100 Cims. Montmeneu, 495m. (Segrià)

MONTMANEU ( 495 m ) i L’AIGUABARREIG ( SEGRIÀ)

Pujarem al Montmaneu (Segrià), cim característic , visible de quasi tota la comarca i de llocs allunyats, malgrat la seva modesta alçada. En la part final, recorrerem  l’aiguabarreig del Segre i Cinca.  Es una zona natural protegida , de 450 Ha , amb una riquesa biològica excepcional.

L’autocar ens deixarà en una ampla pista-carretera asfaltada, a 6 km de Maials.

0:00 Sortir seguint l’indicador “Refugi Caçadors”. Seguim camí ample sense desviar- nos.

0:13 A l’esquerra surt el camí cap a Sant Miquel de Pedrós de Montmaneu (runes), seguim recte.

0:18 Refugi de caçadors, una mica apartat. Seguim a l’esquerra, pel camí ample. Uns metres endavant, girem a la dreta , hi ha un senyal de GR molt desdibuixat ( com tots els que trobarem).

0:30 Costat d’un petit turó cònic trobem una caseta , el camí passa per un camp d’ametllers en direcció al bosc (oest).

0:34 Arribem al bosc , camí estret però ben fresat cap a la dreta . Per dins el bosc. Pas de BTT. Seguim el camí , no prenem els corriols que pugen a l’esquerra.

0:46 Entrem a un altre camp d’ametllers. El camí el creua i gira a l’esquerra , en pujada.

0:50 Arribant al cap d’amunt dels camps, hem de girar a la dreta per un camí estret , que entra al bosc. Hi ha un senyal de GR molt descolorit on vam posar una fita.

0:54 El camí s’apropa a una línia d’alta tensió. Deixem dos camins a la dreta i seguim cap a l’oest. El camí es ben marcat. Passem pel N del Montmaneu, dintre del bosc. Sempre prenent els camins cap a l’esquerra . Al final puja fort .

1:20 Arribem a un coll on hi ha una antena . Prenem un corriol que surt cap a l’est per pujar al cim . La vista sobre la plana del Segrià és extraordinària i si el dia és clar pot arribar fins als Pirineus. Al sud les valls on hi ha els embassaments de Riba-Roja i Mequinensa , al oest , la Franja i el Castell de Mequinensa. A l’est , les Garrigues i el Montsant.  Tornem per mateix camí fins l’esmentada antena.

 

Apunt històric: Juli Cèsar al Montmaneu.

L’any 49 aC , Juli Cèsar  va pujar al Montmaneu . No ho va fer per la fal·lera de ser el primer en fer els 100 cims, si mes no, no el té validat. El fet es que en aquella època , Roma estava immersa en la 2ª guerra civil. A finals de juliol , es van enfrontar als voltants de Lleida les legions de Pompeu , dirigides pels generals Afrani i Petreu amb les de Juli Cèsar , que va venir de Roma per dirigir les seves tropes . Juli Cèsar va assetjar les tropes de Pompeu a les planes del sud de Lleida. Per veure la disposició del camp de batalla , va pujar a la muntanya més elevada . Els historiadors  estan d’acord que aquesta ve ser el Montmaneu. A primers d’agost , els soldats de Pompeu es van rendir. No va haver-hi represàlies: Juli Cèsar els va incorporar a les seves legions ( Batalla de Ilerda)

 

1:45 De l’antena , seguim el camí per on pujàvem cap al oest . En lleuger descens.

1:50  Trobem una ampla pista , la seguim cap a la dreta.

1:55 Prenem un ample camí que surt a la dreta , al costat d’un altre barrat per una cadena. En direcció franca cap al nord.

2:05 Pas per sota d’una línia d’alta tensió. Veurem al davant nostre el Mas del Rector i el camí que puja fent algunes corbes. Els conreus son de secà o perduts. Seguim aquest camí ample i no ens desviem.

2:15 Passem per sota una segona línia d’alta tensió, al temps que assolim un collet amb una bona vista sobre el Baix Segre. El poble que es veu davant és Seròs , la Granja queda amagada. Baixem per la forta costa del Ginebral, per un bon camí. A l’esquerra tenim els conreus perduts de la Vall de Dana.

2:33 Arribem a una gran bassa de rec, que deixem a la nostra dreta. A partir d’aquí ens trobem gran quantitat de fruiters.

2:40 Segona gran bassa , que també deixem a la nostra dreta. Quan l’haurem superada , el camí ( ara asfaltat ) seguirà cap a l’esquerra. El seguim , en cas contrari, entraríem en camps de conreu .

2:55 Trobem la pista de Maials a la Granja, uns kilòmetres més a l’oest d’on hem començat l’excursió. La creuem i seguim el camí per l’altre costat. Aquest va baixant.

3:10 Arribem a la mina abandonada de la Grallera, costat d’una corba del riu Segre. Primer trobem l’entrada a les galeries i després els carregadors. Tot tapiat i abandonat. En aquest punt, trobem una pista asfaltada que seguim a l’esquerra , en la mateixa direcció del riu, que tenim a la nostra dreta.

3:16 Deixem el camí asfaltat i prenem un camí a la dreta, a la vora del riu.

3:22 Tornem a retrobar el camí asfaltat , però seguim pel que anàvem, sempre pel costat del riu. Veiem el campanar del monestir de Santa Maria d’Escarp, del segle XIII i en mal estat de conservació. El veiem a l’altra riba.

3:30 Pas per sota el pont nou. Ara veiem el monestir bé, a l’altre costat de riu.

3:34 Pas per sota el pont vell. Seguim a tocar el riu, i uns metres més enllà veiem l’aiguabarreig del Cinca i el Segre.

3:50 Espai de pícnic a tocar el riu, serà el lloc on dinarem al tornar de la visita de les passeres de l’aiguabarreig.

4:00 Entrada a les passeres, dins el bosc de ribera protegit de l’aiguabarreig. En 10 minuts ho podem veure i tornar a la zona de pícnic per dinar. El lloc està a tocar de la Granja on ens esperarà l’autocar .

 

Informació

Dia: Diumenge , 19 de febrer de 2017

Lloc de sortida : Estació d’autobusos de Vilafranca

Hora de sortida : 7.00 del matí.

Hores de camí : 4 hores

Distància a peu : 15 km. aproximadament

Desnivell : 400 m.

Cal portar esmorzar i dinar. Esmorzarem abans de pujar al Montmaneu i dinarem a l’Aiguabarreig ( zona de pícnic ).

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.