+2000 Besiberri Nord

Els +2000 són sortides en autosuficiència d’excursionisme d’alta muntanya, amb grans desnivells i llarga durada. No són sortides guiades, els participants han de conèixer d’avançada l’itinerari i les condicions amb les que es trobaran i han de col·laborar amb els seus coneixements i la seva experiència al bon desenvolupament de l’activitat.

Entenem, per tant, que tothom qui s’apunta per dur a terme l’activitat coneix bé els riscos que aquesta comporta, té les condicions físiques i tècniques per dur-la a terme de manera autònoma i l’empren sota la seva única i pròpia responsabilitat.

Volant als cingles de Montsent, li ensenya
les cascades bellíssimes de Gerri,
i en Cabdella, en Espot i Biciberri
constel·lacions d’estanys d’atzur verd:
les tres valls de Pallars, que la calitja
de boirina amb son ròssec emmantella,
li semblen solcs que gegantina rella
a les tres branques del Noguera ha obert.

Jacint Verdaguer. Canigó
Cant IV «Lo Pirineu» (fragment)

El Besiberri Nord és segurament el cim més atractiu i agrest de tot el massís de Besiberri. Aquesta muntanya, que té una silueta piramidal molt característica, es troba en el punt on coincideixen els termes municipals de la Vall de Boí i de Vilaller, tots dos a l’Alta Ribagorça, i el de Naut Aran, pertanyent a la Vall d’Aran; en el límit del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i la seva zona perifèrica.
Sembla que el seu nom prové del basc «base-be erri», contrada sota l’espadat. L’aplicació del terme al pic és secundària, essencialment es digué Besiberri a la vall i a l’estany, llocs que interessaven molt més als pastors i a les gents del país.

La sortida que us proposem s’enfila al Besiberri Nord per la seva cara més complexa però també mes entretinguda.

DISSABTE 5 AGOST
Sortirem de Vilafranca a migdia, després de dinar, i ens dirigirem a Pont de Suert, capital de la comarca de l’Alta Ribagorça; passada aquesta població continuarem en direcció a la Vall d’Aran fins que, poc abans d’arribar a la boca sud del Tunel de Viella, trobarem, a mà dreta l’entrada a l’aparcament del refugi de Conangles on farem nit.

DIUMENGE 6 AGOST
Sortirem de bon matí des del parking refugi de Conangles (1.550 m). Una pista seguida d’un camí força marcat ens portarà, primer fins a l’estany de Besiberri (1.960 m) i després fins a l’Estanyet (2.165 m). Evitarem pujar cap a l’Est pel canal de l’Estanyet, ja que el terreny és molt complex, i farem una marrada cap al NE per una canal ben marcada que ens permetrà pujar les terrasses inferiors abans d’arribar, cap els 2.400 m, a la gran pedrera que rodeja el gran mur que formen els Besiberris. Des d’aquí anirem a buscar, fent un gir capa a la dreta, l’espero Oest del Bessiberri del Mig, el deixarem a la dreta i continuarem pujant per terreny pedregós i descompost en direcció al Besiberri Nord. Hi ha nombroses canals, no excessivament difícils, que dibuixen la cara Oest del Besiberri Nord. Nosaltres buscarem l’indret, on el pedregar arriba més amunt (una mica al sud de la vertical del cim), d’allí surt una canal força profunda que marxa en diagonal cap a l’esquerra. En arribar a aquest punt, aproximadament a 2.840 m, veurem a l’esquerra una segona canal, amagada darrera un gran pitó, que sembla força més practicable, l’agafarem i anirem avançant per aquesta canal força descomposta. Quan la canal s’esborri, haurem d’agafar, a l’esquerra uns petita bretxa i rodejar un pou impressionant que cau directament sobre la pedrera, que és uns 100 m més avall. A continuació sortejarem un petit esperó per arribar a un petit circ que hem de travessar per arribar a una nova canal. Aquesta canal que arriba fins l’esperó Oest del Besiberri Nord (encara que això serà difícil de distingir des de la nostra posició), ens permetrà d’enfilar-nos ara sí, per pedra força bona, fins a la cresta, a tocar del cim del Besiberri Nord (3.014 m).
Des de dalt tindrem unes magnífiques vistes: a l’Est cap a Aigüestortes i la Punta Alta; al Nord cap als grans cims de l’Arieja (Mauberme, Mont Valier…); a l’Oest cap al massís de la Maladeta i al sud cap a la cresta dels Besiberris fins al Comaloforno, amb nombrosos llacs a totes bandes…
La baixada la farem pel mateix itinerari.

Desnivell positiu: 1.500 m aprox.
Distancia: 16 km aprox.

INFORMACIÓ GENERAL I LOGÍSTICA:
• La sortida es realitzarà en cotxes particulars, cal passar el dimecres abans pel local del CEP per tal d’optimitzar les places en els diferents vehicles disponibles.
• El punt de trobada serà dissabte a les 3 de la tarda a la benzinera Penedès.
• La nit de dissabte a diumenge farem vivac. Cal portar sac gruixut i tenda o funda de vivac a més del sopar de dissabte i l’esmorzar i el dinar de diumenge.
• Cal però inscriure’s prèviament, per tot, abans del dimecres 2 d’agost a la secretaria del CEP. La sortida és exclusiva per a socis/es de l’entitat i les places estan limitades a 10 participants.
• Es tracta d’una sortida d’alta muntanya i cal estar en possessió de la llicencia federativa, mínim en la modalitat C.
• Aquesta sortida pot ser anul·lada, modificada o substituïda per una altra de diferent, ja sigui a la mateixa zona o en qualsevol altre lloc, en qualsevol moment i per acord d’una majoria dels participants si aquesta és la seva voluntat o les circumstàncies així ho aconsellen.

LLOC DE SORTIDA: Benzinera Penedès
HORA DE SORTIDA: A les 3 de la tarda
DIFICULTAT: Perfeccionament
DIA SORTIDA: Dissabte 5 agost de 2017
DIA ARRIBADA: Diumenge 6 agost de 2017
TRANSPORT: Cotxes particulars
MATERIAL: Cada participant ha de portar el material necessari per a la seva seguretat i per poder realitzar l’activitat de manera autònoma.
Són necessaris grampons i piolet i és aconsellable l’ús del casc (i també portar una corda, per si cal assegurar algun pas complicat).
LLICENCIA: Obligatòria, mínim en la modalitat C
PLACES: 10

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.