100 cims. Puig Cornador 1.299 m. (Ripollès)

Sortim de L’Hostalet un allotjament rural envoltat de natura i tranquil·litat que es troba a Les Llosses, un terme municipal que pertany a la comarca del Ripollès i fa llindar amb el Berguedà. La casa es va fundar l’any 1929, on hi vivia la família Serrat, una bonica masia on es treballava la terra i amb el bestiar. Cap al 1947 es va convertir en el que és ara l’Hostalet, una casa més gran que l’antiga “casa vella”. Des d’ el 1955 ha estat la fonda de les Lloses, on moltes famílies hi passaven les seves vacances.
L’Hostalet ha estat escenari de moltes històries de la post-guerra, que podem trobar a diferents llibres biogràfics de personatges com en Massana o el Caracremada, reconeguts maquis de l’època.

0:00 Agafarem una pista situada a uns 790 metres d´alçada en direcció sud.

0:15 Arribarem vora la riera de merlès la qual seguirem una estona amb diversos salts d´aigua i un curs d´aigua continuat i en moments embravit.

0:30 Deixarem el curs fluvial en arribar al costat del refugi guardat de Puigcercos a 820 metres  d’alçada i que pertany a l´U.E. Catalunya, ens dirigirem a l´esquerra en pujadeta per anar-nos orientant cap la nostra fita culminant del dia, el cim de 1.229 metres d´alçada.

0:45 Una petita riera que ens acompanya i l´haurem de travessar en un punt ja indicat i sense cap problema perquè és un rierol estret en aquest punt, entrant en un bosc que en lleugera pujada ens portarà a guanyar alçada seguint els seus senders i corriols.

1:35 Ara ja el camí pren un tram mes plàcid i tranquil ja que l´alçada forta ja esta guanyada, en aquest transitar podrem contemplar la vista cap a nord i sud amb vistes immillorables.

2:00 Lloc on observem la bellesa en forma d´església preromànica de Sant Pere de Serrallonga datada de l´any 938, estem a 1.050 metres d´altitud, es un lloc privilegiat per orientar-se per que les referencies visuals estan molt visibles, santuari dels munts, Montserrat, Cadí-Moixeró, Montseny, etc. son uns petits exemples.

2:20 Ja tenim en vistes el punt culminant del dia, senyera, pessebre, pal indicador, 8 km. Seguint el sender un cop d’alt la carena trobem el Collet de les Bruixes i crestejarem fins a trobar el cim.

3:30 Puig Cornador 1.229 metres. Comencem a baixar per dins un bosc fins el coll Tallat, un punt de referencia i cruïlla molt important per les rutes de la zona, seguim baixant pel bosc amb la característica fulla de roure caiguda, que fa un mantell molt agradable i gens perillós perquè en baixada evidentment la fulla no es retè i nomes es queda a les voretes deixant el camí molt transitable.

4:00 Portem ja mes d´11 km. i una fonteta, la de Matamosses, ens permetrà omplir o refrescar si es el cas, encara que ja queda poc per arribar a Alpens, el nostre final d´etapa, encara que des d´aquí encara no es veu, si així des de la carena cimera. En una breu estona mes passem a tocar un lloc bastant fotografiat per la seva estètica tan peculiar, la Roca de Pena a 992 metres d´alçada, és un lloc mític per la gent d´Alpens, lloc de llegendes…

Conta la llegenda que, la nit de Sant Joan, i només aquesta nit, si hom va fins a Roca de Pena, en arribar-hi, pel cantó del darrere, que dóna a Alpens, s’escolten grans plors i gemecs, mentre que, si continues camí de la font de Matamosses, sentiràs grans rialles..

També s’explica que si puges a dalt de tot de Roca de Pena i ets home, baixes dona; i si hi puges essent dona, baixes home.

El nostre camí continua i ja des de la masia Torrats veiem les primeres cases d´Alpens 885 metres d´alçada.

Esperem que us agradi la caminada. temps de recorregut sense comptar parades 4:30 hores, distància 12 km.

 

Informació

Diumenge dia 12 de març de 2017.

Lloc de sortida: Estació de autobusos de Vilafranca.

Hora de sortida: A les 7 del matí.

Hores de camí: 4 hores 30 min.

Distància a peu: 12 km.

Desnivell de pujada: 625 metres total de pujada.

Dificultat: Fàcil.

Cal portar: esmorzar, dinar i aigua tot i que cap el final trobarem una font.

La propera excursió de 100 cims  serà el dia  30 d’abril al cim d l’Espina de 1.181 m. a la comarca del Baix Ebre.

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.