EXCURSIONISME – 100 cims Montalt, 597m. (Maresme)


Nota: Depenent dels participants que serem. farem l’excursió en cotxes particulars o bé en autobús. Aquest fet ens condicionarà el recorregut, però no la dificultat, la distancia, ni l’atractiu de la caminada.
Si anem en autobús que seria la millor opció, farem el recorregut lineal amb inici a la població d’Arenys de Munt, i el final a Canyamars, en canvi si fem l’excursió en cotxes particulars, la farem circular amb inici i final a Arenys de Munt.

Inicialment, plantejem la sortida amb autobús, amb un preu de 17€ pels sòcis/es i de 22€ pel no sòcis/es. Si finalment es realitzés l’opció en cotxes particulars per falta de nombre de participants, retornarem íntegrament tots els imports.

La caminada que us proposem transcorre íntegrament, dins el Parc Natural del Corredor. Aquest parc, junt amb el del Montnegre, són gestionats per la Diputació de Barcelona, foren creats l’any 1989 i ocupen una superfície de més de 15.000 hectàrees. El formen extenses boscúries de roures castanyers, i pins pinyoners, amb predomini de les alzines sureres, que troben en la composició àcida del terreny granític, molt erosionat , el substrat ideal per desenvolupar-se amb vigor.

ITINERARI
Començarem l’excursió al poble d’Arenys de Munt. La població d’Arenys de Munt te 8.778 habitants. l’església parroquial de Sant Martí (S. XVI ) conserva un valuós retaule, del pintor  enaixentista Pere Serafí. seguint aigües amunt la riera de Sobirans. Aquesta riera que a la vegada és camí, es fa famosa per les riuades sobtades que s’hi produeixen en èpoques de fortes pluges, arrossegant cotxes i tot el que troben al seu pas.

30 min. Àrea d’esbarjo i Santuari de Lourdes, en una gran esplanada amb taules, barbacoes i fonts. Seguim el camí de la riera, més endavant passarem per sota un pont on hi ha una cruïlla de camins, i el rètol del parc, anirem a la dreta pujant per una pista força ampla. Mes endavant la pista revolta i passa a tocar a Can Cot , anirem pujant amb el torrent de la Milans. enclotat a l’esquerra.

1 h. Deixem la pista principal que marxa cap a la dreta i seguim recta per l’antic camí passem a tocar la Font de l’Aigua Roja, raja a la dreta del camí. Continuem pujant tot passant pel costat de la font de Can Jaume Alzina.

1h 1 5 min. Ens incorporem a una pista principal i la seguim a l’esquerra, passant a prop de Can Jaume Alzina, un mas enrunat mig tapat per la vegetació.

1 h 30 min. Coll de la Creu, ampla collada, important nus de camins. En aquest coll hi hem de tornar a passar en el cas que fem l’excursió lineal. Seguim a l’esquerra per una nova pista, i a la propera cruïlla també anirem a l’esquerra pujant, pel camí molt ombrívol i emboscat, anirem deixant a dreta i esquerra algunes dreceres.

1 h 35 min. Coll de la Ferradura se’l anomena així, pels gravats en forma de ferradura que hi ha en el bloc t de roca granítica propers al coll. Aquest coll és també un important nus de pistes, i contràriament al que indica el rètol no anirem pel camí del Montalt, seguirem recta per la pista de Sant Vicens de Montalt. Ara cal estar atents per trobar el corriol que surt cap a la dreta i puja fort per dins d’un atapeït bosc.

1 h 50 min. Som al cim del Montalt, Vèrtex geodèsic des d’on tenim molt bona vista de la costa del Maresme, però cap a la banda de Ponent, la boscúria en dificulta la vista. Al voltant del cim s’hi poden observar un munt d’enderrocs i pedres on es suposa que hi havia l’antic castell de Monte Alto. Documentat el 1017, segons els historiadors Carreres Candi i Fidel Fita, hauria tingut un  extens terme. En el cim hi hem comptabilitzat fins a 25 pessebres alguns de molt malmesos per les inclemències meteorològiques i altres pel vandalisme. Creiem que algú hauria de fer una neteja d’aquests objectes que el que fan és embrutar el paisatge. Baixem del cim per un corriol orientat al sud que baixa suaument cap el coll de la Pallera, en aquest coll, el corriol gira sobtadament a la dreta deixant un altre a l’esquerra que baixa a Sant Vicens de Montalt.

2 h. Som de nou al coll de la Ferradura, ara anirem per la pista que ens ve de front i flanqueja a mig aire el Turó del Mig. Més endavant passarem per un bonic bosc de castanyers.

2 h 20 min Passem a frec de la casa deshabitada anomenada el Corral, i en la propera cruïlla girarem a l’esquerra. La pista ara en pendent més pronunciada baixa tot fent revolts.

2 h 40 min. Arribem de nou a la riera de Sobirans per on hem passat a l’inici. Girarem a la dreta fins a l’àrea de pícnic i el Santuari de Lourdes. Lloc previst per dinar hi ha un bar i restaurant que ens poden servir begudes.

3 h 15 min. Arribem a la població de Arenys de Munt on donarem per acabada l’excursió.

-FI DE L’EXCURSIÓ-

Nota: En el cas que féssim l’excursió de travessa, aniríem des de la Creu de Rupit, i baixaríem pel camí de Canyamars passant pel pou del Gel, el Pla de la Molinasa i els Safareig de la Barca. Itinerari de WIKILOC amb ID. 12416487 amb adaptacions de l’autor.

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.