EXCURSIONISME-Cim de les Piques 1969 m. (Alt Urgell)

Dia 16 de juny de 2019.

El cim de les Piques esta situat a la carena  que  es desprèn del coll del Cantó, i separa les conques hidrogràfiques dels rius Segre a l’est i la Noguera Pallaresa a l’oest. El cim esta  localitzat  en les anomenades Valls d’Aguilar, on el cap de municipi és el poble de Noves de Segre.

Es tracta d’un extens municipi creat l’any 1972, al fusionar-se els antics termes  de la Guardia d’Ares, Taús,  Castellàs i Noves de Segre, la seva superfície és de 1.238 km2, i  el cens és de 302 persones, de les quals,  més de la meitat no hi viuen permanentment.  El municipi té una densitat de població de 1,2 habitants per  km2, densitat semblant al Sàhara Occidental,  cal tenir  en compte que només al poble de Noves de Segre ja n’hi viuen 134 persones , les  restants es reparteixen els 1.238 km.2.

El seu extens territori està  cobert de boscos i pastures i alguns cultius de farratges i cereals pel bestiar.

L’arquitectura romànica de les valls d’Aguilar, la formen un conjunt de capelles romàniques del segle XI que són: Sant Esteve de la Guardia d’Ares, Sant Martí de Taús i Santa Elena de Trejuvell.  Actualment una bona carretera asfaltada  de 28 kms, a partir de Noves de Segre, uneix aquests pobles  i amb un considerable desnivell de 900 metres.  Els llocs de Taús I Els Castells són documentats ja a l’any 1.094

ITINERARI.

Començarem aquest itinerari al poble de Taús, situat a 1.453 metres d’alçada en un altiplà conreable. El poble força ben arreglat i endreçat i amb la majoria de cases recuperades com a segona  residencia, actualment  hi viuen 43 persones de manera fixa. La capella romànica de Sant Martí, del segle XI esta situada a la vora de la carretera a les afores del poble al costat del  cementiri,  ja dins el poble hi ha l’església nova del segle XVIII  dedicada Sant  Julià.

Sortim del poble passant  per la plaça Nova, anem a l’esquerra a buscar el camí ral , marcat amb groc i recuperat per ús excursionista, anem  en direcció al poble de Els Castells. Aquest camí, havia estat la important carrerada del Boumort  que passava per l’interior del poble de Taús, i en cobraven un  peatge pel pas del ramat.

Ben haviat  passarem pels aiguamolls de  la font Vella i més endavant el camí puja  lleugerament cap el coll de la Cirera, després  planeja ja en vistes del poble de Els Castells.

2,2 km. Passem a tocar el moli del Grau en ruïnes i pugem a una pista,

2,7 km. Poble de Els Castells 1503 m. hi viu una persona de manera permanent. Moltes cases son enrunades,  l’església  del poble es dedicada a la Mare de Deu de  l’Assumpció i no esta en massa bon estat de conservació.  Pugem cap a la part alta del poble on la majoria de cases estan enrunades.

4 km. Coll de les Esglésies. Ample collada i cruïlla de pistes, ens dirigim cap a la petita ermita de la Mare de Deu de la Guia ben conservada, anys enrere  s’hi  feia un aplec. Al voltant hi ha prats de dalla i algunes bordes en ruïnes. Continuem ara per pista cap els prats superiors, grans prats de pastura dels ramats d’ovelles en transhumància,  de camí  cap a les pastures pirinenques.

5,5 El camí fa un gir sobtat a l’esquerra per pujar dalt de la carena, en aquest punt deixarem el camí senyalitzat ( pal indicador) per anar per una pista cap al nord en direcció al cim que ja veiem.

7 km. Cim de les Piques,  unes roques el coronen, des del cim,  gaudirem d’una àmplia panoràmica de bona part de Catalunya i el Pirineu, i si el dia és clar s’albira  des del Canigó al Mont Perdut. Retornem del cim pel mateix camí fins al pal indicador, ara flanquejant per sota el cim de les  Roques Agudes, seguint rastres de bestiar,  anirem a buscar una pista que seguirem de baixada, cap el sud. Al final de la pista baixarem per un grau dreturer  tot buscant el millor pas.

12,2 km. Arribem a una zona més planera on en altre temps hi havien camps de correu, agafem una pista a la dreta que en retornarà al poble de Taús.

Abans d’arribar al poble i quant ja el veiem sota nostre,  prenem una drecera a la dreta senyalitzada que ens i portarà.

13  km. Poble de Taús hi entrem per la part de dalt travessem tot el poble i arribem a la plaça Nova i la font.

-FI DE L’EXCURSIÓ-

Notes: Al poble no hi ha bar,  ni cap àrea de pícnic,  dinarem  a la plaça Nova només hi ha una font a prop de l’autocar.

La propera excursió serà el dia 21 de juliol al Tuc d’era Pincela de 2.536 m. (Vall dAran)

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.