’hi va construir un petit ermitori, tot i que les despulles no s’han trobat mai.  

Al segle XIII hi havia una petita església romànica parròquia de les masies de  la vall , fou al segle XVI a iniciativa de la família Cervelló, senyors de la Llacuna, que es  va ampliar el temple, posteriorment per donació passar a mans dels frares Dominicans que, el regentaren des de l’any 1603 fins el 1835.  L’actual edifici data de l’any 1732.

Sant Magí és copatró de Tarragona i en diferents ciutats s’hi celebren diferents actes en honor seu com: a Igualada,  Cervera, Manresa, Barcelona, Saragossa, portant s’hi l’aigua miraculosa de Sant Magí amb una comitiva de carros. A Vilafranca també hi arribava i el dia de Sant Magí el 19 d’agost,  s’engalanava la capella situada enfront de la font de Sant Magí a la Barceloneta, i es repartia l’aigua, galetes (pets de monge)  i rams d’espígol entre el feligresos que ho volien. Malauradament la capella va ser enderrocada els anys 70 del segle passat per construir-hi pisos. Uns dels últims que varen traginar l’aigua de Sant Magí fins a Vilafranca en carro, van ser els germans  Josep i Cosme  Milà i Atset. 

 Del Santuari baixarem pel camí del viacrucis fins a la capella de les Fonts on tenim els cotxes.

3:30 h.  Capella de les Fonts.

Fi de l’excursió.

 

Informació de l’itinerari a peu

Dia: Diumenge dia 10 de gener de 2016.

Hora de sortida: A les 8 del matí del davant de la FECA ( inici de la carretera de Sant Martí Sarroca) amb cotxes particulars, o bé a ¾ de nou  a la capella de les Fonts de Sant Magí de la Brufaganya

Hores de camí: 3 hores i mitja efectives.

Desnivell de pujada i baixada: 375 metres.

Kilòmetres a peu: 12 kilòmetres.

Dificultat: Fàcil es caminarà per camins i corriols aptes per tothom.

Enguany per l’excursió de pair els torrons estava programat anar a Sant Miquel del Montclar, però per la dificultat que hi ha per trobar un espai on poder aparcar els cotxes que acostumen a venir en aquesta caminada, hem optat de canviar l’excursió de lloc i anar al Puig de les Creus, situat en un lloc ben a prop de Sant Miquel del Montclar.

NOTA IMPORTANT:

Com cada any el CEP obsequiarà amb l’esmorzar a tots els assistents, però cal confirmar l’assistència i fer inscripció prèvia, per assegurar que n’hi hagi  per tots. Aquesta inscripció es pot fer via  web,  o bé presencialment a la secretaria de Centre com a màxim fins, el divendres dia 8 de gener de 2016.  

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.