EXCURSIONISME – Tossal Gros de Miramar 867 m. (Alt Camp)

Començarem el recorregut al poble de l’Illa i acabarem a Figuerola del Camp.  El recorregut proposat per aquesta excursió,  és a  per la serra de Miramar. Aquesta serra, és la divisòria de les comarques de la Conca de Barberà al N i l’Alt Camp al S. Pertany al sistema prelitoral català, amb una llargada d’uns 13 km. I una alçada màxima de 867 m. al cim del Tossal Gros.

En el transcurs de l’excursió, visitarem els pobles de l’Illa, Miramar que dona nom a la serra, el castell i ruïnes del poble de Prenafeta  i Figuerola del Camp.

El recorregut transcorre majoritàriament, per camins i senders senyalitzats com a GR, de fàcil caminar i molt paisatgístics, excepte una petita grimpada fàcil, per assolir el cim del Tossal Gros.

Llocs de pas a ressaltar

El inici de l’excursió és al poble de l’Illa, situat a 483 metres d’altitud,  aquest poble de 90 habitants pertany al municipi de Montblanc, té una capella dedicada a Sant Joan, gòtica del segle XVII i  restaurada l’any 1981. El poble  era lloc de pas de l’antic camí ral de Vilafranca a Montblanc.

Miramar situat a 670 m. Es un poble del municipi de Figuerola del Camp, va originar-se a redós d’un castell avui desaparegut, l’estructura de les cases i l’església és de caire fortificat. Va formar part del castell de Prenafeta durant  als segles XII i XIII. l’any 1867 va arribar a tenir 162 habitants. Actualment són cases de segona residencia, també hi ha un refugi de muntanya.

Les restes del castell de Prenafeta, estan situades  en un turó sobre  de l’actual poble de Prenafeta, daten de l’any 1072. L’antic poble de Prenafeta prop del castell, es va abandonar al segle XIII, i es va reconstruí uns kilòmetres més al sud.

Figuerola del Camp a 474  m. d’altitud.  Els primers documents son de l’any 980 i la carta de població és de l’any 1198. L’església de Figuerola dedicada a Sant Jaume, és d’estil barroc del segle XIII, edificada sobre un anterior romànica. L’economia dels seus  320 habitants es base encara amb l’agricultura.

La propera excursió serà a la Miranda de Puigcerver  834 m( Baix Camp) el dia 29 de març .

Descarrega fulletó fent clic en PDF

 

 

 

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.