EXCURSIONISME – Camí del Llobregat – 9ena etapa

9 ena. ETAPA. AERI DE MONTSERRAT- MARTORELL

 

Dissabte, dia 18 de febrer de 2023

Hora de sortida: 7 del matí de l’estació d’autobusos. Desplaçament amb autobús. (si és possible)

Kilòmetres de camí: 18 kilòmetres. aproximadament

Hores de camí: 5 hores aprox.

Desnivell positiu: 205 metres. Aprox.

Desnivell negatiu: 288 metres aprox.

Dificultat: fàcil

 

Situats al peu de l’aeri de Montserrat, anirem seguint el riu Llobregat la seva riba esquerra, gairebé a tocar el pas de les vies del tren.

Passarem més endavant l’estret del Cairat i per damunt del ruïnós balneari de La Puda. A la sortida del congost, del Cairat el riu s’obre pas entre conreus d’horta a tocar la colònia Sedo, per arribar més elevant a la població d’Olesa de Montserrat i posteriorment a l’aiguabarreig amb el riu Anoia I Martorell, acabant l’excursió al pont del Diable

 

Llocs de pas:

Telefèric aeri de Montserrat. Fou construït a Alemanya i entra en funcionament l’any 1930.

Can Tobella del Cairat. Gran i antiga masia de planta basilical amb alguns edificis annexos i capella. El mas esta documentat des del segle X, consta en propietat de la mateixa família fins a l’actualitat.

Balneari de la Puda. Fou un balneari d’aigües sulfuroses del terme d’Esparreguera. Entra en funcionament l’any 1.868 com a possessió de la parròquia d’Olesa de Montserrat. Després de passar per diferents propietaris, en l’actualitat pertany a l’ajuntament d’Esparreguera, i està declarat monument històric.

Les aigües medicinals sulfuroses brollen en dues fonts a la vora del riu. L’edifici original va resultar destruït per unes riuades i va ser reconstruït uns metres més amunt, en el seu lloc actual.

En l’època de màxima esplendor va ser molt popular entre la burgesia barcelonina de finals del segle XIX i principis del XX. En que hi anaven a prendre les aigües, i fer cures de repòs.

Es va tancar definitivament l’any 1958, tot i que en l’actualitat es troba en estat ruïnós, hi ha projectes per reconvertir-lo en hotel.

Colònia Sedo. Fou fundada per Miquel Puig l’any 1.846, al costat d’un molí de farina, com a fàbrica tèxtil, amb els anys s’anà ampliant i construint una colònia tèxtil, amb habitatges pels treballadors, economat, escoles i capella. Va estar en funcionament fins l’any 1.980, en què va tancar la producció per greu la crisi del tèxtil..

L’any 2.008 la generalitat va reformar la colònia construïda 229 habitatges i el museu de la colònia Sedo

Martorell. Actualment, Martorell és una vila de 28.000 habitants, eminentment industrial, ja que tant l’agricultura com les indústries tradicionals de terrissa i rajoles han passat a ser testimonials d’altres temps.

Martorell està situat a les confluències dels rius Llobregat i Anoia, i ha estat de sempre un important nus de comunicacions, ja en època dels romans amb el pas de la Via Augusta, com a testimoni ens ha quedat el Pont del Diable.

A l’edat mitjana hi havia el pas del camí ral cap al centre de la península. Actualment, hi trobem el pas de les autopistes AP-7, A-2, la RENFE, l’AVE, Els Catalans amb dues línies a Manresa i a Igualada.

La vila de Martorell ha estat destruïda en diferents ocasions, l’any 1641 en la guerra dels Segadors, 1,808 va patir les represàlies de l’exèrcit francès per la derrota en la batalla del Bruc, l’any 1939 l’exercit franquista, va bombardejar durament la població civil abans d’entrar triomfal a Barcelona.

El monument més conegut de Martorell és el Pont del Diable construït pels romans l’any 10 ac. per donar pas a la Via Augusta. Ha sofert diferents enderrocs i reconstruccions durant els anys, amb més o menys encert, la última en la passada guerra civil, durant la retirada de l’exèrcit republicà.

Fi de l’excursió

 

Notes:

Cal inscripció prèvia, portar mascareta dins l’autocar, esmorzar i aigua pel recorregut, per dinar tornarem a Vilafranca, doncs el viatge de tornada és curt.

La propera excursió serà el dia 18 de març entre Martorell i Sant Boi de Llobregat.

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.