46è. PESSEBRE DE MUNTANYA – Punta dels Óssos 1014m.( La Noguera)

Enguany per col·locar el pessebre de muntanya, hem escollit el cim de la punta dels Óssos, es  un cim no massa visitat pels excursionistes,  tot i la seva privilegiada situació i la bona vista que es gaudeix des del cim.

Es tracta d’un cim arrodonit,  cobert de pinedes de repoblació,  situat a la serra de Montdeví al sud del Montsec. Els seus camins d’accés estan poc fresats, degut a que  es troba en un entorn rural  de molt poca densitat de població, i allunyat de  les grans aglomeracions urbanes concentrades  a vora de  la costa catalana.

Un cop acabada l’excursió, farem el dinar de Nadal a Les Avellanes,  al restaurant de Cal Jordi.

ITINERARI.

Començarem l’excursió al poblet d’Alberola 661 m. d’alçada, actualment hi viuen 12 persones, la seva església dedicada a Sant Antoni de Pàdua és del segle XVI, está  situada a la plaça Major prop del local social anomenat El Casalet.

L’antic poble d’Alberola és d’origen àrab i medieval anomenat el Vilot d’Alberola.  Esta situat a l’obaga de la serra de Sant Miquel, a uns centenars de metres del poble actual, prop de la petitona esglesiola de Sant Salvador. Aquest antic poble  murallat fou habitat fins a finals del segle XI.

L’actual poble  pertanyé fins a l’any 1964 al municipi de Tragó de Noguera,  avui negat per les aigües del pantà de Santa Anna,  actualment forma part del municipi d’Os de Balaguer.

Des del poble, comencem a caminar  pel camí de Tragó de Noguera, és una pista ampla en lleugera baixada. Aviat deixem a la dreta la pista que va als  pobles de Canelles i de Blancafort , abandonats. Més endavant deixem a l’esquerra la pista de l’obaga que també baixa al poble de Tragó, i al monestir abandonat de Santa Maria de Vilavert.

41 min. Una vegada passat el pas del Llop (pal indicador)  deixem la pista i prenem a la dreta tot pujant  un corriol que s’endinsa al barranc del Campell, molt ben indicat amb fites però una mica perdedor degut al poc ús, cal estar atents. El corriol en la seva pujada passa pel costat de dos antics corrals (arruïnats ),  el que indica el passat ramader d’aquestes terres. El terreny pel que anem pujant son garrigues de boix i coscons

1 h 40 min. Passem a frec del corral del Queló, també en ruïnes, i entrem en una zona de pineda de repoblació on enllacem amb una pista.

1 h 51 min. Coll del Campell 815 m. cruïlla de pistes, prenem a l’esquerra, Sud, un corriol  que puja per dins d’una pineda i s’enfila decidit cap a la punta dels Óssos,  hem de vigilar de no perdre el corriol tant de pujada, com principalment de baixada ja que és força perdedor. En el transcurs de la pujada, força emboscada, en alguna clariana podrem veure la presa del pantà de Canelles.

2 h 30 min. Cim de la Punta dels Óssos.1014 m. Coronat amb un vèrtex geodèsic. Per fi s’acaben el arbres i tenim una magnifica vista de 360º que va des de el cim del Moncayo, fins al Pirineu Oriental,  amb els Montsecs a primera fila. Retornem pel mateix camí que hem pujat fins el coll del Campell, per prendre la pista principal en direcció est cap a la serra de Blancafort.

3 h 30 min. 825m. Deixem a l’esquerra la pista que baixa al poble abandonat de Blancafort i la presa de Canelles. Més endavant deixem també a l’esquerra la pista al poble dels Masos de Millà habitat.

4 h 21 min. Poble d’Alberola.    FI DE L’EXCURSIÓ

Un cop acabada l’excursió, farem el dinar de Nadal a Les Avellanes,  al restaurant de Cal Jordi.

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.