EXCURSIONISME – Cingles de Sau – Puig del Far (832 m) – Sant Pere Casserres

Espai Natural Guilleries-Savassona.

És un espai protegit de 8.300 hectàrees que està situat a la comarca      d’Osona i forma part dels municipis de Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Tavèrnoles, Vilanova de Sau i Sant Sadurní d’Osormort. Aquest parc presenta una orografia molt diversa, caracteritzada per la presència de cingleres de roca nua i de l’embassament del pantà de Sau. També hi ha dues zones boscoses: la de les Guilleries, de boscos densos, humits i predomini del roure, i la de Savassona, més àrida i amb abundància d’alzina i de pi.

Itinerari. FULLETÓ

0 h..00 m.  Comencem a caminar al petit espai que hi ha abans de passar el túnel de La Mina, Km. 10,300 Ctra. N-141D de Vic a Vilanova de Sau  anant a buscar el GR.2 al coll de Sesvinyes, que seguirem fins a trobar un sender a la dreta que per damunt del cingle ens portarà al…

0 h.25 m.  SALT DE LA MINYONA. Magnífic mirador amb unes impressionants vistes del Montseny, les Guilleries i el Collsacabra. Retornem al GR passem pel costat de la masia i vèrtex geodèsic d’ Els Munts,  en aquest tram en alguns punts deixarem el GR per passar per corriols amb millors vistes.

1h 10 m. Cruïlla, a la nostra dreta  el GR 2  baixa cap a Vilanova de Sau, nosaltres continuem planejant ara pel GR 151.

1h.40 m.   Cruïlla deixem el GR, traspassem una filat pel bestiar i seguint el PR… passant per un bonic bosquet i remuntant tot passant per unes balmes i una foradada fins al…

2h 00 m   PUIG DEL FAR  832 m. ATENCIÓ AQUÍ NO HI HA BARANA PROTECTORA !!! Bon mirador. Per baixar retornem pel mateix camí fins la tanca del bestiar, continuem pel GR, que aviat deixem per seguir una pista mig abandonada i finalment per un corriol arribem a la punta sud de la Roca del Migdia, bones vistes, podrem veure el campanar  de l’església de Sau que emergeix de l’aigua, el Puigsacalm, cingles de Tavertet, Pirineu, etc… , continuem per corriol fins la…

2h. 40 m.  Punta Nord de la Roca del Migdia, desprès de contemplar les vistes seguim per corriol que a partir d’ara és perdedor i està molt emboscat, ATENCIÓ EN  NO PERDRES, passem per una zona de bosc de pi amb molts exemplars de boix grèvol, pel costat d’ algun camp de conreu i pel mateix GR 151 arribem a una pista i al coll de Terrades on arriba la carretera que ve de Tavèrnoles.

3h. 20 m.   Seguim per carretera fins el Parador de Sau i a partir d’aquí en una corba agafem el camí que surt a la nostra dreta senyalitzat GR i PR que ens durà al Monestir de Sant Pere de Casserres.

Aquest tram passa per boscos ombrívols, però que de tant en tant s’obren per deixar   veure bones vistes del pantà i del Monestir.

4h. 20 m. MONESTIR DE SANT PERE CASSERRES, documentat a l’any 898 amb una capella dedicada a Sant Pere, per arribar-hi hem de passar per dins del restaurant i finalment a la porta del Monestir, on hi ha lloc per dinar.

El monestir previ pagament de l’entrada es pot visitar. Depenent de les persones que siguem mirarem de entrar en grup i si no és possible que cadascú faci la visita pel seu compte.

 Llegenda del Salt de la Minyona.

Diu la llegenda que la minyona dels Munts era molt devota i no faltava cap diumenge a missa. Un dia que se li havia fet tard, quant encara estava dalt la cinglera, va escoltar que ja tocaven les campanes per començar la missa. Com que no volia arribar tard de cap marera va saltar cingle avall sense pensar en l’alçada que hi havia. Miraculosament no li va passar res i va poder arribar just a temps. Pocs dies després, va necessitar tornar a baixar al poble i va pensar que per estalviar-se temps i camí podria tornar a repetir el salt. Però aquesta segona vegada el miracle no es va produir i la pobra minyona va tenir un accident molt greu que li va costar la vida. Des de llavors aquell indret va a començar a dir-se el Salt de la Minyona, i ningú més ha tornat a intentar saltar.

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.