CAMINADES ESPORTIVES – CIRCULAR HOSPITAL DE BENASC- LA ARTIGA DE LIN- HOSPITAL DE BENASC

Recorregut molt interessant pels variats paisatges pels que passem, i que ens proporcionen unes espectaculars vistes del massís de l’Aneto i Maladeta i de la Vall d’Aran.

1r DIA: HOSPITAL DE BENASQUE-SALVAGUARDIA-PORT PICADA-ARTIGA DE LIN

RECORREGUT: 14.50 km DESNIVELL: 1100 m.

SORTIDA HOSPITAL DE BENASQUE (1740m.) – PORT DE BENASQUE (2445m.) – PIC SALVAGUARDIA ( 2736m.) – PORT DE LA PICADA (2485m.) – TUCA DE L’ESCALETA (2466m.) – REFUGI ARTIGA DE LIN (1470m.)

Deixarem els cotxes al parking de Llanos de l’Hospital i per un corriol arribarem al Pla de l’Hospital de Benasque es troba l’hotel que substitueix l’antic hospital de pelegrins. En aquest lloc arrenca el camí que puja cap el del Portilló de Benasque (2.444 m). Des del punt de vista del pirineisme, el portilló de Benasc és una fita geogràfica molt important. Des d’aquest lloc, l’any 1786 en Ramond de Carbonnières, va descobrir el que seria el cim més alt dels Pirineus, l’Aneto. A partir d’aleshores totes les aproximacions al massís de la Maladeta és feien pel Port de Benasc.

Una mica abans d’arribar al port i per una camí molt marcat, podem pujar al Salvaguardia per la cara Sud de la muntanya  per on seguirem un marcat ziga-zaga i  travessarem una curta placa rocosa que no imposa problemes fins el cim de 2.738 metres. Aquesta és una muntanya senzilla i ofereix una de les millors vistes panoràmiques de les dues vessants. També és un cim gaudeix d’un enorme privilegi:

Sabeu quin és el cim més allunyat simultàniament de l’Atlàntic i de la Mediterrània? el cim que divideix la serralada en dues parts exactament iguals?  Doncs sí, el Salvaguardia té l’honor de ser “el centre del Pirineu”

Retornarem al port de Benasc per un flanqueig en lleuger descens cap al Port de la Picada (2485), un camí molt maco i panoràmic on gaudirem de diferents vistes i perspectives del massís de la Maladeta. Un cop al port deixarem Osca i ens endinsarem a la Vall d’Aran per la Vall de l’Escaleta. En lleuger descens primer passem pel fals coll Còth de Lunfèrn (2.381 m) des d’on podríem pujar la Tuca de l’Escaleta. A partir d’aquí ens espera un descens de 1.000 metres de desnivell fins al Refugi de l’Artiga de Lin.

Aquí l’Artiga de Lin es pot visitar l’espectacular salt d’aigua Uelhs deth Joèu

Al peu de la glacera de l’Aneto es troba el Forat d’Aigualluts, un clavegueró que per un sistema càrstic recull les aigües de fusió i les porta subterràniament fins a l’Artiga de Lin on tornen a veure la llum com Uelhs deth Joeu, els ulls de Júpiter segons els experts. L’any 1931, el científic-pireneísta Norbert Casteret, després d’abocar 60 kg de fluoresceína (colorant innocu) en el Forau d’Aigualluts va poder demostrar la procedència de l’aigua que sorgia dels Uelhs deth Joeu.

El refugi de l’Artiga de Lin està inaugurat del passat mes de Juliol i gaudeix de tots els serveis, dutxa d’aigua calenta, taquilles, i habitacions de 4 i 6 pax.

2n DIA: REFUGI ARTIGA DE LIN (1740)-COLL DELS ARANESOS-HOSPITAL DE BENASQUE

RECORREGUT: 13 km   DESNIVELLL:  1.000 m.

REFUGI ARTIGA DE LIN (1.470) –  COLL DELS ARANESOS (2.464)  – DESCENS PEL PLA I FORAT AIGUALLUTS – HOSPITAL DE BENASQUE (1740)

Del refugi de l’Artiga de Lin pugem per un corriol ben marcat per sota els peus del cim de la Forcanada fins arribar al coll dels Aranesos.

 

Al coll tornem a entrar a la província d’Osca i des d’aquí tenim relativament a prop el cim del Mulleres. Nosaltres però farem el llar, i progressiu descens per la vall de l’Escaleta fins el Pla d’Aigualluts, un gran pla de gran bellesa on destaca tant el riu calmat com les vistes a l’Aneto i la seva glacera.

Després del Pla trobem la Cascada d’Aigualluts i immediatament el Forat d’Aigualluts, què és per on s’escola l’aigua que després sortirà per l’Artiga de Lin. No es tracta d’un forat on desaparegui l’aigua sinó que el riu topa amb circ de roca calcària sense sortida i l’aigua s’acaba filtrant en la roca càrstica.

Després seguim baixant pel vessant esquerre de la vall del riu Ésera fins arribar a La Besurta, i d’allà seguim el GR11 fins arribar a l’Hospital de Benasque, i Llanos de l’Hospital on haurem deixat els cotxes.

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.