Sortida infantil per col·locar el pessebre

Sant Gregori de Falset és una ermita del municipi de Falset (Priorat) protegida com a bé cultural d’interès local. Construcció troglodítica bastida en una àmplia balma, està formada per la casa de l’ermità, amb dues portes, i de la mateixa ermita, bastida de maçoneria de gres vermell i reforç de carreus als angles. Majoritàriament és coberta per la roca i un fragment de rajola. Interiorment és disposada en una nau. Exteriorment presenta una portalada adovellada, en arc de mig punt, un petit ull de bou i un campanar d’espadanya en un costat

 

Història

Aquest és un indret ocupat des del Paleolític. Les primeres notícies sobre l’existència d’una ermita sembla que són de finals del segle XVI o inicis del XVII. Al segle XVIII s’hi feren reformes, tal com queda reflectit en una inscripció d’un mur lateral, 1721. El 1897 una roca que caigués aixafà una part de la volta i es tancà al culte. Fou completament restaurada el 1928

 

Itinerari

0:0 iniciem la nostra excursió al aparcament que hi ha la zona esportiva de Falset. Tot caminant per sota un mur empedrat,seguint el barranc de la vila.

0:10 arribem a una intersecció de passos subterranis per poder traspassar la nova N-420, agafarem el de la dreta. A la seva sortida encarrilarem un petit corriol a la dreta fins trobar un camí més ample que seguirem a l’esquerra.

0:15 Creu de terme i cruïlla de camins. Anirem a la dreta per un camí ample que més endavant deixarem per agafar un bonic corriol a l’esquerra.

0:30 Seguim pel corriol empedrat deixant un altre corriol que surt a la nostra dreta.

0:35 Arribem a una intersecció de corriols i agafem el de la nostra esquerra direcció al coll de l’Audalda. (A l’esquerra aniríem a la Torre de Fontaubella).

0:50 Arribem al coll de l’Audalda després d’una pujadeta enmig de feixes abandonades. Assolit el coll de l’Audalda trobem un pessebre fixa posat dins un antic refugi de la guerra civil.  

1:00 Trobem un trencall que agafarem d’anada i tornada per veure una bonica barraca de pedra de mides infantils.

1:15 Deixem el corriol per agafar-ne un altre que surt a la nostra esquerra direcció st. Gregori.

1:30 Trobem un antic forn de calç  al peu del camí. Agafem un corriol de baixada a la nostra esquerra en pocs metres. Només entrar en aquest corriol ens adonem que entrem a un paratge nou i totalment diferent a tot el que hem vist fins ara. Es tracta d’una pedra vermella, semblant a la pedra utilitzada per fer pedres d’esmolar (pedra d’aigua). L’erosió de la pedra a donat lloc a múltiples formes i cavitats precioses. I entra d’altres coses boniques hi ha l’ermita de st. Gregori que trobarem  més endavant.

1:45 trobem un trencall que ens durà a la cova dels pastors, on podrem muntar el nostra pessebre i cantar alguna nadala si s’escau.

1:50 Arribem el peu de l’ermita de st. Gregori, on trobem la Font de st. Antoni.

2:00 Després d’enfilar-nos a una balconada i visitar les afores de l’ermita, anem fins una gran creu de ferro, per on continuarem fen camí per anar a les ruïnes de l’ermita de st. Cristòfol.

2:20 Després d’una forta pujada deixem a la nostra dreta diferents corriols que ignorarem;el primer ens vol mostrar una font que no raja, el segon una barraca de pedra que tampoc veurem i el tercer ens portaria fins al grau de les Torres que tampoc farem.

2:30 Arribem a una cruïlla de camins, continuarem recta per enfilar fins l’ermita de st. Cristòfol.

2:35 Trobem les ruïnes de l’ermita, només queda de peu una volta de totxo de l’interior de l’antiga ermita. És sorprenent que les voltes de l’entrada, de pedra hagin cedit i en canvi la de totxo encara aguanti. Seguim el camí traspassant les ruïnes.

2:40 Arribem a la cova de st .Cristòfol, amb una imatge del Sant en el seu interior. Desfem camí fins la primera cruïlla que trobem.

2:50 Baixem pel corriol de la nostra esquerra.

3:05 Arribem a la carretera. Trobem el corriol tallat per aquesta i seguim per un ample boral de la carretera duran 10 minuts.

3:15 Deixem la carretera i agafem a la nostra esquerra un camí de baixada.

3:20 Girem a l’esquerra.

3:22 Passem pel costat d’una gran bassa buida

3:25 trobem de nou un pas subterrani per traspassar per sota  la nova carretera. Estem de nou al punt horari 0:10.

3:35 Arribem de nou al punt de sortida.

Podem anar a dinar tots junts a l’ermita de st Gregori, on hi ha una zona de picnic, i podem arribar amb cotxe amb 5 minuts.

 

Informació

Sortida de l’estació d’autobusos de Vilafranca

Data: Diumenge, 11 de desembre del 2016

Hora sortida: A les 9:00h

Excursió d’uns 7 Km. I uns 340 m. De desnivell positiu acumulat

Durada aproximada d’unes 3 hores i 20 minuts a pas d’infant, sense parades.

Cal portar: Calçat i roba adient, esmorzar, aigua, ganyips, dinar, Alguna figureta per fer el pessebre (que desfarem al marxar del lloc) i ganes de passar-ho bé.(El dinar el podrem deixar al cotxe).

El desplaçament fins a Falset serà en cotxes particulars. Hora i quart (Aprox). L’autopista entre Torredembarra i Reus és gratuita.

Enllaç al wikiloc amb la ruta.

Excursió guiada per Cristina Bas, Queralt Ramon i Josep Ramon.

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.