EXCURSIONISME – Ruta del riu Llobregat GR-270 Etapa 6ª SALLENT- SANT Benet de Bages

Aquesta  sisena  etapa, es de curt recorregut però força interesant pels elements patrimonials que anirem descobrint.

– Castell i ermita de Sant Esteve. Està fora de la ruta del Llobregat, ja que  aquesta etapa és curta,  la allargarem uns dos kilòmetres pujant al  castell de Sallent i església romànica circular de Sant Esteve del castell, data segle XI. L’església, és la construcció de planta circular romànica  més gran de Catalunya, com a interesant a la part posterior conté un absis i dues absidioles amb actuacions Llombardes. en que  cas d’estar oberta visitarem l’interior. Esta situada dins del recinte del castell, a la vora del cingle sobre el riu Llobregat. A l’inici estava sota l’advocació de Sant Esteve, actualment a Sant Sebastià. Fou restaurada i re inaugurada l’any 2008. Continuarem  retornant al camí del Llobregat.

– Espai Natural de la Corbatera, aquesta plana  al-lubial ocupa la zona entre Cabrianes i el pont rebent les aigües de la riera Gavarresa amb una interesant varietat d’habitats, llacs, bosc de ribera, canyissars d’un gran valor natural per las diferents especies d’aus que s’hi poden trobar al llarg de l’any

– Pont de Cabrianes. Aquest pont formava part del camí de Manresa a Artés, fou destruït l’any 1939  per les tropes republicanes en la retirada del conflicte bèl·lic. Del pont en queda un arc i un pilar que daten del segle XVI.

– Poble del Pont de Cabrianes. Arribem a l’antiga fabrica tèxtil del Pont de Cabrianes, ara abandonada i engolida per la vegetació. Més endavant travessem el Pont Nou de Cabrianes sobre el Llobregat.

– Colònia Galobart. La colònia en els seus millors temps va arribar a tenir més de 300 habitants.

– Llac de Navarcles. Es en realitat un embassament a la riera Gavarresa  condicionat com espai d’oci i lleure. Fou construït entre els anys 1.968 i 1.989.

– Monestir de Sant Benet de Bages, declarat be cultural d’interès nacional. Es tracta de l’ abadia Benedictina de les més interessants del país, amb elements constructius que van des de el Romànic de l’època fundacional  al Barroc i Modernisme.  Fou fundade l’any 950, destruda pels sarraïns l’any 1.114, l’any 1593, passa sota el domini del Monestir de Montserrat, en la desamortització de l’any 1835 fou venut per l’estat a particulars, posteriorment l’any 1.907 comprat per Elisa Carbó mare del pintor Ramon Cases que hi feu importants obres de restauració i consolidació.

Fi de l’excursió    

 

Fotografies: Enllaç a l’àlbum de l’Andreu Clemente

 

Notes:

Cal inscripció prèvia, portar mascareta dins l’autocar i esmorzar i dinar.

La propera excursió està programada pel dia 27 de novembre de 2022 entre  Sant Benet de Bages  i Sant Vicens de Castellet.

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.