EXCURSIONISME-Caminada per a païr els torrons (Alt Penedès-Anoia)

INSCRIPCIONS TANCADES

CAMINADA PER A PAïR ELS TORRONS  ANY 2018. CIM EL  PUJOL  D’ORPINELL ( 737m.) ALT PENEDÈS-ANOIA

Diumenge dia 14 de gener de 2018

Es començarà l’excursió a la sortida de Sant Joan en direcció a la Llacuna, hi ha espai per aparcar vora el pont de la riera de Mediona o en els carrers del voltant.

L’esmorzar  com cada any és gratuït pel socis i pels no socis el preu és de 2 euros. Cal inscripció prèvia per tal de que no sobri,  ni falti menjar. La inscripció es pot realitzar de forma presencial a les oficines del CEP o bé mitjançant la plataforma online.

Sant Joan de Mediona es troba a 450 metres d’altitud en una cubeta envoltada per les serres de Bolet, de Puigferd  i d’Orpinell, per tant és  separada de la plana penedesenca pel congost de Mediona, fet  pel que  l’hi dona un clima més sec i fred que a la resta de la comarca.

Itinerari

El recorregut que us proposem és:  al N de la comarca de l’Alt Penedès, al límit amb l’Anoia, concretament, el cim del pujol d’Orpinell, ens marca el límit més septentrional de la comarca, es a dir és el punt situat més al N.

L’indret no es massa freqüentat pels excursionistes de la comarca, i per tant és força desconegut pel que resulta  més interesant.

L’itinerari  el farem en part, seguint el GR – 172, on   passarem per extenses pinedes esquitxades per algun roure  que han crescut sobre antigues feixes de conreu, com ho testimonien el marges de pedra en sec que veurem. També passarem a tocar d’un conjunt de roques  que, alguns autors diuen que és un dolmen,  i més endavant per unes mines a cel obert de bauxita, que ja no s’exploten, i ja al voltant del coll de mas Bolet per uns afloraments de roques blanques  de sulfat de calci (guix).

En el recorregut podrem  veure diferents  barraques de pedra en sec, algunes en bon estat i altres una mica malmeses que testimonien l’ús agrícola  que se’n feia d’aquestes terres ara cobertes de bosc.

De passada, visitarem l’antic nucli medieval de masies  d’ Orpinell, amb les restes romàniques de l’església de Santa Maria d’Orpinell, abandonades al voltant dels anys seixanta del segle passat. És on farem l’esmorzar.

Assolirem el pujol de Orpinell (vèrtex geodèsic ) on la vista és tapada una mica pel bosc que ha crescut.

De retorn passarem per la font d`Orpinell, que no raja i esta força malmesa, i per la font de cal Sabaté, que  degut a la saquera que tenim, només goteja. Seguirem de baixada  cap el grup de  masies de can Farré de Puigcaní i cal Sabaté,  mig abandonades, per retornar a Sant Joan pel camí vell de la Llacuna.

— FINAL DE L’EXCURSIÓ —

Hora de sortida: a 2/4 de nou del matí de l’estació de autobusos  o bé a les 9 a Sant Joan de Mediona. Excursió amb cotxes particulars. Sino disposeu de cotxe contacteu amb secretaria@cep.cat per a trobar una sol·lució.

El recorregut és de dificultat fàcil, caminarem per pistes i corriols molt fàcils.

NOTES: Degut a que al poble de Sant Joan de Mediona no hi ha cap espai gran per aparcar,  cal optimitzar el màxim els cotxes disponibles.

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.