10a Caminada popular El Foix

En el nostre recorregut, descriurem una volta circular per bells paratges del municipi de Torrelles de Foix, tot passant per l’antiga masia de la Berna i el seu pla amb verdes vinyes, continuant camí pel costat del riu Foix, el qual creuarem a gual amb dues ocasions fins arribar al sorprenent indret dels Pèlags de Foix, per a continuació iniciar el ascens per les Valls de Foix fins arribar a la font dels Giberts, un bonic racó on de forma opcional podrem pujar per l’ufanós però costerut corriol que ens portarà al punt més enlairat, el Santuari de la Mare de Déu de Foix, situat damunt d’un abrupte espadat i esdevenint en una excel·lent talaia sobre el Penedès.
Després de la visita d’aquest lloc històric i emblemàtic de la comarca vitivinícola per excel·lència de Catalunya, seguirem un bonic senderó que ans portarà a l’ermita de Foix, una petita capella d’una sola nau situada enmig del bosc, per a continuació seguir el camí de baixada entre camps d’oliveres, que ans conduirà a les Dous, on farem una agraïda aturada en aquesta zona d’esbarjo i recreativa amb taules distribuïdes en diferents feixes i barbacoes per fer-hi foc. És de molta anomenada, per les 35 fonts que hi ragen, ben properes d’un gorg amb un salt d’aigua encisador.
Només ans restarà fer l’últim petit tram del nostre itinerari, es tracta d’un atractiu passeig de ribera seguin les clares i netes aigües de la riera de Pontons en sentit descendent, envoltats d’uns grans plataners i fins arribar al nostre punt d’inici i final, la plaça Nova del poble de Torrelles de Foix, al costat de l’església parroquial de Sant Genís, on donarem per acabada aquesta atractiva caminada.

Notes:

La Berna és una vella masia enmig d’una plana de vinyes, on reben el seu nom una gran alzina centenària, el torrent més proper, així com la pròpia planúria on està situada.

Els Pèlags de Foix són ubicats ben propers a les ruïnes de l’antic trull d’oli de les Valls. Consta del Pèlag Gran, un gorg ben profund amb un salt d’aigua per damunt i una font d’aigua natural. I el Pèlag de les Nenes, un ampli espai planer i rocallós, on el riu Foix habitualment passa mans. En el seu conjunt és un racó espectacular.

La Font dels Giberts raja quasi sempre, situada en un punt molt proper a les ruïnes de la masia de Giberts i per dessota mateix del Santuari de Foix.
El Santuari de Foix és el lloc on hi trobem la Mare de Déu de Foix, patrona del Penedès. Alterós i damunt d’un abrupte espadat per sobre del riu Foix, l’origen d’aquest privilegiat lloc és de ben reculat en el temps, on avui encara podem veure les restes del vell castell. Va ser l’església parroquial de l’antic terme municipal de Foix fins la fi del segle XIX.

L’Ermita de Foix va ser bastida pels Paguera, quant aquests eren els senyors de Foix. Atenent a la data que figura en la llinda de la porta d’accés, data de l’any 1707.

Les Dous és un espai de gran bellesa natural, on l’aigua és el gran atractiu, comptant també amb uns grans arbres que donen una reconfortant ombra en dies calorosos.

La nostra caminada tindrà lloc en la seva totalitat, dintre del terme municipal de Torrelles de Foix.

Bona excursió a tothom !!

 

Hora de sortida: 09:00h

Punt de sortida en grup amb cotxes particulars: 08:30h davant la FECA (Vilafranca del Penedès).

Recorregut: 12km

Cal portar aigua i esmorzar.

Hora prevista finalització: 14:00h

Sortida gratuïta i sense inscripcions.

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.