100 Cims. Puigsoler, 524 m. (Bages)

Enllaç amb el fulletó de la sortida.

 

Si bé el cim  que estava anunciat en el calendari  era el turó de l’Escletxa, la idea inicial del organitzadors de la caminada, consistia en pujar al turó de l’Escletxa i el cim Puigsoler, en la mateixa jornada propiciat per la seva proximitat. Aquesta idea inicial no ha estat possible portar-la a terme, doncs es te que travessar una riera amb aigua fins a mitja cama, i en aquesta època de l’any no és massa aconsellable, ja que a desaparegut la palanca en una, i el camí esta perdut, o bé fer una marrada considerable d’alguns kilòmetres per la carretera. És per això que hem optat per acabar-la, a la barriada de les Comes anomenada també  la Riereta, del municipi de Rellinars.

L’excursió la començarem al poble de Sant Vicenç de Castellet, situat a l’aiguabarreig del riu Cardener amb el Llobregat. Aquest poble  en l’actualitat té una població que sobrepassa els  8.000 habitants, la  majoria treballa en la indústria tèxtil i de serveis. L’agricultura en temps passats hi fou important el cultiu de la vinya, actualment és residual com també, la ramaderia i els cereals.

 El cim que anem a pujar, el Puigsoler, esta situat molt a prop del poble i té una forta presència, passant a ser un símbol pels  santvicentins. Des del cim, si el dia és clar, gaudirem de una vista espectacular sobre el massís de  Montserrat , de la vall del Llobregat i  del Pirineu. També del parc natural de la Serra d’Obac i Sant Llorenç del Munt.   

 

Itinerari

Comencem l’excursió al poble de Sant Vicenç de Castellet, al davant de les escoles Puigsoler, per un camí de terra que després és cimentat.10 min. Per la dreta ens ve de Sant Vicenç, el camí de gran recorregut GR-4, el seguirem una bona estona, ara anem a l’esquerra. Més endavant passarem per sobre l’autopista de Manresa.

18 min. Deixem la pista que marxa cap a la dreta, per seguir a l’esquerra per un corriol que puja lleugerament  marcat com  GR-4 i Sant Pere de Vallhonesta.

33 min. Arribem a un collet amb una pista,  a l’esquerra ens queda la masia de la Noguera data del segle XVII, i a la dreta cal Miqueló del segle XVI. Continuem pel corriol de sota de la casa que és el GR.

41 min. Som en un collet on hi ha una cruïlla de camins, un pessebre i una imatge de Sant Bernat de Menthon patró dels muntanyencs. A la dreta pujant, és el que seguirem després d’esmorzar, ara anem a l’ermita de Sant Pere de Vallhonesta,  on esmorzarem. Aquesta ermita romànica del segle XI, esta molt ben conservada i arreglada, igualment la masia que hi ha al costat formant un conjunt encisador, amb taules i barbacoes, al costat al terra del voltant de l’ermita  hi ha unes sepultures.  Després  d’esmorzar desfem el camí fins al collet esmentat abans, per girar de pujada cap el cim del Puigsoler Petit. El sender de pujada que va remuntant  la carena fàcil cap el cim.

1 h 13 min  Cim del  Puigsoler Petit la vista comença a ser amplia. Continuem ara de baixada cap a un petit collet per remuntar de nou per el  sender.

1 h 17 min. Puigsoler Gran 524 m. Bona amplia i dilatada vista en totes direccions esta coronat per un pal amb una senyera, i  un pessebre. Continuem la baixada de primer ens ajudarem amb una corda per baixar unes roques, i més endavant, seguint la mateixa  tònica, un sender per la carena que de manera fàcil ens va pujant i baixant pels turons que anem trobant.

1 h 38 min. Masia de la Serra del segle XV es tracta d’una gran masia edificada en un replà de la serra de Vallhonesta. Actualment esta en ruïnes.  En aquest replà hi ha pistes en totes direccions. Nosaltres anem per la més transitada en direcció S.

1 h 30 min. Cruïlla de pistes anem cap a la dreta, planejant a l’esquerra aniríem a l’hostal i l’ermita  de Sant Jaume de Vallhonesta.

2 h 7 min Nova cruïlla de pistes anem cap a la dreta, i a la propera cruïlla  a la dreta, aquestes pistes van revoltant per la capçalera de tots els torrents que es desprenen de la serra dels Ginebrals.

2 h 23 min. En un coll, deixem la pista per agafar a la dreta un corriol carener, que de primer planeja i desprès baixa fort, fins a trobar una nova pista, que la seguirem a esquerra planejant  primer  i baixant més endavant. Seguirem la pista més transitada.

2 h 42 min. Passem pel davant d’una barraca de pedra seca en molt bon estat de conservació. Ben aviat arribem a una cruïlla, on girarem a l’esquerra tot passant pel davant d’una nova barraca i una masia.

2 h 55 min. Nova cruïlla i dues tanques metàl·liques, anem a l’esquerra baixant. Tot seguit deixarem a l’esquerra el camí d’accés a la gran masia anomenada els Cellers, segons ens va explicar el propietari és degut a que abans de la fil·loxera, en aquestes terres tot eren vinyes, ara sols en queden algunes de testimoni.

3 h 15 min  Carretera de Castellvell i el Vilar a Terrassa, la seguim cap a la dreta cap a la barriada de les Comes o la Riereta. 

-Fi de l’excursió-

 

Informació

Diumenge dia 22 de gener de 2017.

Lloc de sortida: Estació de autobusos de Vilafranca.

Hora de sortida: A les 8 del matí.

Hores de camí: 3 hores 15 min.

Distància a peu: 13  km.

Desnivell de pujada: 525 metres total de pujada.

 Dificultat: Fàcil.

Cal portar: esmorzar i dinar, i aigua pel recorregut doncs no hi ha cap font.

La propera excursió de 100 cims  serà el dia  16 de febrer al cim del Montmaneu de 495 m. a la comarca del Segrià.

En breus començarem inscripcions i es publicaran els preus del bus.

 

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.