EXCURSIONISME – CIMS I TRAVESSES – CIM DE BALANDRAU 2.584 m. (Ripollès)

CIMS I TRAVESSES CIM DE BALANDRAU 2584 m. (Ripollès)

Dia 23 de setembre de 2018.
Hora de sortida: A les 7 del matí de l’estació de autobusos en cotxes particulars.
Hores de camí: 3 h 30 min. Efectives sense comptar les parades
Dificultat: Fàcil
Desnivell: 654 metres
Kilòmetres: 10 km.

Després de les vacances d’estiu, reprenem les caminades mensuals del CEP. Aquesta vegada ho fem a un cim fàcil de la comarca del Ripollès. El Balandrau o Malandrau com se’l coneixia antigament, és un cim molt popular i molt visitat pels excursionistes des de on es gaudeix una vista excepcional de les muntanyes del Pirineu Oriental.
El cim esta situat en la divisòria d’aigües dels rius Ter i Fresser, concretament a la serra del Catllar, inclosa en l’espai protegit de les capçaleres del Ter i Fresser, és un territori d’àmplies comes i prats i força desforestat per les intenses pastures que ha sofert al llarg dels anys. El cim està coronat pel cilindre del vèrtex geodèsic i forma part de la llista dels 100 cims de la FEEC.

Aquest cim es va fer famós, per les tràgiques morts de set excursionistes esquiadors el nadal de l’any 2000 en que es van veure sorpresos pel torb.

ITINERARI AMB COTXE
De Vilafranca prendrem la carretera C-15 i després C-37 fins a Manresa, per continuar per l’Eix Transversal C-25, i la C-17 cap a Ripoll.
A Ripoll anirem per la N- 260 i C-38 cap a Camprodon.
A l’entrada de Camprodon agafarem primer per la GIV-5264 per continuar per la GIV-5265 cap al poble de Tragorà de Dalt.
A l’entrada del poble girarem a la dreta per una pista cimentada primer i després de terra, prou bona apte per a tots els vehicles, la seguirem durant uns 6 kilòmetres.
Aparcarem el cotxe al collet de la Gralla 1952 m. És l’inici d’una pista a la dreta tancada al transit.

ITINERARI A PEU
Començarem l’excursió anant pel camí de Núria, per una pista que a l’inici puja bastant flanquejant per sota el cim de Castell de Moros ,fins que assolim el pla de la Barsola 2091 m. on hi ha unes basses naturals en les que hi abeuren els animals.
Davant nostre ja tenim el cim del Balandrau la nostre fita per avui. Continuem per la pista i passem a tocar la collada de Font Lletera 2127 m.
Continuem pujant pel mateix camí pista, passant a tocar la font Lletera 2242 m. que raja abundosa al peu del camí. Ara la pujada s’accentua per assolir el coll dels Trespics 2.407 m. obert entre el cims de Fontlletera a la dreta i el cim de Trespics a l’esquerra. Hi ha una caseta amb una petita estació meteorològica.
Deixem el camí de Núria que baixa a la Coma de Vaca i girem a l’esquerra, al sud per seguir un corriol que costeja per sota del cim de Trespics. Ara nomes en cal seguir el corriol de pujada fins assolir el cim del Balandrau de manera molt fàcil.
Dalt del cim del Balandrau 2585 m., és coronat per un vèrtex geodèsic i un mapa en relleu, gaudirem d’una extensa panoràmica del Pirineu Oriental destacant en primer terme al N. les muntanyes de Núria i de la capçalera del Freser i el Ter.
La baixada la farem pel serrat de Granollers , aquesta vegada sense camí però de manera fàcil fins a trobar la pista forestal, arribats a la pista la seguirem cap a l’esquerra per recuperar els cotxes.
-FI DE L’EXCURSIÓ-

Notes: Cal portar esmorzar i dinar, trobarem aigua a la font de Fontlletera. El dinar es podrà deixar al cotxe.

La propera excursió serà el dia 13 d’octubre on participarem en l’acció reivindicativa a favor dels presos polítics de CIMS PER LA LLIBERTAT.

I el dia 28 d’octubre reempendrem el cicle de Cim i Travesses al Roc de la LLuna al Catllaràs.

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.