+2000 Montsant (Priorat)

Magnifica i interesant excursió que ens permetrà gaudir des de les alçades  del congost  de Sant Bartomeu de Fra Guerau,  el barranc dels Pèlags i la vall de riu Montsant, a la vegada i com que es tracta d’una sortida de +2000,  allargarem l’excursió  cap a l’esvelta agulla anomenada  Punta Pericana.

 

Itinerari

Començarem l’excursió a l’ermita de Santa Magdalena. Aquesta ermita és anomenada, popularment,  com la catedral del Montsant per la seva grandària, al seu voltant hi ha taules, hi focs per fer-hi barbacoes i també una font.  S’hi arriba des del poble d’Ulldemolins per una pista forestal cimentada.

Des de l’aparcament de l’ermita, anem per pista seguint el  GR-65-5 en direcció a l’ermita de Sant Antoni, desprès passarem a prop de la font de la Gleva que esta canalitzada cap el poble, més endavant tot seguint el riu Montsant, ens arribarem al mirador de les Codolles Fondes.

Arribem a l’entrada del congost de Sant Bartomeu de Fra Guerau hi ha un pal indicador, és el lloc on deixem el GR i el camí de l’ermita de Sant Bartomeu de Fra Guerau a la dreta, per continuar pel camí de Margalef que segueix el riu Montsant.

A 500 metres més endavant, trobem un nou pal indicador, és el moment de deixar el camí de Margalef, per un sender que marxa cap a l’esquerra, damunt nostre hi ha una roca anomenada el Bisbe, el sender primer planeja i després puja fort, tot fent unes esses fins que trobem la roca nua. La vista és aèria i esplèndida. Ens caldrà pujar pel llom de la roca  amb vistes als dos vessants, el barranc dels Pèlags al sud, i més enllà la Serra Major, al nord tenim la vall del riu Montsant.

Tot carenejant per roca  arribem al Portell dels Ventadors, és un pas entre roques, ara ens cal baixar a la vesant del barranc  dels Pèlags, per continuar progressant per una feixa de terra i grava amb poca vegetació on cal fer atenció a les  relliscades. Passarem a prop de la cova de l’Àliga és  a l’esquerra damunt  del sender.

Gairebé dalt de la carena trobem a l’esquerra el camí que baixa pel grau de la Cornareda. Seguim pujant fins a la punta dels Pins Carresers, on gaudirem de bones vistes. Seguint la carena trobarem un nou pal indicador, és la baixada del grau del Llop cap l’ermita de Sant Antoni. Nosaltres continuarem  pel camí de la carena fins a la cruïlla del Pi de la Carabasseta, és la confluència amb el GR-174 i el GR-171. Tindrem que continuar cap a la dreta seguint aquest últim camí que va de baixada. Es tracta del  camí del famós Toll de l’Ou del Montsant.

Una vegada passat  a gual el barranc del Parral, sota la Mola, deixarem el GR per un senderó que puja per la vessant esquerra del barranc del Parral. Més amunt veurem a l’esquerra a l’altra banda del barranc  la cova del Parral. Abans d’entrar en un petit barranc,  deixem el sender per pujar cap a la carena de la dreta sense  camí definit. Una vegada a dalt trobarem el senderó  que revoltant pel sud de la Punta Pericana, ens pujarà per una canal on hi ha instal·lades  unes cadenes  per facilitar l’accés al cim. Des del cim, la vista que gaudim és a vol d’ocell  sobre el barranc  dels Pèlags, realment impressionant.

Desfarem el camí fins al collet, ara seguirem pel vessant solei de la carena, cap  a la grandiosa cova del Caterí, per un itinerari ben fitat, que ens portarà de nou al GR-174. El  seguirem a la dreta uns metres per aquest nou camí, per deixar-lo novament  i agafar a l’esquerra el sender que baixa pel grau de les Voltetes i la cova del Corb. El sender continua amb forta baixada, passada la cova, el  terreny ja més obert i fa de bon baixar,  fins a  trobar  la pista de Santa Magdalena a Albarca. Seguirem aquesta pista a l’esquerra i ben aviat serem a l’ermita de Santa Magdalena, principi i FINAL DE L’EXCURSIÓ. 

 

Informació

Dia Diumenge dia 20 de novembre de 2016

Hora de sortida: A les 7 del matí de l’estació d’autobusos amb cotxes particulars.

Hores de camí: 6 hores.

Desnivell: 1.000 m. aproximadament. 

Km a peu: 15 kilòmetres.

Cal Portar: Esmorzar  de motxilla i el dinar el deixarem al cotxe.

Nota: Dinarem a l’ermita de Santa Magdalena i celebrarem el final de temporada de + 2000 amb un petit vermut pels assistents.

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.