100 cims. Els Tossals, 1525m. (Berguedà)

CIM DE TRESSERRA 1525 m.

 A LA SERRA DELS TOSSALS ( Berguedà)

 

La serra dels Tossals per on transcorre l’excursió forma part de l’espai protegit Serra dels Tossals,  Serra de Queralt i Aiguadora,  amb espectaculars cingleres a banda i banda, i profundes gorges. La major part del rocam que el conforma és de conglomerat calcari, semblant a les roques montserratines, amb una vegetació de faig i auró a les vessants septentrionals més humides, mentre que les pinedes les trobem a les vessants més assolellades del sud.

 En el transcurs de l’excursió passarem per dos mostres d’edificis religiosos: el Santuari dels Tossals i el monestir benedictí de Sant Pere de Graudescales.  El primer, el santuari dels Tossals data del segle XIII;  Tot i que es va començar la restauració, actualment és un munt de ruïnes, tant la capella com l’hostatgeria. En el seu interior hi havia una imatge de la mare de Déu dels Tossals protogòtica dels segles XII-XIV,  actualment es conserva a l’església de Sant Martí de Capolat. Se sap que l’any 1905, quan en Cèsar  August Torres  va passar anant d’excursió pel santuari, l’ermitana que el cuidava  l’hi va oferir ous, pa de la casa i algun pollastre.

Del monestir benedictí de Sant Pere de Graudescales, actualment només en queda l’església romànica del segle XII,  en un espai  natural de gran bellesa a tocar del riu Aiguadora.  L’església d’estil romànic consagrada l’any 913, és d’una sola nau amb planta de creu llatina, i coberta de canó de mig punt, es  tanca a llevant per un absis i dues absidioles. L’any 960 s’hi construí el monestir benedictí, del que només en queden les ruïnes. L’any 1960 degut a l’estat ruïnós del conjunt  s’hi feu unes obres de consolidació i  restauració, posteriorment l’any 1980 es varen treure els enderrocs del vell monestir i es va adequar el lloc.

 

 

ITINERARI

Comencem l’excursió, passada la foradada de la Mina, a la recargolada carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys. De primer pujarem per una pista que s’endinsa a la vessant obaga de la serra dels Tossals, ben aviat la deixarem per un sender a l’esquerra que puja decidit.

10 min. Trobem una pista cimentada que seguim cap a la dreta, tot pujant pel llom que es desprèn de la serra  dels  Tossals.

28 min. Collet 1.374 m. Entre el tossal dels Moros i el Santuari dels Tossals. Deixem la pista cimentada per pujar per un sender cap a la dreta.

38 min. Santuari dels Tossals 1.445 m. Quatre parets i un campanar modern construït amb bigues de ferro, és el que queda de l’antic santuari. Tanmateix,  la vista que es divisa i l’entorn natural,  ja justifiquen la visita. Baixem cap al plans de sota el santuari fins arribar a un collet.

41 min.  Coll  1.446 m. Entre el cim del santuari i el tossal de Runers un camí marxa cap a la dreta a la font dels Tossals, que no raja. Anem carenejant seguint el GR. Ben aviat passarem per una clariana encinglerada de molt bona vista.

53 min. Espectacular canal de Runers 1.447 m. La travessem i pugem per l’altre costat.

1 h Coll del Mal Pas de Runers 1.434 m. Pas estret que cal fer amb precaució,  a l’altra costat cau estimbada la canal. Pugem per la vessant oposada ja més còmode, fins a trobar una pista. La vista als dos vessants  és a vol d’ocell.

1 h 18 min. Pla de Tresserra 1.447 m. Deixem una pista que baixa cap a l’esquerra  continuat per la carena fins a un collet.  Una mica més endavant un pedró en senyala el camí per pujar al cim.

Cim de Tresserra 1.525 m. Cota màxima de l’excursió. Vèrtex  geodèsic des del que gaudirem d’una bona vista, sobretot cap al sud. Baixarem a trobar de nou la pista per continuar en la mateixa direcció.

 1 h 35 min. Coll del Bosc de Casòliba 1.470 m. Entre el tossal de Tresserra i el de Casòliba. Seguim el GR uns 12 min. més i trenquem a la dreta per un camí,  hi ha un  pal indicador.

1 h 45 min. Coll de Cussol 1.398 m. Sota nostra podrem veure l’isolada  masia de Vilella envoltada de bons  camps de conreu. Anem avall per un sender que ben aviat travessa una pista per on marxa cap a l’esquerra el GR,  nosaltres seguim recta cap a la masia.

 2 h 10 min. Masia de Vilella 1.190 m. Gran i isolada masia que encara continua  habitada en aquest racó de món. Prop de la masia hi ha la senzilla capella de Santa Margarida. Abans d’arribar a la casa girem a la dreta per una pista planera, que revolta a força alçada la fondalada de les fraus de Vilella.

2 h 40 min. Coll del Cap de la Devesa 1.233 m. Anem per una antiga pista que baixa per l’obaga de la coma d’Escales.

3 h 10 min. 888 m. Pista de la vall d’Ora. La seguim cap a l’esquerra aigües avall. Als 3 minuts la deixem per un corriol a la dreta que baixa al riu per on el travessarem a gual. En el cas de que porti molta aigua, ens tindrem que descalçar.

3 h 20 min. Sant Pere de Graudescales 828 m. La  bonica esplanada  junt al monestir i la tranquil·litat i silenci del lloc fan d’aquest  racó, un espai natural molt recomanable.  

Deixem aquest espai per la pista d’accés que va per la vora del riu i sense travessar-lo seguim aigües avall per la seva riba dreta.

4 h Serradora i fusteria de cal Guirre esta reconstruït i se’n pot veure una part de la roda i el seu funcionament. Travessem el riu per una palanca,  i per un corriol arribem a l’antic hostal de Sant Llei. Passarem pel costat de les escoles, i arribarem a la serradora hidràulica de cal Ambròs,  també reconstruïda que ens dona fe de l’activitat d’aquest lloc en altres temps. De nou tornarem a passar pel costat d’ un  molí, en tenen cura a cal Pujol, actualment cal Pujol es destinat  a restaurant i casa de turisme rural. Antigament havia estat el castell de la vall d’Ora .

4 h 20 min Pont del Moli de cal Ambròs 738 m. On trobem la carretera asfaltada i on ens esperarà l’autocar.                                    

                                                                      – FI DE L’EXCURSIÓ –  

 

Diumenge dia 20 de setembre de 2015.

Lloc de sortida: Estació d’autobusos de Vilafranca.

Hora de sortida : A les 7 del matí.

Dificultat: Fàcil.

Hores de camí: 4 h 20 min.

Desnivell: 450 m de pujada i 800 de baixada aproximadament.

Distancia: 15 Km.

Coordinadors Fina Ràfols i Fèlix Masachs.

Notes: Cal portar esmorzar, dinar i aigua, pel recorregut no trobarem cap font.

La propera sortida de 100 cims serà el dia 25 de octubre a la Cogulla a la serra del Montsant( Priorat)

Els preus són de 16€ pels socis i 21€ pels NO socis.

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.