EXCURSIONISME-Caminada de Rams

Caminada de resistència 2023: Us proposem, anar a peu des del cim del Montagut fins a Vilafranca del Penedès.

Hem escollit el cim del Montagut per fer la caminada d’enguany, per diferents motius. El Montagut tot i que no pertany a la nostra comarca,  (pertany a  l’Alt Camp ) és un cim molt emblemàtic per tots els penedesencs. Prova d’això, és que hi ha una escola a Vilafranca  que porta el seu nom. Si ens mirem el cim de lluny, te la silueta perfecta  que tots hem dibuixat de petits  a l’escola, i qui més qui menys hi ha pujat alguna vegada. Des del seu cim, es divisa un panorama formidable a 360 graus; que va dels Ports de Tortosa  al Pirineu, i del mar, amb la illa de Mallorca si el dia és clar, a la serra de Prades.

En el cim hi havia el castell de Montagut, documentat des del segle X com a propietat de la família Cervelló. Avui està totalment enderrocat i, sols es conserven algun petit tram de mur i de pedres escampades.

Els Camins per on transitarem: En el transcurs de la caminada. hem procurat de no passar per les urbanitzacions que hi ha per la zona i. que tant degraden el paisatge, passarem això sí per antigues masies en que els seus habitants s’aferren a la terra i la treballen de manera ancestral, per treure’n  el rendiment que els sustenti. Hem donat prioritat sempre que s’ha pogut, el pas per antics camins ramaders, molts d’ells ja no son transitables per manca de ramats, i de pastors, molts estan coberts de bardisses.

LLOCS DE PAS:

Església de Sant Jaume de Montagut.

El que més ens sorprèn d’aquesta església quan la veiem, es la solidesa dels seus murs i la solitud del lloc. Es tracta d’una construcció gòtica del segle XVII i XVIII damunt d’una més antiga. L’església va funciona com església parroquial del castell de Montagut des del segle X fins a l’any 1868, en que els seu rector fou  torturat i assassinat per robar-l’hi els diners. Donava servei religiós als habitants de la zona, que vivien en masies disperses, aproximadament unes 500 persones.

Llac de Formigosa: Tot i que no hi passarem, cal fer-ne esment per la singularitat del lloc.  El  llac artificial fou  construït en la dècada dels anys 1.970, per subministrar aigua a les urbanitzacions que hi havia en projecte a la zona. L’aigua l’hi ve de la font de la Clota,  que  ha estat canalitzada cap al llac. Al no construir-se les urbanitzacions, ha resultat un del llocs més paisatgístics de la zona, i un hàbitat humit per moltes  espècies d’aus i amfibis.

Masia de la Galcerana: És una masia molt antiga, de l’any possiblement  1.550, en molt bon estat de conservació.  Els seus habitants encara pagesos tradicionals,  molt amablement ens han permès el pas per davant la masia. Darrera la masia, en un turó proper temps a, hi havia el castell de La Galcerana, moltes de les pedres del castell, es varen fer servir per edificar o ampliar la masia.

La cova de la Bòfia, es troba a la vora del camí a la propera serra de la Figuera per on passarem.

Com anècdota, cal fer esment, que la filla i la neta de la masia han participat en més d’una ocasió a la marxa dels Set Cims. Essent la primera vegada que hi va participar la neta, a l’edat de 14 anys  

 Cal Cassany: Passarem aquesta masia a tocar, es tracta d’una masia agrícola – ramadera, on fins fa poc temps encara tenien un remat de 300 ovelles, actualment en conserven una dotzena. Com a curiositat passarem a frec del cup on trepitjaven el raïm amb els peus, encara es conserva la corda on s’agafaven els trepitjadors.

 Can Barceló. Masia agrícola qualificada com a bé Cultural d’Interès Local, es correspon com a una masia típica catalana. Com a curiositat, davant de la casa hi havia no fa massa, un monòlit fet de les restes de carburo de la caldera que servia  per enllumenar la casa.

Creu de Can Barceló: Es tracta d’un munt de pedres on el capdamunt hi ha una creu, a la memòria de tres persones afusellades en les guerres Carlines. Ara be l’historia o llegenda diu, que tots els transeünts que passin per aquest lloc i tirin tres pedres,i resin un parenostre a la memòria d’aquells desgraciats, si demanin un desig i se’ls concedirà.

Sant Pere ad Vincula: Ermita situada a la barriada de la Torre de Vernet, és d’origen romànica del segle XIII molt modificada i restaurada, té el portal adovellat i el campanar de cadireta,

Torre de les Aigües: Torre feta de maons vistos, actualment te tres pisos i originàriament en tenia sis. Construïda l’any 1923 per portar aigua a Vilafranca des dels pous de la riera de la Bleda (riu Foix),en que  que per la diferencia d’alçada, arribava mes o menys bé  a les llars de Vilafranca. Es diu que, es varen enderrocar els tres pisos superiors per manca d’estabilitat dels fonaments. Un altra hipòtesis, es que durant la guerra civil i al haver-hi tres camps d’aviació al seu voltat, per seguretat es van enderrocar els pisos superiors,

NOTES :

En  el recorregut no trobarem cap font d’aigua, pel que cal portar-ne

No farem una descripció detallada del recorregut, nomes s’indica els llocs de pas més remarcables amb les indicacions horàries aproximades.

Amb l’ajut del recorregut per GPS, és més fàcil poder seguir la ruta, per tant cal portar el trak baixat des de casa i el telèfon  mòbil ben carregat  per qualsevol incidència

Tots els horaris son aproximats,  s’hi han sumat les parades d’esmorzar i el dinar.

Cal  portar esmorzar i dinar i ganyips pel recorregut, esmorzarem a prop de la cova de la Bofia  i dinarem a prop de  Can Barceló.

A l’hora de dinar el CEP portarà aigua, vi i Coca Cola i a l`acabar la caminada com a cloenda, hi Haurà el  berenar amb pa amb vi o bé oli  i sucre per refer forces.

Un autocar ens portarà al lloc d’inici, al Coll de Montagut

Com cada any es pot començar  o acabar en qualsevol punt del recorregut, sempre que us hi acompanyi  o reculli algú .

Cal  fer inscripció prèvia per participar-hi.

Horaris de pas  aproximats

Hora

Masia de la Galcerana     9.15

Cova de la Bofia                9.30

Cal Cassany                        10

Coll de Sapera                    12

Can Barceló                        15

Torre d’en Bernet              16.30

Torre de la Bleda                17.30

Vilafranca                            18

 

El recorregut per GPS de wikiloc, ha estat elaborat directament sobre mapes de ICC. Per tant hi poden haver algunes diferències amb la realitat, tan amb el recorregut, com en els desnivells, diferències que seran mínimes i que el caminant sabrà esmenar fàcilment.

Traç de wikiloc

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/montagut-vilafranca-del-penedes-128223004

 

!! BONA CAMINADA !!

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.