EXCURSIONISME – Estret de mu i tossal de Sant Jordi. Noguera (740m)

L’ESTRET DE MU I EL TOSSAL DE SANT JORDI  ( LA NOGUERA )

Diumenge dia 18 de març de 2018

Hora de i lloc sortida: A les 7 del mati de l’estació d’autobusos.

Dificultat: Fàcil la opció A, mitjana la opció B.

Hores de camí: 3 hores opció A,  5h. 15 min. opció B.

Kilòmetres a peu: 9,500 kilòmetres  opció A; 16,500 kilòmetres opció B.

Desnivell: Opció A 200 metres;   opció B 595 metres positius.

NOTES: Cal portar esmorzar, dinar i aigua.

La propera sortida serà el 22 d’abril als Ports de Beseit al cim de la Punta de l’Aigua de 1091 m.

 

¡¡ IMPORTANT !!

Des de la Vocalia d’excursionisme, s’ha cregut convenient sempre que sigui possible, de dur a terme dues excursions de diferent nivell en la mateixa sortida. Això possibilitarà d’escollir a cada persona la que més s’avingui a les seves aptituds i preferències. Esperem que aquesta iniciativa sigui de la complaença de tots els participants en les excursions i obrir el ventall d’opcions i de passada que  ajudi a incrementar el nombre de participants.

L’estret de Mu és un  Interesant i espectacular  itinerari, que ens permetrà conèixer les gorges del riu Segre en el seu pas per l’estret de Mu. Aquest estret o congost, ha estat  obert per l’erosió del riu  al llarg dels segles, entre els contraforts prepirinencs de la serra del Montsec al N i la serra Carbonera al S.

Farem la travessa per aquest fantàstic engorjat, seguint l’antic camí de bast que comunicava el poble d’Alós de Balaguer i  la vila de Camarasa. Aquest camí va ser negat en part  per les aigües del pantà, al construir-se la mini central elèctrica d’Àlós  l’any 1991. La companya elèctrica, va refer el camí uns metres més amunt, mitjançant ponts penjats i passarel·les adossades a la paret de ferro i molt segures, que el fa espectacular atrevit  i molt recomanable de conèixer, així com l’espai protegit  i d’interès natural de l’aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa.

El poble d’Alòs de Balaguer te 126 habitants dedicats principalment a l’agricultura de regadiu a la vora del riu, i l’agricultura de secà a les parts més altes. També  hi ha algunes granges de porcí. El castell d’Alós fou construït pels àrabs i conquerit per Ramon Berenguer l’any 1015-1016. L’església parroquial és dedicada a Sant Feliu és d’origen romànica molt modificada, en el seu interior, hi ha dos retaules gòtics dels segles XIV-XV, dedicats a Sant Feliu, a la Mare de Deu del Roser i a Sant Pere Màrtir.

Dins del terme, s’hi ha trobat unes interesants  pintures rupestres al Tallat dels Aparets, s’estima que foren pintades entre 4500 i 1200 anys AC, és per aquestes pintures que el poble fou inscrit, en el llistat del patrimoni de la humanitat l’any 1996. A finals dels anys 90 a la serra Carbonera, es van trobar restes fòssils d’un ictiosaure que va viure a la zona fa 190 milions d’anys, són les restes més grans i complertes de l’estat espanyol.

ITINERARI

Opcions A i B

Començarem l’excursió tots els participants al poble d’Alos de Balaguer a 297 m. Just passat el pont d’Alós trobem un camí que segueix el riu aigües avall, hi ha un pal indicador, és el camí del Solà, es tracta d’un  un camí ample planer i fàcil de seguir apte per automòbils.

15 min. Trobem la font i àrea d’esbarjo de la Espadella, és un bon lloc per esmorzar. El camí continua per la riba dreta del riu.

Tot caminant podrem copsar la bellesa i espectacularitat de l’indret amb altes parets rocalloses que es despengen des del cim de la muntanya del Mu. Si mirem a la nostra dreta veurem les anomenades Roques Prenyades, on s’hi troba el important jaciment arqueològic de la Cova del Parco. I també és un bon lloc per la pràctica de l’escalada.  A la riba del riu hi podem veure  ocells i altres animals com les fotges, les polles d’aigua i petjades de senglar que han baixat a beure al riu.

45 min. El camí pista s’acaba i ja no és transitable als cotxes, comença la part més estreta de l’engorjat, al començament anem  per  unes passeres metàl·liques i més endavant,  per camí de bast,  anem guanyant alçada per la vesant de Lo Palomar,  amb una vista espectacular sobre la  de la mola del Mont-roig que ens tanca la vista per l’oest.

1 h 30 min. Arribem a una cruïlla, el sender de la dreta en pujaria als Graells de Manlleva i al  mirador de la Penyalta. Nosaltres baixarem a l’esquerra tot fent giragonses  fins a nivell d’aigua,  cal seguir el camí que ben aviat ens portarà al bonic i pintoresc pont penjat, el creuem i després per unes passeres de ferro i amb baranes ancorades  a la roca arribem a la minicentral i a l’aiguabarreig dels rius  Segre amb el Noguera Pallaresa,

2 h  30 min.  Carretera  de la central  d’ENER la seguim cap a l’esquerra.

3 h.  Seguim la carretera aigües avall del congost de Camarasa arribem a les cases de l’Illa antic campament obrer  de l’empresa constructora de la central, que es va començar a construir l’any 1917 ara fa 101 anys.

Fi de l’excursió opció A    

 

Opció  B

2h 30 min. Des de  l’aiguabarreig,  pugem per un corriol cap a les torres d’alta tensió on girem a l’esquerra per un nou corriol que per canals equipades amb uns passamans i passarel·les de fusta ens porten al replà superior de la serra Carbonera, s’hi poden veure restes de trinxeres i nius de metralladores de la guerra civil al  front del Segre. La vista es esplèndida el Montsec, Sant Mamet, i els engorgats del Segre als peus.

4 h.  Ermita de Sant Jordi, és de nova construcció, la vella es troba en ruïnes. Al costat de l’ermita s’hi ha habilitat un petit refugi. L’aplec de l’ermita coincideix amb el dia de Sant Jordi, patró de Camarasa. La baixada la primera part per pista uns 2 kms, i la resta per corriols  fins arribar a la vila de Camarasa.

5 h. 15 mn. Arribem a Camarasa. El poble de Camarasa situat a 321 m. te en l’actualitat 863 habitants. Són d’interès el castell, declarat  bé Cultural d’Interès Nacional,  d’origen àrab i fou cedit l’any 1050 per Yússuf ibn Sulayman  al-Muchaffar de l’emirat de Lleida al comtat de Barcelona.

Són interesants també de visitar, també l’església  de Sant Miquel, la casa de la vila, l’església parroquial de Sant Jordi i Sant Antoni i el casc antic

Fi de l’excursió opció B

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.