Beuda – El Noguer de Segueró – Aulina Reclamadora – Roure Socablanc – Falgars – Aulina de les tres branques – Faig Gros – Roure de la sort – Mare de Déu del Mont (Opcional) – Sant Llorenç de Sous – 1-Castellot / 2-Font de Rocapastora – Beuda.
0:00 Començarem l’excursió al poble de Beuda (comarca de la Garrotxa situat a un vessant del massís del Mont, al nord de Besalú.) Allà mateix, prenem un corriol que surt de darrera de l’esgésia romànica de Sant Feliu.
0:10 Agafarem una petita carretera i veurem la cantera de guix. Després anirem per corriols i camins amples seguint les senyals del GR per boscos de pi blanc , alzines i arbocers.
0:50 Marxarxa planera. Passarem pel costat d’un forn de calç i seguidament arribarem a la magestuosa casa pairal del Noguer de Segueró on esmorzarem.
El Noguer de Segueró
És la casa pairal d’una de les famílies catalanes més importants dels segles XVIII-XIX. Hi ha referències de l’existència del cognom el 1100, però l’inici de la pairalia és el 1203 amb Jaume Noguer. La família Noguer va residir al castell fins el segle XVI. Després es va traslladar a aquesta casa construïda amb estil renaixentista. Els jardins del Noguer de Segueró conserven una bonica font anomenada de Mossèn Cinto, perquè quan el casal era propietat d’Estanislau Vayreda i Vila, botànic, fou visitat nombroses vegades per Mossèn Cinto Verdaguer.
1:10 Agafarem un corriol a l’esquerra seguint les senyals grogues i ja no deixarem de pujar fins arribar al punt més alt del Mont.
1:45 Arribem a la carretera. Davant nostre l’Aulina Reclamadora (Alzina centanària). Trobem un pal indicador del monestir i seguim per la carretera durant 15 minuts.
2:00 En una curva, deixem la carretera i agafem una pista a la dreta seguint senyals grogues per arribar a Mas Falgars on podrem gaudir de bones vistes. Anirem trobant alzines molt antigues i grans. Deixem enrere la font del mateix nom on Mossen Cinto Verdaguer i passà algunes estones (veurem alguns escrits d’ell al llarg de tot el recorregut).
2:14 Ens endinsem per boscos de faig, falgueres i algun boix grèvol. Caminem per camins més ombríbols. Seguim trobant cartells indicadors com en tot el recorregut.
2:30 Faig monumental i seguim pujant per un bonic corriol sempre de pujada.
3:00 Arribem al Santuari del Mont on val la pena fer un petit descans. Hi ha un mirador amb un panell indicador de les muntanyes que es veuen ( panoràmica gairebé de 360º)
Hi trobem l’escultura de mossèn Cinto amb el Pirineu al fons.
La muntanya de la Mare de Déu del Mont és el punt més enlairat del sector de llevant del territori muntanyós que s’ha convingut a anomenar Alta Garrotxa. La muntanya, de 1.124 metres d’alçada, cau abruptament per tot quatre costats, amb l’excepció del Pla de Solls i del repla on s’asseu el monestir de sant Llorenç de Sous que trobarem al camí de baixada.
De la muntanya del Mont , mossèn Jacint Verdaguer en deia això:
“La serra del Mont és comparable, per sa estranya figura, a un enorme i bonyegut camell que baixa del Pirineu en direcció al golf de Roses, vora avall del Fluvià. amb lo cim del gep sosté el santuari, i al cim del cap lo castell de Falgars.
3:05 Hem desfet el camí del Santuari, ara de baixada i agafaem un corriol a la dreta amb baixada suau
3:20 Trobem pal senyalitzador que ens indica el poble de Beuda
3:40 Arribem a Sant Martí de Sous on dinarem en uns grans prats .
La primera notícia que en fa referència data de l’any 871 i a l’esdat mitjana era conegut com el Monestir del Mont. Al 1322 la situació del monestir era de prosperitat. Tanmateix, el segle XV començà la crisi i decadència del cenobi, en part pels terratrèmols que l’afectaren entre els anys 1427 i 1429. L’any 1438 només hi vivien dos monjos.
L´acció restauradora s´inicià a mitjans dels anys vuitanta amb la realització de tasques puntuals de desbrossament, per part de diversos particulars i entitats, i l´inici de la restauració de la coberta de l´antiga parròquia. Es va finalitzar al 2014.
El 1322 la situació del monestir era de prosperitat, segons consta en una visita d’aquell any. Tanmateix, el segle XV coi i decadènci del cenobi, en part pels terratrèmols que l’afectaren entre els nys 1427 i 1429, que van tocar l’església i motivaren el trasllat de l’altar major al claustre. L’any 1438 només hi havia dos monjos.
4:00 En aquest punt podem baixar al poble per dos itineraris gairebé iguals en distància. Un va per la dreta per corriols amb baixada molt pronunciada (camí del castellot) i l’altre , més suau, surt a l’esquerra del santuari (font de Rocapastora)
4:45 Es troben els dos camins de baixada per creuar la carretera i agafem un corriol a la dreta
4:50 Arribem a Beuda .Fi de l’excursió.
Informació
Dia: Diumenge dia 28 de novembre de 2016
Hora de sortida: A les 6:00h del matí de l’estació d’autobusos amb bus
Hores de camí: 4,50 h.
Desnivell: 890m
Km a peu: 16 kilòmetres.
Cal Portar: Esmorzar i dinar
Nota: Esmorzarem a la pairalia El Noguer de Segueró i dinarem a Sant Llorenç de Sous
Preu: 14€ socis cep / 19€ no soci.