EXCURSIONISME – Camins de retirada, Molló-Prats de Molló (Ripollès-Vallespir)

‘Camí de la retirada’, Molló (Ripollès) – Prats de Molló (Vallespir)

Us proposem aquesta interessant i bonica travessia coincidint amb el 80è aniversari de tan tristos records. De més a més de la càrrega històrica d’aquesta caminada podem disfrutar de magnífics boscos de pi roig i avets a cavall de les comarques del Ripollès i el Vallespir amb precioses vistes del Costabona, Canigó i els Pirineus Orientals.

El “camí de la retirada” es refereix a les rutes i camins que seguiren els exiliats, tant civils com militars, durant la retirada, per travessar la frontera en direcció a França, l’èxode republicà cap a l’altra banda dels Pirineus a partir de l’hivern de 1939, quan Barcelona va caure en mans dels franquistes durant la guerra civil espanyola el 26 de gener. Es pot dir que hi hagué molts “camins de la retirada”, alguns més transitats i d’altres menys. Un dels més coneguts, però, i probablement el més important, és el camí de la retirada que va des de Molló a Prats de Molló passant pel coll d’Ares.

Del 27 de gener al 13 de febrer, entre 85.000 i 95.000 persones van travessar el Pirineu, de la vall de Camprodon al Vallespir, camí cap a un exili que per a la majoria seria llarg i penós. Molts d’aquests refugiats van ser acollits en un primer moment pels habitants de Prats de Molló. Aquesta localitat es va convertir en un improvisat campament on milers de refugiats foren atesos.

Aquests camins de la retirada, que han tingut una transcendència destacada en la història de catalunya, durant la guerra civil espanyola i l’exili del franquisme, amb el temps, en els darrers anys, se’ls ha volgut rememorar i recuperar com a part de la història mitjançant diversos projectes d’arranjament i senyalització.

TRACK

FUTLLETÓ

 

 

 

 

 

 

 

 

Comparteix-ho ! Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.

Per favor espera...

Subscriu-me al butlletí mensual

Vols subscriure't al nostre butlletí mensual? Inscriu-te ara mateix, és gratis.