ESQUÍ DE MUNTANYA – Formació Vall de Cabanes

ESQUÍ DE MUNTANYA – Formació a la Vall de Cabanes

Presentació:
Tota activitat hivernal en un entorn d’alta muntanya requereix d’uns coneixements i material específic per realitzar-ho amb seguretat. Per aquest motiu des del CEP us proposem un cap de setmana de formació en terreny d’allaus que es realitzarà a la Vall de Cabanes (Pallars Sobirà) les dates 16 i 17 de març.

Dissabte 16. Es realitzarà la sortida de formació sobre el terreny, amb el Boi Sagarra, tècnic esportiu en alta muntanya de nivell 2 (aspirant a guia) i titulat per l’ACNA (CAG nivell 3)
(Veure contingut de la formació mes avall)

Diumenge 17. Sortida al Pic de Xemeneies (2827 m)
Desnivell: + 1300 aproximadament
Dificultat mitjana / alta

Des del refugi del Gerdar, caminarem uns minuts (o amb els esquis als peus depenent de la innivació), fins on pren inici la Vall de Cabanes, s’inicia l’itinerari en una zona avetosa molt important i reconeguda. Progressarem fins a sortir del bosc, creuarem el riu de Cabanes sota els contraforts nord del Tèsol, i enfilarem el camí d’estiu (ribera dreta) fins el desguàs de l’estany Negre de Cabanes. Per dins de l’estany ja prenem vista de l’objectiu, el Pic de Xemeneies (2827m)

Anirem cap al Pic de Xemeneies d’orientació est on la neu hi transformarà abans. L’itinerari és evident des de l’estany, cal remuntar la pala est, dreta i sostinguda fins arribar sota el cim, on les darrers metres potser s’hagin de fer a peu. En el descens gaudirem seguint el mateix itinerari de pujada.

Contingut de la Formació en Terreny d’Allaus

A qui va adreçat
Aquesta formació va adreçada a tothom que practiqui activitat d’alta muntanya hivernal, focalitzada als esquiadors de muntanya. Persones inquietes per la formació o qui no disposa de suficient coneixement de l’entorn descrit. Adreçat en primera instància a socis/es del CEP habituals a les sortides hivernals amb possibilitat de completar places amb participants no socis/es de l’entitat.

Objectiu de la formació:
L’objectiu de la sortida formativa en terrenys d’allaus és bàsicament la d’aprendre a planificar i realitzar una sortida en un terreny d’alta muntanya hivernal minimitzant el risc que assumim en termes nivològics.

Entenem que aquesta sortida ha de servir per aplicar sobre el terreny una sèrie de coneixements previs així com introduir-ne de nous. Des d’aquest punt de vista és recomanable que els participants repassin els conceptes apressos en cursos previs i realitzin les tasques prèvies proposades.

Continguts:
• Posada en comú del BPA del dia
• Posada en comú de les propostes d’itineraris per a la jornada (exercici previ)
• Realització de la sortida
• Identificació d’indicis
• Classificació del terreny
• Tests i anàlisi dels resultats
• Presa de decisions
• Estratègies de circulació segura i comunicació
• Control de grup (DVA)
• Pràctica d’autorrescat
• Tipologia d’allaus
• Utilització de brúixola, clinòmetre
• Brífing i comentari de l’activitat

Treball a casa (optatiu)
• Seguir el BPA dels dies previs a la sortida. Idealment dels darrers 5 dies i com a mínim dels darrers 3 dies (http://lauegi.conselharan.org/, http://www.icgc.cat/Ciutada/Explora-Catalunya/Allaus/Butlleti-de-Perill-d-Allaus-BPA ).
• Seguir les condicions meteorològiques que han afectat a la zona de la sortida (http://www.meteo.cat/prediccio/pirineu/pics/pics-de-bassiero, https://www.meteoblue.com/es/tiempo/pronostico/semana/espot-esqu%c3%ad—intermedia_espa%c3%b1a_9794350, https://es.snow-forecast.com/resorts/Baqueira-Beret/6day/mid )
• Exercici: Mitjançant el web del ICGC Vissir o l’instamaps planifica un hipotètic itinerari per anar des del Refugi del Gerdar fins al Pic del Bassierro. Enviarem un plànol de la zona, imprimiu-lo i traceu el vostre itinerari.
• Repàs dels coneixement de rescat que teniu (curs DVA). Passarem documents.

Material necessari
Roba:
Mitjons calents (1 parell de recanvi opcional), Pantaló calent i un tallavent/impermeable (pantaló alpinisme o bé malles gruixudes i pantaló de membrana), Roba interior esportiva i apropiada, Jersey forro polar o capa tèrmica sintètica (tipus primaloft) o Plomífer fí, Jaqueta tallavents amb caputxa (tipus Gore Tex), Plomes calent (opcional)

Material:
Motxilla de 30 o 40 litres, Casc, Telèfon Mòbil, Material d’orientació; mapes, altímetre, bruixula, GPS, Informació de la ruta, Frontal amb piles noves, Manta de supervivència, Guants lleugers + 1 parell guants calents, Gorro o cinta polar (buff opcional), Ulleres categoria 3 (preferiblement 4), Crema solar d’alta protecció, barra de llavis protectora (opcional), farmaciola de primers auxilis individual (el guia en portarà una de complerta, medicació pròpia…) , Menjar per la ruta, Cantimplora o Termo, Navalla, DVA (amb piles noves), pala i sonda, Esquís de muntanya, botes d’esquí de muntanya, Bastons d’esquí amb la flor ample (per neu), 1 piolet clàssic, Grampons regulats amb “Antiboots” i Ganivetes pels esquís

S’ha de disposar de la llicència federativa FEEC 2019 modalitat D

El preu inclou la formació i l’allotjament en règim de Mitja Pensió al Refugi del Gerdar

PREUS
Socis/es del CEP, 72€ (del 20 de Febrer fins el 13 de Març)
No socis/es del CEP, 80€ (del 05 fins al 13 de Març)

Hora i punt de sortida:
Cal passar pel CEP el divendres abans per tal d’optimitzar els cotxes. Es crearà un grup de WhatsApp entre els participants per la gestió i comunicació de la sortida.
Ens torbarem puntualment dissabte 16 a les 05:30 a la Benzinera Penedès

Per mes informació podeu contactar: esqui@cep.cat

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.