EXCURSIONISME – Caminada del Pantà de Foix al Poblet de Bonany

XVI CAMINADA DE RESISTENCIA DE RAMS

DEL PANTÀ DE FOIX AL POBLET DE BONANY PER LA RIERA DE MARMELLAR

DIUMENGE DIA 25 DE MARÇ DE 2018

Hora de sortida: A les 7 del matí de l’estació d’autobusos

Hores de camí: 9 h  aprox.

Kilòmetres del recorregut: 32,300 aprox.

Desnivell: 600 metres de pujada aprox.

Si en els dos anys anteriors vam fer la caminada de Rams seguint dos cursos fluvials penedesencs: el Foix i el Mediona-Riudebitlles, enguany,  la caminada de resistència la farem seguint una riera de les nostres comarques,  prou important i remarcable com per fer-hi una caminada. Segons la Gran Enciclopèdia Catalana una  riera és un curs d’aigua intermitent d’extensió comarcal i de cabal inferior a un riu.

La riera de Marmellar, actualment amb l’escassa pluviometria que hi ha, nomes porta aigua en temps de forts pluges i  la majoria de mesos esta sec, però no ha estat sempre així. En èpoques passades en que les pluges eren freqüents, portava aigua gairebé tot l’any i només quedava sec al mig de l’estiu. Testimoni d’aquests fet en són els nombrosos molins hidràulics que hi havia en el seu recorregut, especialment en la part alta del seu curs. Aquesta riera té l’inici sota el poble de Bonany a l’ajuntarse les rieres de Valldosera i el torrent Sec, és a partir d’aquesta confluència que passa anomenar-se riera de Marmellar i el seu final el trobem en l’aiguabarreig amb el riu Foix a l’entrada del pantà de Foix.

Però no ens deixem enganyar, per l’aparent tranquil·litat, la riera de Marmellar té una extensa conca i en dies de fortes pluges poden produir-se rierades  molt perilloses i catastròfiques com la de  la tardor de l’any 1982,en que es va emportar el pont de la carretera de Castellví, els efectes d’aquestes riuades també les podem veure sota el castell de Marmellar,  en que l’aigua va arrossegar grosses pedres d’una pedrera que hi havia prop de la llera.

NOTES:

  1. Degut a la llargada de l’itinerari i al transcorre majoritàriament per terreny agrícola i pla, hi ha molts  trencalls en la descripció,  la qual cosa es faria pesat i difícil de  descriure i seguir. Pel que hem optat per oferir un itinerari simplificat, indicant els  llocs de pas més significatius del recorregut.
  2. Per la samarreta cal dir la talla, i fer la inscripció per les places a l’autocar.
  3. Com cada any, es podrà fer l’itinerari de manera parcial, es podrà començar o acabar al Pont de les Cases Noves sota el castell de Castellví, al Pla de Manlleu i en altres punts del recorregut.
  4. Cal portar: Esmorzar i dinar i aigua pel recorregut, es dinarà al roure del Pla de Manlleu on  hi haurà aigua i  begudes fresques. També es pot agafar aigua a la font del Pla de Manlleu.
  5. A l’acabar hi haurà pa amb vi o oli i sucre per berenar.

ITINERARI

Comencem l’excursió al poble de Castellet a 100 metres d’altitud. A l’aparcament municipal que hi ha sota el poble  en el que era una antiga pedrera.

El  poble de Castellet (Alt Penedès) situat en un extrem del pantà de Foix és molt pintoresc, amb carrers ben arreglats i el castell emmirallant-se en les tranquil·les aigües del pantà de Foix. El castell de Castellet és un castell de frontera de la marca hispànica i se’n tenen noticies des de l’any 977. Està declarat Bé Cultural d’interès Nacional. Actualment pertany a la fundació Abertis que l’ha restaurat i consolidat. L’església de Sant Pere de Castellet és un edifici romànic del segle XII  també declarat Bé Nacional d’interès Local.

L’itinerari comença seguint el GR-92 en direcció a l’Arboç en l’entrada d’aigües del pantà de Foix per un camí veïnal asfaltat.

Als pocs minuts creuem el riu Foix per sobre un pont,  és en aquest  lloc que hi ha confluència de la riera de Marmellar amb el riu Foix. Seguim paral·lels a la riera de Marmellar que ens queda a l’esquerra.

22 min. La Resclosa, el camí creua la riera a gual en aquest punt hi ha uns murs de pedra d’una antiga resclosa. Alguns autors esmenten aquestes pedres com a pas de la via Augusta o algun camí romà que anava a la costa.

32 min. 2.44km. Arribem al polígon industrial del Foix,  no hi entrem seguim per un sender a l’esquerra dels carrers. Ben aviat passarem per sota de la carretera N-340 i després per sota també dels ponts de la RENFE i tot seguit de l’AVE.  Arribarem a la zona d’esbarjo del pont de Ferro, molt concorreguda en temps passats sobre tot en els aplecs que s’hi feien el dilluns de pasqua florida. Creuem la riera i pel costat d’una vinya arribem de nou a la riera.

1 h 9 min. 6 Km. Passem per sota d’uns magnífics exemplars de pi pinyoner i arribem al pont de l’autopista, la creuem per sota és el límit de l’Alt Penedès amb el Baix Penedès. Anirem seguint pel costat de la riera un camí ramader, més endavant passarem pel mig d’unes taules d’horta abandonades, el pas és fa difícil pels esbarzers que hi han crescut. D’ençà que es va publicar el llibre 17 excursions a peu pel Baix Penedès l’any 2012, aquest camí era perfectament transitable i no hi havia cap esbarzer, segurament que aquesta serà la darrera vegada que hi podrem passar.

1 h 49 min. 8.22 Km. Hostal de l’Alzina  i font Gran situats al pas de la carrerada,  ara ja no hi passa cap remat i  l’hostal  és tancat. Continuem per la llera de la riera fins al Pèlag Gran.  En aquest pèlag s’hi banyava la canalla del poblet de Lletger i les rodalies i es regaven les taules d’horta dels costat, encara es poden veure els canals picats a la roca per conduir l’aigua de reg. Seguint per la llera arribarem a la cova gran,  utilitzada com aixopluc per pastors i pagesos. Creuem la riera.

2 h 9 min.  Granges dels Massets de Lligamosques. El hi donem el tomb doncs no hi ha camí recte, i baixem de nou a la riera.

2 h 37 min. 11.25 km. Pont de la carretera de Sant Jaume creuem la carretera i prenem un camí a la dreta, travessarem unes vinyes i anirem de nou a la riera que seguirem aigües amunt. Passarem per sota a tocar les cases dels Massets dels Cosins i seguint la riera arribarem al pont de la carretera de Castellví.

3 h 7 min. 13.66 km. Travessem per sota el pont, seguim la riera primer per corriol i després per camí carreter, arribarem al  pont  de les Cases Noves de la Riera.

3 h 17 min. 14 km. Pont de les Cases Noves  de la Riera  travessem la carretera i seguim per camí carreter.  Dalt sobre nostre, podrem veure el castell de Castellví i la seva gran cova. Aquest castell de frontera, és documentat des de l’any 977. L’any 1023 els comtes de Barcelona en Ramon Berenguer i la seva muller Sansa el vengueren a  Guillem I de Castellvell. Adossat al castell hi havia l’església romànica de Sant Miquel i Santa Maria. Des de dalt el castell es divisa una gran extensió que compren tota la plana del Penedès i també es controlava el pas de persones i animals, tant per la via Augusta com pel camí  medieval de la riera que és el que avui estem fent. El camí ampla segueix vora la riera, ara per la dreta ara per l’esquerra deixant ambdós costats diferents trencalls.

4 h 22 min. 19 km Trencall i font  de Roca de  Vidal. La font esta voltada per una  tanca  i l’hi xuclen l’aigua per la urbanització de la Talaia. Roca de Vidal era una antiga masia fortificada i adossada al costat hi havia una torre de guaita que es comunicaven visualment amb els castells de Castellví i de Marmellar.  El camí més estret continua per la vora de la riera.

4 h 52 min. 20,69 km.  Castell de Marmellar, ens queda enlairat a l’esquerra en un gran meandre que fa la riera. La primera noticia que se’n te data, es de l’any 1041,conserva una estructura de planta rectangular emmerletada, l’església de Sant Miquel és romànica,

L’any 1148 el bisbe de Barcelona Guillem de Torroja  feu cessió d’aquesta església a la canònica d’Agustins de Sant Ruf  Velentinensis D’Avinyò de França. Sota el castell hi havia el primitiu poble de Marmellar del que avui en dia no en queda res. Vora el castell hi ha una pedrera abandonada, en que es poden veure els blocs quadrats i ben escairats escampats pel llit de la riera arrossegats per la força de l’aigua,  el que en indica que la riera pot ser molt perillosa en èpoques de forta pluja. A la dreta hi ha la urbanització de les Pinedes Altes.

5 h 44 min. 24 km. Cruïlla amb el camí del poble de Marmellar que ens queda a l’esquerra enlairat. Travessem la riera i seguim aquest camí que va seguint la riera, que fa una gran corba, a certa alçada fins a trobar un nou camí a la dreta, que ens porta a uns tallafocs sota unes línies d’alta tensió ara ens toca fer una mica de gimcana, amb pujades i baixades pels tallafocs fins a la carretera de la urbanització de Pinedes Altes, que seguirem a l’esquerra planejant . Més endavant travessarem la riera a gual, a dalt a la dreta podrem veure les grans coves de la Moixeta. Deixarem la carretera de la Moixeta  i prendrem un sender que segueix la riera aigües amunt.

6 h 54 min.  27,8 km.  Pla de Manlleu, és un poble del municipi d’Aiguamúrcia (Alt Camp).  Es de construcció recent amb les famílies que abandonaren el poble de Selma. En l’actualitat  té 146 habitants comptant el poble i les masies .

Deixem el poble pel camí que passa pel davant de la societat, va cap al  Roure Gros i a la font Voltada. Aquesta font ja no existeix és una simple bassa d’aigua, l’itinerari passa  ara pel Molinet,   per sota la masia de la Fàbrega, i s’engorja a l’anomenada Vall d’Infern,  lloc feréstec i espectacular on la riera s’ha tingut que obrir camí entre altes parets. La riera i nosaltres també, doncs la vegetació ufanosa ha esborrat els rastres de camí, hem tingut que refer-los de la manera que hem pogut.

8 h 31 ,8 km. Passarem per sota les parets de la zona d’escalada del Peny del Molinot i arribarem als molins de la Casa  Nova. A la dovella de pedra de sobre la porta d’un d’ells,  s’hi pot veure la data de l’any SPH ROVIRA AN+1850,  aquests  antics molins hidràulics,  aprofitaven l’aigua de les dues  rieres per omplir la bassa i fer-los funcionar. Malauradament tot son ruïnes, encara es pot veure la gran bassa i el rec que recollia l’aigua de la riera, més amunt del poble de  Bonany,  i la portava fins els molins. Baix al llit de la riera hi ha la Roca Equilibrada, es tracta d’un gran pedrot i diu que si l’apretes es belluga.

9 h 32 ,300 km. Poblet de Bonany. El poble de Bonany pertany al municipi de Querol (Alt Camp), actualment hi viuen molt poques persones, tot i que l’ajuntament de Querol i manté unes oficines  de l’ajuntament.

FI DE L’EXCURSIÓ

 

El preu de l’inscripció és de 14€ per a sòcis. Per a no sòcis 19€.

El preu inclou transport amb autocar des de Bonany fins a Vilafranca i samarreta tècnica.

FULLETÓ RAMS 2018

 

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.