EXCURSIONISME – Caminada per col·locar el pessebre de muntanya. Cim de Sant Miquel de Solterra (La Selva)

44è. PESSEBRE DE MUNTANYA DEL CENTRE EXCURSIONISTA DEL PENEDÈS

CIM DE SANT MIQUEL SOLTERRA  O PUIG DE LES FORMIGUES  DE 1.203 m. (COMARCA DE LA SELVA)

Com cada any en arribar aquestes dates, es duu a terme un dels actes del centre més tradicionals i populars i que aplega un bon nombre de practicants de l’excursionisme.

Enguany us proposem un cim emblemàtic de les Guilleries. El cim de Sant Miquel Solterra conegut també com a puig de les Formigues,  per la gran quantitat d’aquests insectes que s’hi congreguen en determinats dies  plujosos d’estiu.

El massís de les Guilleries, esta inclòs dins l’espai natural Guilleries- Savasona. Es  gestionat per la Diputació de Barcelona i esta situat entre  la serralada Litoral i la serralada Prelitoral a la sub comarca de les Guilleries. La seva superfície boscosa acull comunitats vegetals  compostes de alzinars, rouredes, fagedes, i castanyedes, últimament s’hi ha introduït el cultiu de l’avet com arbre ornamental.

La vila de Sant Hilari Sacalm és la capital de les Guilleries, també se l’anomena  “La Vila de les 100 fonts”, ja que en el seu terme municipal hi ha comptabilitzades més d’un centenar de deus. Esta situada a 800 metres sobre el nivell del mar i te una població de 5.500 habitants. La seva economia principal és els serveis  i el cultiu dels vivers d’arbres per nadal i per  l’enjardinament.

 

Itinerari

Comencem  l’excursió a la vora de can Calabres,  masia situada a tocar de la carretera de Sant Hilari a Santa Creu d’Horta.  Aquesta carretera actualment de terra havia estat asfaltada. Prenem un camí a l’esquerra  seguint el GR 83. Hi ha un pal indicador Aquest camí és un GR. Que ens acompanyarà una bona estona, anem baixant cap el fons del torrent de la font dels Gavatxos.

16 min.- Passem un pont de troncs i trobem una cruïlla. En aquest punt deixem el GR que puja i és per on tornarem. Anem cap a l’esquerra seguint el torrent. El camí que anem seguint esta envoltat de boscos de castanyers i és la tònica forestal  de la sortida d’avui .Ben aviat passarem pel costat de la font del Vern, a la vora del camí i raja bé.

26 min. Font del Gavatx. També com l’anterior a la vora del camí fa un bon raig.

32 min .Nova cruïlla anem a l’esquerra a la font de la Formiga i el salt de Sant Marti . Degut  a la sequera  la font no raja, i el salt és molt minso.

41 min. Tornarem a la cruïlla anterior, i pujarem pel camí de l’esquerra. Ara el camí va pujant tot fent llaçades per la vesant soleia de la muntanya de Solterra. En el curs de la pujada anirem trobant pistes a dreta i esquerra, fetes per explotar el bosc de castanyers, caldrà anar ben guiats pel GPS per tal de no equivocar-nos .

1 h 30 min. El Borrell gran masia ara en ruïnes, anem per la pista de l’esquerra  uns metres, fins a trobar a la dreta uns pedrons que ens indiquen l’inici del sender que puja, seguim aquest sender força dreturer, i  en el curs de la pujada va travessant antigues pistes.

2 h  Cruïlla de senders en  un petit collet obert a la carena anem a  la dreta i el cim és a tocar. Des del cim coronat per una gran creu de ferro amb unes formigues als peus, tenim una vista esplèndida a 360 graus.  Veurem bona part del Pirineu Oriental,  el Pedraforca , Montserrat, el Bassegoda i d’altres. Baixarem del cim fins el collet, per agafar el sender que baixa còmodament  pel vessant obac.

2 h 15 min. Arribem a una pista forestal vora la font de Sa Guarda. Seguim aquesta pista cap a la dreta.

2 h 42 min Coll de Llevanyes pal indicador del GR 83, el seguim cap a la dreta guiats per les marques blanques-vermelles.

3 h 3 min. Font de les Fontiques  de can Pla. Seguirem pel GR que ja no deixarem fins al final. Mes avall hi ha el bonic salt  del sot de Bertran.

3 h 10 min. Cruïlla anem a l’esquerra pujant pel camí que ja coneixem de l’inici de l’excursió.

3 h 20 min. Arribem a l’aparcament.  Final de l’excursió.

Properament s’obriran inscripcions online i presencials.

Inscripcions fins el dia 11 de desembre.

NOTES: Enguany el dinar de Nadal el farem al restaurant de ca la Rita  a la vila de Sant Hilari Sacalm.  Per tant nomes cal portar esmorzar.

Ak següent link podeu trobar el fulletó: pessebre2017web

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.