100 CIMS. Los Picons, 951m. (Noguera)

L’excursió que proposem per pujar al cim Los Picons, és força planera i no hi ha grans desnivells, tot i que la durada i el quilometratge poden semblar una mica llarg, però són fàcils de fer, amb l’excepció de la pujada al cim Los Picons, en que per assolir els últims dos metres hi ha una estreta xemeneia que la seva dificultat és per l’estretor del pas, no obstant,  cal dir que en cap moment no representa massa dificultat. L’excursió  transcorre una part, per l’espai  natural protegit de: Vessants de la Noguera Ribagorçana. És un territori ampli i obert, amb dilatades panoràmiques,  on una de les principals característiques és la solitud del lloc, lluny de les rutes excursionistes més freqüentades i massificades.  El paisatge que veurem, són les clapes de cereals que s’alternen amb el camps d’ametllers,  els petits boscos de pins i alguns cedres.

 El poble d’Alberola on comença la caminada, esta situat a 661 m d’altitud  i la seva població és de 14 persones en el  cens de 2006, que es dediquen a l’agricultura. El poble formava part del  desaparegut terme de Tragó de Noguera, ara sota les aigües del pantà de Santa Anna, però a partir de 1964 pertany al  municipi d’Ós de Balaguer. La seva església parroquial és dedicada a Sant Antoni de Pàdua.

Acabarem l’excursió a la vila d’Ós de Balaguer a 463 m. d’altitud, estratègicament situada dalt d’un turó presidit pel castell,  que formava part de la línia de castells de frontera. L’església és dedicada a Sant Miquel data del segle XVII, també cal ressaltar la font monumental de Sant Periot de l’any 1700 situada com no  a la plaça de la font. Al poble hi ha una destacada indústria de torrons elaborats amb productes locals com:  la mel i les ametlles. Cal destacar també, la trobada anual de campaners que es celebra cada any, enguany la data és el 23 d’abril.     

  

Itinerari

Començarem l’excursió al  petit poble d’Alberola, per un camí pista que baixa en direcció a Ponent  cap a l’embassament de Santa Anna, en el proper trencall, deixem la pista a la dreta i en prenem una de nova a l’esquerra que continua la baixada.

15 min. Arriben a una barrera i una nova  cruïlla de pistes. Anem a l’esquerra per una pista que planeja per l’obaga de la serra de Sant Miquel. Dalt, enlairats podem veure les roques bessones de Los Picons, el nostre objectiu d’avui. El camí molt bonic, va per una zona  boscosa on en el seu dia,  es va fer una repoblació de pins barrejats amb cedres.

45 min Arribem a un indicador, uns metres més endavant deixem la pista per agafar un corriol a l’esquerra que puja pel bosc,  tot fent giragonses. A mesura que anem pujant anirem guanyant vista sobre el pantà de Santa Anna i la serra de Montdeví i la seva cota màxima és el cim del Tossal dels Ossos.

1 h 10 min. Arribem a un collet on hi ha uns camps de conreu, gairebé a tocar a les roques de Los Picons, cap allà dirigirem les nostres passes, abans però, passarem per les restes del poblat de Montessor, del que ja no en queda gairebé res de l’església romànica de la Mare de Deu de Montessor,  encara s’aguanta  una part de la volta.

1 h 30 min Per pujar dalt de Los Picons cal passar per una estreta xemeneia que ens portarà al petit cim. En aquest lloc hi havia el  castell de Montesor . Des del cim tenim una vista fantàstica de una bona part del Pirineu i als nostres peus el pantà de Santa  Anna,  i cap a ponent la plana de Lleida. Deixem el cim i les ruïnes del poble i ens dirigim cap el sud.

1 h 50 min. Coll de Guilló. 921 m. A prop hi el mas de Ço de Guilló hi passem pel costat prenent un camí que baixa pel costat esquerra del barranc de Sant Salvador, tot esta molt ben indicat i no hi ha pèrdua.

2 h 10 min. Ermita de Sant Salvador lloc frescal i ombrívol rodejat de bones alzines. El dia de Sant Salvador s’hi celebra un concorregut aplec. Continuem la caminada per l’ampla pista d’accés a l’ermita, aquesta pista travessa la gran plana de Vila-seca on el cultiu principal son els ametllers. Les ametlles i la mel són un dels principals ingredients dels famosos torrons d’Ós i junt amb la ramaderia les principals fonts de vida .

2 h 20 min. Arribem a un trencall indicat, seguim recta per la pista principal i en el següent trencall també seguirem recta.

2 h 40 min. Cruïlla de pistes. Pal indicador de l’ermita de la Mare de Déu de Cérvoles, anem a la dreta per pista, a l’esquerra aniríem directament a Ós de Balaguer sense passar per l’ermita.

2 h 54 min. A la dreta marxa el camí cap a la font Coberta, creiem que no cal anar-hi ja que no raja, el lloc té poc atractiu  i es fa més volta. Continuem per la pista que va pujant de manera suau per la solana de la serra de la Guineu.

3 h 20 min. Santuari  de la Mare de Déu de Cérvoles 743 m.  Esta molt ben situat i protegit dels vents del N.  per les cingleres de la serra de la Guineu. Te  Molta devoció a la comarca hi es fan plecs al mes de maig i el 6 de setembre. Des d’aquesta alçada es gaudeix de molt bona vista de les terres del Pla de Lleida. Deixem  el santuari pel camí anomenat de l’Oratori.

3 h 35 min. Deixem a l’esquerra la pista del camí del Pas.  El Pas és un cim que veiem a la nostra esquerra coronat amb unes antenes, a la seva dreta hi ha el petit grau del pas per on passa un camí cap a Ós de Balaguer. Continuem recta per la pista de baixada.

3 h 45 min. Deixem la pista per agafar a l’esquerra el sender anomenat camí vell de Cérvoles. El camí planeja tot acostant-se capa la petita cinglera.

4 h 10 min. Superem un petit pas de roca  per assolir la carena de la serra de la Guineu, on veiem per primera vegada el poble d’Ós de Balaguer.  El camí molt fresat pel pas de les motos baixa decidit cap al poble.

4 h 40 min. El camí que seguíem s’ajunta amb la pista que ve del punt horari 2 h 40 min. Continuem per la pista cap a la dreta. Deixarem també a la dreta la pista que va a la cova dels Vilars és una balma que en el seu interior hi ha les pintures rupestres esquemàtiques, es troba tancada amb una reixa per protegir-les i per visitar-les cal concertar la visita.

4 h 50 min. Travessem per un pont el riu Farfanya i pugem cap al poble. Dalt enlairat ens queda el castell d’Ós de Balaguer.

5 h. Poble d’Ós de Balaguer.

-FI DE L’EXCURSIÓ-

 

Informació

Diumenge dia 13 de març de 2016.

Lloc: Estació de autobusos de Vilafranca.

Hora: 7 del matí.

Dificultat: Moderada.

Distancia: 18 km. Aproximadament.

Desnivell: 460 m. Aproximadament

Horari: 5 hores 30 minuts sense comptar les parades.

Transport: Autocar.

Organitzador: Fèlix Masachs i Joan Solís.

Cal Portar: Calçat adequat, aigua doncs no en trobarem pel camí, esmorzar i dinar.

La propera sortida serà el 24 d’abril al cim de Santa Bàrbara de 752 m.  a la comarca de la Terra Alta.

 

Mapa de l’itinerari

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.