EXCURSIONISME: XIX CAMINADA DE RAMS – L’ALT PENEDÈS DE NORD A SUD

La caminada de resistència d’enguany, la farem travessant tot l’Alt Penedès de nord a sud,  per camins i corriols per dins d’ufanoses pinedes, seguint majoritàriament per  la serralada prelitoral.  En el transcurs de la caminada anirem travessant les diferents conques hidrogràfiques que es desprenen d’aquestes muntanyes,  com son la riera de Mediona- Riudebitlles, afluent de l’Anoia, la riera de Vilobí- Pacs -Llitrà, afluent del Foix, el riu Foix, la riera de Pontons i la riera de Marmellar, també afluents del Foix. 

Al travessar tots aquests corrents d’aigua, normalment gairebé secs, ens portarà a fer tot un seguit de sifonades, donant-nos informació de com és la morfologia del nostre paisatge muntanyenc, doncs és anant a peu com s’aprecien millor tots els accidents geogràfics de la comarca.

Aquestes magnifiques i espectaculars  gorges excavades pels rius, rieres i torrents han  estat de sempre llocs de pas de camins i corriols, que comuniquen la plana amb la zona muntanyosa de la comarca penedesenca. En el sentit de marxa de la nostra caminada  (de N a S). Trobarem en primer lloc, l’estret de la riera de Mediona, lloc de pas  per sota del castell de Mediona, de la carretera (camí de carruatges) antiga de Sant Joan de Conilles (Mediona) indret per on va fer passar Miguel de Cervantes, el mític personatge del Quixot, en la seva estada a Barcelona.

Travessarem el torrent de Puigcogul, amb el camí carreter de les Llambardes; les gorges del riu Foix amb la carretera de la Llacuna  i l’antic camí Fariner; la riera de Pontons, amb el pas del camí vell de Pontons i la nova carretera a Pontons i Santes Creus; I a les acaballes de la nostra caminada, la riera de Marmellar. També amb l’antic camí a Aiguaviva, Pla de Manlleu i Santes Creus. Aquesta gorja és l’ única que ha quedat lliure d’asfalt.    

En el transcurs de la caminada passarem per tres termes municipals: Terme de Mediona: 47Km quadrats 2360 habitants. 19 habitants km2 

Terme de Font-rubí: 37 Km quadrats 1354 habitants. 27 habitants km2. 

Terme de Torrelles : 36 Km quadrats 2281 habitants.15 habitants km2

Terme de Castellví :28 Km quadrats 1534 habitants.18 habitants km2 

Com es pot constatar en aquests municipis més muntanyosos, la densitat de població es mot baixa, si ho comparem amb un municipi de la plana, si fem la comparació, per exemple amb el Pla del Penedès, la densitat de població ja és de 136 habitants km2. El que ens dona una idea de la poc Habitada que és i el poc  que es treballa  per aquests entorns.

 

 NOTES :

En  el recorregut podem trobar aigua en diferents llocs com son: Safareigs de Mediona, Font de Conilles,  font de  Llinars, font del Mas de la Pineda, Font de Giberts,  Fonts de les Dous

No farem una descripció detallada del recorregut, nomes s’indica els llocs de pas més remarcables amb les indicacions horàries aproximades.

Amb l’ajut del recorregut per GPS, és més fàcil poder seguir la ruta.

Lloc d’inici: Pujol d’Orpinell 

Sant Joan de Mediona 1h 30 min. 7 km.

Font de Conilles 2h 30 min. 10.5 km.

Font de Llinars 3 h 15 min. 14.5 km.

Font i mas de la Pineda 4 h. 18 km.

Font de Giberts 5 h. 22 km.

Fonts de les Dous 5 h 40 min.25.5 km.

Coll de Rastrells 6 h. 28 km.

Fita dels Tres Termes 6 h 15 min. 29 km

Riera de Marmellar 6 h 35 min. 31 km.

Riera de Marmellar pujada al Castellot 7 h 15 min. 35 km.

Castellot de Castellví  8 h 37.5 km.

Cases noves de la Riera 8 h 30 min. 38.5 km.

Tots els horaris son aproximats i sense comptar parades

 

Cal  portar esmorzar i dinar i ganyips pel recorregut, esmorzarem als rentadors de  Mediona i dinarem a les fonts de les Dous.  

A l’hora de dinar el CEP portarà vi i Coca Cola i a l’acabar hi haurà el  berenar amb pa amb vi i sucre per refer forces. 

Un autocar ens portarà a prop del lloc d’inici i a la tarda ens recollirà al pont de les Cases Noves de la Riera de Castellví de la Marca.

Com cada any es pot començar  o acabar en qualsevol punt del recorregut, sempre que us hi acompanyi  o reculli algú .

Cal  fer inscripció prèvia per participar-hi.

 

El recorregut per GPS de wikiloc, ha estat elaborat directament sobre mapes de ICC. Per tant hi poden haver algunes diferencies amb la realitat tan amb el recorregut, com en els desnivells, diferencies que seran mínimes i que el caminant sabrà esmenar fàcilment.

   https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/lalt-penedes-de-nord-a-sud-del-pujol-dorpinell-al-castellot-de-castelvi-de-la-marca-97718418

 

!! BONA CAMINADA !! 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.