Adjuntem informació del proper cicle d’audiovisuals organitzat per l’Associació Excursionista Montmell de Llorenç del Penedès.

Lloc i hora: “La Cumprativa” a les 20:30 h
C/ Francesc Macià, 29 de Llorenç del Penedès

Dijous dia 16
Documental “Milà, resistència a la muntanya”

Presentat per Adrià Pujol (productor) i Xavi Aranda de “Correm per la Terra”

Aquest documental tracta la història de Josep Milà i Atzet, pagès vilafranquí nascut el 21 de desembre de 1921. Milà es va enamorar de la muntanya durant la guerra civil, on hi va participar com a voluntari al cos de muntanya de la Columna Durruti al Pirineu lleidatà. Quan va acabar la Guerra Civil, sense haver complert els 18 anys, va passar uns mesos al camp de concentració francès de Vernet de Ariege.
Després del camp de concentració, en Josep Milà va tornar a Vilafranca, el setembre de l’any 1939. Un cop a Vilafranca es negà a anar, els diumenges, a les misses de campanya organitzades per Falange, i juntament amb uns quants vilafranquins més, comencen a fer excursions per les muntanyes del Penedès.
L’any 1949 durant unes ascensions a diferents cims del Pirineu va tenir una topada amb uns falangistes de Barcelona i va ser apallissat, detingut i jutjat per haver deixat targetes amb la senyera i estrofes dels segadors, dalt de diferents cims dels Pirineus. És per aquest fet que la Federación Española de Montañismo el va expulsar a perpetuïtat de qualsevol entitat excursionista. Això volia dir que no podia obtenir llicències federatives per escalar muntanyes fora de l’estat espanyol. No obstant això, l’any 1961 va pujar per primera vegada el Montblanc i l’any 1962 el Cerví. Va continuar fent muntanya a molts països.

Veure trailer

Dijous dia 23
Pau Bartoló “Entrenament per curses de muntanya”

 

Corredor de curses de muntanya i entrenador d’esportistes d’alt nivell com Núria Picas o Marc Coma, no sols ens orientarà de com afrontar els entrenaments per augmentar el rendiment al mateix temps que evitem lesions, sino que també compartirà amb nosaltres les seves experiències personals com a corredor d’èlit.

Dijous dia 30
Joan Solé “Frêney i Peuterey, els puntals del Montblanc”

 

La cara sud del Montblanc es de les vessants més belles i impactants de tots els Alps. les seves grans parets i llargues arestes fan que, al llarg de l’historia del alpinisme clàssic i modern, si hagin traçat elegants línies d’escalada de gran dificultat i alt compromís.
Grans personatges de reconegut renom alpinístic internacional (Chris Bonington, Walter Bonatti, Ueli Steck) han deixat la seva petjada en aquesta vessant dels Alps italians.
Des de la meitat del segle passat fins avui dia, dos dels pilars mes rellevants del Montblanc “Pilier du Freney i Aresta Integral de Peuterey”, han estat l’escenari de èpiques ascensions, algunes tràgiques i d’altres ràpides com un llamp.
En el que un dia va ser un somni, en el temps, en l’aprenentatge, en la perseverança i amb l’il·lusió, pot arribar a ser una realitat, i sense pressa, així va ser…
En aquestes dues ascensions vaig compartir cordada amb dos grans amics i professionals de la muntanya.
Escalada al Pilier du Freney, del 16 al 18 de juliol de 2014 amb Simón Elías, Guia d’alta muntanya UIAGM de la Companyia de guies de Chamonix.
Escalada a l’Integral du Peuterey, del 20 al 23 d’agost de 2017 amb Eloi Callado, bomber i Guia d’alta muntanya TDAM2

Joan Solé Rovirosa
Bomber GRAE i guia d’alta muntanya UIAGM