EXCURSIONSME-GR 270 Camí del Llobregat Etapa 5ª Cal Marçal – Sallent

Aquesta  cinquena etapa , com totes les que hem anat fent fins ara és  gairebé tota en lleugera  baixada, per tant còmode de caminar, l’anirem seguint  tot passant per dins o prop  les antigues colònies tèxtils.

Iniciarem la ruta , en el lloc on vàrem acabar en el passat mes de maig, a la Colònia Marçal.

Colonia Vidal, ben aviat passarem per la colònia on hi ha instal·lat un museu, de com era la vida a la colònia, es pot visitar l’escola, la fabrica i els habitatges.

Viladomiu Nou, la Torre de l’Amo era la residencia dels propietaris de la colònia tèxtil, actualment hi ha un centre d’interpretació de com era la vida en una colònia.

Can Riera, una de les colònies que va rebre més immigració espanyola en els anys 50, 60 del passat segle.

L’Ametlla de Merola, una colònia gran amb aspecte de poble. S’ha fet famós per les representacions dels Pastorets, representats des de l’any 1.878.

Navàs, Es una vila situada al marge dret del riu Llobregat, actualment té una població de 6.000 habitants,  

Cal Rata, forma part de la ruta de les colònies tèxtils del Llobregat.

Sant Esteve de Soldevila, és una església romànica del segle XII.

Canal de la Ribeia, aquest canal, alimentava la fabrica tèxtil de la Ribeia, la fabrica  fou inaugurada l’any 1. 880  i va estar en funcionament fins l’any 1993.

Resclosa del Manresans, Indret on comença la sèquia de Manresa, aquí s’acaba la ruta de les colònies i comença la sèquia de Manresa  en seguirem el traçat de la sèquia fins a Sallent.

Els orígens de la sèquia medieval es remunten a l’any1.333 , van fer falta  de 50 anys d’obres perquè  l’aigua  arribes a Manresa. El canal ta una llargada de 26 km. i 10 metres de desnivell entre la resclosa i Manresa.

Vilafruns, La colònia de Vilafruns va arribar a acollir fins a 1.000 persones ocupades a la fabrica textil i a les mines de potassa. Aquestes mines foren inaugurades l’any 1.948.

Sallent. És un municipi de la comarca del Bages, acull les mines de potassa  i te una població de 6.700 habitants.

 

Notes:

Cal inscripció prèvia, portar mascareta dins l’autocar i esmorzar i dinar.  

El trak que passem, esta fet amb bicicleta i pot ser que no s’avingui amb la realitat, no n’hem trobat cap més que sigui a peu. Tot i amb això, i pel que hem anat veien en anteriors etapes  no creiem  que hi hagi problemes per seguir-ho. 

 

La propera excursió està programada pel dia 22 d’octubre de 2022 entre Sallent i Sant Benet de Bages

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.