+2000. Pedraforca, Calderer i Pollego inferior

+2000. Pedraforca

 

Els +2000 són sortides per a socis/es en autosuficiència d’excursionisme d’alta muntanya, amb grans desnivells i llarga durada. No són sortides guiades, els participants han de conèixer d’avançada l’itinerari i les condicions amb les que es trobaran i han de col·laborar amb els seus coneixements i la seva experiència al bon desenvolupament de l’activitat.

 

Entenem, per tant, que tothom qui s’apunta per dur a terme l’activitat coneix bé els riscos que aquesta comporta, té les condicions físiques i tècniques per dur-la a terme de manera autònoma i l’empren sota la seva única i pròpia responsabilitat.

 

Lo vell Puigmal d’espatlla rabassuda
és l’arx d’aqueixa altiva fortalesa,
que en set-cents anys lo sarraí no ha presa,
fent-hi bocins la llança fulgurant.
Prop d’on Cadí amb lo Cadinell encaixa
s’alça el doble turó de Pedraforca;
és del castell la inderrocable forca,
feta, si cal, a mida d’un gegant.

Jacint Verdaguer. Canigó
Cant IV «Lo Pirineu» (fragment)

 

El Pedraforca és una de les muntanyes més emblemàtiques de Catalunya i està situada al bellmig del Prepirineu català, entre els termes municipals de Saldes i Gósol, al Berguedà. La seva forma és peculiar i molt característica: esta format per dues carenes paral·leles (els pollegons) unides per un coll (l’enforcadura). Està envoltat d’altres muntanyes prepirinenques ―la serra del Cadí, la serra del Verd i la serra d’Ensija―, i va ser declarat, l’any 1982, Paratge Natural d’Interès Nacional; el seu entorn forma part del Parc Natural del Cadí-Moixeró.
La seva màgica silueta és inconfusible i ben visible des de molt lluny.

La sortida que us proposem s’enfila als quatre cims principals del Pedraforca.

 

DIUMENGE 11 JUNY
Des de la carretera E-9 (C-16), a prop de Guardiola de Berguedà, agafarem la carretera B-400cap a Maçaners, Saldes i Gósol. Deixarem enrere Maçaners i just després de creuar Saldes agafarem un trencall a la dreta en direcció al mirador del Gresolet i al refugi Lluís Estasen. Farem uns 4,5 km per carretera asfaltada i arribarem a l’aparcament del mirador del Gresolet, on podrem deixar els vehicles. Sortirem del mirador del Gresolet i seguirem les marques fins el Refugi Lluís Estasen. Aquí agafarem PR, a la dreta, en direcció a la canal del Verdet (hi ha un indicador al costat del refugi). Seguirem sense pèrdua els senyals grocs i blancs fins al coll del Verdet on girarem a l’esquerra tot seguint ara els senyals grocs, ben marcats fins el cim del pollegó Superior (2.506 m). Superarem diferents avant-cims fins arribar al Pollegó Superior, on gaudirem d’unes magnífiques vistes del massís del Pedraforca, la serra d’Ensija, el Cadí i el Gresolet. Baixarem del cim i ens mantindrem a l’esquerra, a tota la cresta, seguint les fites que ens duran al Calderer (2.505 m). Trobarem dos trams equipats, el segon es més dret i puja per una placa llisa, un cop superats aquests passos, continuarem per la cresta fins el cim. Per tornar baixarem pel mateix camí i un cop superades les cadenes, anirem a buscar una canaleta que baixa del pollegó Superior i ens dura a l’Enforcadura. Al arribar-hi, creuarem i grimparem per on ens sembli millor per anar a buscar la carena del Fals pollegó i enfilar-nos- hi. Des d’aquí gaudirem d’unes molt bones vistes del pollegó Superior, la cresta del Calderer i de la paret del pollegó Inferior. Baixarem del Fals pollegó per on ens sembli millor per anar a trobar el collet que hi ha entre el Fals pollegó i l’Inferior. Baixarem a la dreta per la canal, seguint la tartera i girararem a la primera canal que hi ha a mà esquerra: és la darrera canal de la Gran Diagonal. Pujarem pel pendent rocós i herbós fins a arribar a un petit diedre on hi ha el “famós” pitó amb corda (no cal agafar-s’hi per superar-lo per la dreta). Continuarem tot recte en diagonal guanyant alçada fins el cim del pollegó Inferior (2.445 m). De nou gaudirem d’unes magnífiques vistes del massís i els voltants. Baixarem per la carena, a la dreta, tot recte i dret, per les costes del Dou. Seguirem les fites i els senyals verds mantenint-nos sempre més aviat enganxats a la carena (dreta). Després de superar un collet, arribarem al Balcó de la Joaquima. Girarem a l’esquerra seguint les marques i per entremig del bosc, mantenint-nos tota l’estona al marge esquerre, arribarem a baix. Creuarem una petita tartera, que baixa a la dreta, i ja tot seguit ens trobarem la gran tartera que baixa de l’Enforcadura. Continuarem baixant fins a un gran bloc de pedra, creuarem la tartera i seguirem les marques grogues i blanques del PR cap a l’esquerra, en direcció al refugi i al mirador del Gresolet.

 

Desnivell positiu: 1.185 m aprox.
Distancia: 9 km aprox.

 

INFORMACIÓ GENERAL I LOGÍSTICA:
 Cal inscriure’s prèviament, per tot, abans del dimecres 7 de juny, a través de la pàgina web o a la secretaria del CEP. La sortida és exclusiva per a socis/es de l’entitat i les places estant limitades a 12 participants.
 La sortida es realitzarà en cotxes particulars, cal passar el divendres abans pel local del CEP per tal d’optimitzar les places en els diferents vehicles disponibles.
 El punt de trobada serà diumenge a les 6 del matí a la benzinera Penedès.
 Es tracta d’una sortida d’alta muntanya i cal estar en possessió de la llicencia federativa, mínim en la modalitat C.
 Aquesta sortida pot ser anul·lada, modificada o substituïda per una altra de diferent, ja sigui a la mateixa zona o en qualsevol altre lloc, en qualsevol moment i per acord d’una majoria dels participants si aquesta és la seva voluntat o les circumstàncies així ho aconsellen.

 

LLOC DE SORTIDA: Benzinera Penedès
HORA DE SORTIDA: A les 6 del matí
DIFICULTAT: Perfeccionament
DIA SORTIDA: Diumenge 11 juny de 2017
DIA ARRIBADA: Diumenge 11 juny de 2017
TRANSPORT: Cotxes particulars
MATERIAL: Cada participant ha de portar el material necessari per a la seva seguretat i per poder realitzar l’activitat de manera autònoma.
LLICENCIA: Obligatòria, mínim en la modalitat C
PLACES: 12

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.