GR 270 – CAMÍ DEL LLOBREGAT: 7ena. ETAPA – SANT BENET DE BAGES – SANT VIÇENS DE CASTELLET

En aquesta  setena  etapa, passarem d’un paisatge on  la pressió humana hi és present de forma testimonial, a un paisatge on l’activitat humana exerceix una forta pressió sobre el territori, carreteres, urbanitzacions i industries que alteren fortament el elements naturals que hi ha, com el sempre present riu Llobregat, principal eix vertebrador d’aquest GR.

Els Tres Salts del Llobregat; la gola del Bigaire, l’ermita de Sant Miquel de Matadars i la Torre de Breny…Tot ho anirem descobrint a mesura que avancem en el nostre caminar tot  vorejant el riu.

 

Llocs de pas:

Pont de les Generes. No el passem, aquest pont porta a la gran masia de les Generes. Aviat passem sota el cingle de Tolega.

Torrent de Riu d’Or. Anomenat així per la presencia en altres temps de petites mostres d’aquest mineral valuós.

 Resclosa de la Mina. Aquest canal que neix a la resclosa, alimenta la central hidroelèctrica de les Marcetes.

Tres Salts o Ulls del  Llobregat. En aquest indret el riu s’ha obert camí en la roca calcària. Al voltant d’aquest espai es conserven testimonis d’edificacions que canalitzaven l’aigua, per usos humans.

Fora de ruta. Casa de les Tines. Es tracta d’un conjunt de set  tines de pedra seca protegides com a bé cultural d’interès local. Si ens va bé les visitarem.

Masia de les Hortes. En estat d’abandó, inici del bosc de ribera del cingle de Roca Tinyosa, de més de 80 metres d’altura.

Gola del Bigaire. Al sortir del cingle, trobem a l’esquerra la Gola del Bigaire, es tracta d’un aflorament calcari en forma de plataforma erosionada per l’aigua. Si el cabal del riu es baix, ens permetrà de travessar-lo, això ens estalviarà un tram de carretera d’un kilòmetre  fins el Pont de Vilomara. Tant si seguim per la riba dreta com per l’esquerra arribarem al poble del Pont de Vilomara.

El Pont de Vilomara. Topònim derivat del pont sobre el camí ral de Manresa a Barcelona. Es interesant visitar l’església romànica de Santa Maria de Matadars. Construïda sobre un assentament romà, situada en una urbanització a la part final del poble.  Seguim pel passeig fluvial del Pont de Vilomara que ens durà a la carretera de Sant Vicens de Castellet que cal seguir un kilòmetre, tot passant pel raval de Boades.

Edifici de la fabrica de Carburos S.A.  Destaquen les seves imponents quatre  xemeneies, aquesta fabrica de finals del segle XIX basava la seva producció en les piles elèctriques i carbons d’arc voltaic. Més endavant passarem per sota del pont del ferrocarril una construcció de ferro de l’any 1924.

Aiguabarreig Llobregat- Cardener.  Podem observar el Pont de   Dosrius anomenat així per el paratge carregat de simbolisme on es troba.

Torre del Breny. Barriada del terme de Castellgalí. La Torre del Breny és un mausoleu romà que data del segle III, és un dels més importants dels que queden a la península. Caminarem entre els horts de Sant Vicens de Castellet i el canal de Can Soler, arribant al nucli urbà de Sant Vicens de Castellet  punt final d’aquesta etapa.  

 

Notes:

Cal inscripció prèvia, portar mascareta dins l’autocar i esmorzar, per dinar tornarem a Vilafranca, doncs el viatge de tornada és curt.  

L’excursió del proper més de desembre, el destinarem a la col·locació del pessebre al cim del Monteró.

La propera del Riu Llobregat entre Sant Vicens de Castellet i Martorell, el mes de gener de 2023. 

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.