EXCURSIONISME – XXI CAMINADA DE RAMS – LA CARRERADA DE SANTA COLOMA

XXI CAMINADA DE RAMS ANY 2024

La Carrerada de Santa Coloma tram pel Penedès

Caminada de resistència 2024

El recorregut enguany de la caminada de resistència de RAMS, consisteix en fer el seguiment a peu de la Carrerada de Santa Coloma.

Aquesta Carrerada molt concorreguda en altres temps, en que els grans remats d’ovelles feien la transhumància de les zones de pastura estivals pirinenques, a les zones costaneres de clima més càlid a l’hivern, en busca dels millors prats de pastura. Era un llarg trajecte que podria durar forces dies fins i tot setmanes.

En el transcurs de la ruta, els remats i pastors tenien establerts diferents masies i corrals, on podien allotjar-se, passar la nit, inclús quedar-se alguns dies mentre el remat descansava i pasturava els camps i vinyes de la masia i dit de passada, els abonava amb els seus excrements.

Un exemple d’aquestes grans masies en son Cal Morgades del Grau, Can Noia, Can soler de Roset, entre altres.

Aquestes vies pecuàries arriben als nostres dies, des de l’antigor, doncs ja estaven en ús en època del neolític, quan grans ramats d’animals encara salvatges (no domesticats per l’home) creuaven el país en busca de les millors pastures. En època més moderna, l’edat mitjana, el grans monestirs catalans com Poblet i Santes Creus foren els que crearen les estructures de la Transhumància, doncs tenien els seus propis remats de milers de caps.

Avui en dia, molts d’aquets camins històrics s’estan perdent per manca d’ús, doncs dels grans ramats pirinencs en queden pocs i els que hi ha no fan la transhumància a peu.

Els temps, les costums i les necessitats van evolucionant al llarg dels segles, ara ens en queda el record i els hem anat adaptant a usos més lúdics i esportius.

Gaudim-los plenament a cada passa, contemplant el cel, el paisatge i la vegetació en la que estarem immersos unes quantes hores.

L’excursió començarà a la zona d’esports de la urbanització Jardins de Cunit, Baix Penedès, per finalitzar el recorregut a la urbanització de la Ponderosa, al límit amb la comarca de l’Alt Camp.

 

NOTES

En el recorregut només trobarem aigua a les fonts de les Dous de Torrelles, pel que cal portar-ne.

No farem una descripció detallada, doncs la majoria de persones portaran el Trac.

Amb l’ajut del recorregut per GPS, és més fàcil poder seguir la ruta, per tant cal portar el trac baixat des de casa i el telèfon mòbil ben carregat per qualsevol incidència.

A l’hora de dinar el CEP portarà aigua, vi, i Coca Cola, Aquarius, a l`acabar la caminada com a cloenda, hi Haurà el berenar amb pa amb vi o bé oli i sucre per refer forces.

Un autocar ens portarà al lloc d’inici, i ens recollirà a la urbanització de la Ponderosa al final de la caminada.

Com cada any es pot començar o acabar en qualsevol punt del recorregut, sempre que us hi acompanyi o reculli algú.

Cal fer inscripció prèvia per participar-hi.

Si alguna persona es vol retirar cal que ho indiqui als organitzadors.

!! BONA CAMINADA !!

 

TRAK

Wikiloc (La Gornal – Ermita de Sant Ponç – Les Dous – Coll de la Creu de Sapera – Coll de la Rimbalda).

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.