TRAVESSA A PEU VALLTER NÙRIA
La travessa de Vallter a Núria, és la més clàssica de les travesses pirinenques, segueix l’antic camí romeu i de transhumància, que des de les valls altes del Ripollès es dirigeix al santuari de Núria. Aquest camí, fou recorregut des de temps llunyans per pastors i romeus i pelegrins, en el seu viatge al Santuari de Núria. Avui el principals usuaris d’aquest camí en són els excursionistes, que segueixen el GR11 que va Pirineu enllà, o be s’aturen a Núria com farem nosaltres. El camí és fàcil de seguir i està molt fresat, però cal vigilar en cas de tempesta, doncs al ser en una carena no ofereix cap resser.
Durant tot el recorregut gaudirem de boniques vistes de les valls, carenes i cims ja arrodonits per l’erosió del Pirineu oriental.
Començarem l’excursió a la zona d’aparcament de l’estació d’esquí de Vallter a 2115 metres d’altitud. Passant per les pistes d’esquí, ens dirigirem al refugi d’Ull de Ter Vell i al coll de la Marrana.
Coll de la Marrana 2531 m. El camí entra en la Coma del Fresser i primer en suau baixada i després en pujada lleugera, ens porta a passar prop de la cabana de Tirapits 2700 m. per remuntar tot seguit fins a l’ampli coll de Tirapits, coll obert entre el cims de la Vaca al N i el cim de Tirapits a l’E.
Coll de Tirapits 2783 m. El camí careneja cap el coll de la Vaca 2793 m. per baixar a l’ampli coll de Carança,2723 m. amb bones vistes al llacs de Carança a la dreta i la vall de Coma de Vaca a l’esquerra. El camí després puja suaument fins assolir el pic de la Fosa del Gegant.
Pic de la Fossa del Gegant 2807 m. Som a tocar el cim de Nou Creus 2798 m. anomenat així per les creus que hi ha al cim en memoris dels pelegrins morts en aquets lloc a l’hivern per una tempesta del Torb. Des d’aquest cim ja es pot veure la coma de Noucreus per on baixarem i el Santuari de Nuria.
Santuari de Núria 1973 m. Lloc de pelegrinatge i molta devoció a la verge de Núria. Diu la llegenda que la imatge fou trobada per uns pastors, al costat d’ una campana i una olla a la cova de Sant Gil, sent aquest sant anacoreta, a qui s’atribueix la talla en fusta de la Mare de Deu. Al llarg dels anys aquests símbols populars han esdevingut per l’advocació contra l’esterilitat.
L’any 1162 hi havia en aquest lloc un hospital per donar refugi a pastors i vianants, i una petita capella de l’hospici dedicada a Santa Maria. El santuari actual data de l’any 1640 i el cremallera fou inaugurat l’any 1931.
El retorn el farem amb cremallera fins a Ribes de Freser. On ens esperarà l’autocar.
La propera excursió 15 de juliol al pic de Salòria.
Diumenge, dia 17 de juny de 2018.
Hora de sortida: A les 6 del matí amb autocar de l’estació d’autobusos.
Dificultat: moderada.
Hores de camí: 5 hores.
Kilòmetres: 12,500.
Desnivell de pujada: 900 metres.
Desnivell de baixada: 925 metres.
Cal portar: Esmorzar i dinar pel camí, al ser una travessa d’alta muntanya cal portar roba impermeable i d’abric i calçat adequat.