100 Cims. Creu de Gurb, 842m. (Osona)

L’excursió la començarem a la desmantellada benzinera de Sant Bartomeu del Grau, de la subcomarca del Lluçanès, el poble té 875 habitants cens del 2014, dedicant-se majoritàriament a  l’agricultura de secà; cereals, patates i farratges. També a la ramaderia sobretot la del porcí. Anys endarrere havia destacat en el terreny econòmic com un municipi industrial del ram del tèxtil des de que l’any 1962 s’hi establí l’empresa Filats i Teixits Puigneró, que va donar feina a prop d’un terç de la població. Aquesta empresa va tancar les seves portes a l’any 2003.

Les primeres notícies de Sant Bartomeu del Grau, es remunten al segle X quan es documenta l’església vella a frec de la cinglera. Durant l’edat mitjana va pertànyer al Castell de Gurb, però als segles XVI, se’n va separar per crear una vetllía governada pels Marquesos de Palmerola, i més tard pels Alemany. Al principi del segle XIX esdevingué  municipi propi.

L’excursió s’acabarà al poble de Gurb, el nom es relaciona amb la indústria dels embotits característica de la comarca d’Osona. L’economia esta repartida entre el sector primari, la indústria i els serveis, una bona part dels habitants viuen en masies i continuen fent de pagès, també hi ha indústries agroalimentàries basades en la elaboració de pinsos, farratges i làctics, els embotits i altres productes gaudeixen d’una projecció d’abast internacional amb l’empresa de Casa Tarradellas.

L’excursió transcorre majoritàriament pel Parc Natural Turons de la Plana Ausetana.

 

Itinerari

Sortim de la benzinera en direcció al poble, fins que trobem un pal indicador del PR anomenat Sender de Sant Bartomeu Bucle Sud,  és un sender circular que segueix la riera de Sant Bartomeu fins al envasament  del Pont Gran, per retornar al poble seguint la riera de les Llobatenes. Agafem aquest PR que baixa i que al principi té alguns trams de fort pendent.

5 min. Creuem la riera gairebé sempre seca, i seguim el camí que per l’altre vessant va baixant.

25 min. El camí acaba amb una pista no gaire lluny de l’abandonat  Mas de la Vall, aquí deixem el PR i seguim la pista cap a l’esquerra, creuem la riera i comencem a pujar per fort pendent fins al llom de la carena, davant mateix del Mas de la Coma Verda.

35 min. Per aquí passa la pista asfaltada que va al petit llogarret de Sant Julià de Sassorba, seguim aquesta pista a la dreta que en cinc minuts més deixarem, per agafar-ne un altre de menys fresada que comença a la nostra esquerra. Es pot anar baixant per la pista que va fent giragonses, o bé escurçar-la per dreceres de pendent molt pronunciat.

45 min. Quan la pista perd pendent i gira cap a la esquerra l’hem de deixar per continuar baixant. Una tanca metàl·lica ens barra el pas, per poder-la creuar hem d’anar uns metres cap a l’esquerra fins un lloc on es pot obrir el pas, un cop siguem a l’altra banda anem uns metres a la dreta i agafem una pista molt malmesa per la erosió de l’aigua que baixa cap a la Masia de Les Corts, per arribar-hi hem de passar per la cort del bestiar, obrim la porta per sortir-ne. (L’últim que la tanqui perquè no surtin les vaques).

1h. 5min. Passem per davant de la masia i anem per la pista asfaltada que baixa a creuar la riera de Rimento. Una pujadeta i arribem a la Masia de El Vespelló.

1h. 10 min. Deixem la pista asfaltada, i en seguim una que surt de front pel vessant esquerra de la riera, aquesta pista empalma amb un altre que creua la riera varies vegades, després farem una curta pujadeta i passarem pel davant del trencall del proper mas de la Vila. Seguirem fins arribar a l’església de Sant Cristòfol de Vespella.

1h. 34 min. Sortim de l’església per la pista cimentada, passem pel costat de les escoles, ara en desús i de la casa de colònies Vespella d’Esplai,  una mica més endavant al lloc on hi ha un pal indicador deixem la pista cimentada i anem per un altra que surt a la dreta, passarem entre el Mas de Boscàs i la seva granja per baixar a creuar la riera, ara la pista puja i passa a frec d’una granja de porcs que junt amb la de les vaques  són molt nombroses en aquesta comarca, eminentment ramadera,  al final de la granja deixem la pista i fem drecera per un sender a la dreta fins a retrobar la pista que seguim pujant suau, entre bosc de pins i roures.

2h. 5 min.  Agafem una herbosa pista que ens surt a la dreta, passem a frec d’una casa en ruïnes i mig coberta per la vegetació, aquí comença la part més interessant i muntanyenca de l’excursió, seguirem per la pista cada vegada més malmesa.

2h. 15 min. Un camí surt a l’esquerra on hi ha un parell d’indicadors de fusta que ens indiquen la direcció al castell i a la pinassa monumental del Segué.

2h. 25 min. Arribem a la pinassa monumental, no és que sigui un mal arbre, però amb mi em va decepcionar esperava veure alguna cosa més espectacular. Deixem el camí ample que es perd per entre la vegetació, i anem a l’esquerra per un sender que puja fort.

2h. 40 min. Arribem al llom de la carena del Serrat del Portell per on passa una pista que agafarem a l’esquerra seguint el PR-G41.

2h. 45 min. La pista s’acaba i continuem per un sender que segueix el PR.

2h. 50 min. Arribem a un coll on comença l’última pujada cap al cim, quan siguem sota mateix podem pujar directament o millor rodejar-lo per la dreta.

3h. Som al cim del Turó de la Creu de Gurb, de 842 m. anomenat així per la creu de ferro que fa més d’un segle que hi és dalt d’aquesta muntanya, el que la gent d’aquí l’anomena El Castell, pel castell que hi havia hagut fins a l’any 1373 i del que ara no en queda pràcticament res.

Sembla que el Castell de Gurb garantia la defensa del terme però no constituïa la residència dels seus senyors, devia estar habitat pels guardians i defensat pels homes del terme, que havien de fer vigilància en èpoques de perill i defensar-lo o refugiar-s’hi en cas de guerra, se sap, que hi havia una capella dedicada a Sant Esteve i possiblement una cambra per si calia hi habités temporalment el senyor. El castell estava format per una torre central, uns murs que l’envoltaven, una cisterna, la capella i segurament altres cambres per aixoplugar-se els que  vigilaven.

La vista des d’aquesta muntanya situada dins del Parc Natural Turons de la Plana Ausetana és espectacular, sempre i quan no hi hagi boira, fenomen bastant freqüent en aquesta comarca i època de l’any, segurament no estarem sols ja que per la seva proximitat a la capital de l’Osona i la seva facilitat d’accés aquesta muntanya i els seus voltants són força freqüentats.

Baixem del cim pel mateix lloc per on hem pujat fins al coll, on agafem un corriol que tenim a la dreta i que baixa en fort pendent.

3h. 20 min. Fi de la baixada, ara el camí planeja un tram i després baixa suau.

3h. 25 min. Al lloc on hi ha un indicador de fusta deixem el camí principal i anem per un sender a la dreta sempre baixant, arribem a la llera d’un rierol que creuem per un petit pont de fusta, aviat trobem la font del Puig, veiem figures d’animals i rètols que ens indiquen el nom dels arbres que anem trobant, som al lloc anomenat el Bosc Encantat.

3h. 35min. Sortim del bosc i anem cap a la parròquia de Sant Andreu de Gurb, passem a frec de l’església i girem cap a l’esquerra, quan arribem enfront d’una casa agafem un camí a la dreta que al poc deixem, per un a l’esquerra, passem pel davant de Can Jupeta i entre camps de conreu ens dirigim a un grup de cases i una granja de vedells, fins a tocar la carretera BV-4601 i el pavelló de Gurb, on finalitza l’excursió.

-Fi de l’excursió-

 

Informació

Dia: Diumenge 21 de febrer de 2016.

Lloc de sortida: Estació d’autobusos de Vilafranca. 

Hora: 7 del matí.

Dificultat: Fàcil

Distància : 12 km.

Desnivell: 600 m. aproximadament.

Horari: 3 hores 55 minuts. Sense comptar les parades

Transport: Autocar. 

Cal portar: Calçat adequat, aigua, esmorzar i dinar.

Preu Soci: 11€

Preu No Soci: 15€

Organitza: Josep Milà.

Lloc previst per esmorzar : On deixem el PR de Sant Bartomeu i en cas de mal temps, ho farem a la propera masia de la Vall, on hi ha un porxo que ens hi podríem aixoplugar.  Dinarem al voltant de l’església de Sant Andreu.

Trobarem aigua a la font del Puig, i al costat de les escoles del poble de  Vespella també hi ha una font (artificial). Cal tenir en compte que degut a la gran quantitat de purins que s’escampen als camps d’aquesta zona, l’aigua d’algunes fonts pot estar contaminada amb nitrats. 

ATENCIÓ als cafeters, a la benzinera de Gurb situada a l’autovia S25 direcció Manresa, hi ha bar, l’organitzador poc aficionat a entrar en aquests establiments no us pot informar de si ho fan bé o malament, car o barat, i l’únic que us pot dir, ja que ho va mirar sense baixar del cotxe, es que havia un rètol que posava OBERT TOTS ELS DIES.

La propera sortida serà el dia 13 de març de 2016 al cim Los Picons de 951 m. a la comarca de la Noguera.

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.