PROJECCIONS I RESSOPÓ-MIRIAM MARCO, PRIMERA GUIA D’ALTA MUNTANYA TD3 DE L’ESTAT ESPANYOL

MIRIAM MARCO, PRIMERA GUIA D’ALTA MUNTANYA TD3 DE L’ESTAT ESPANYOL

Míriam Marco és esquiadora, alpinista i escaladora en roca, gel i mixte, així com aperturista de noves vies. Va ser membre de l’equip nacional d’alpinisme i membre de l’equip femení d’alt rendiment de la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i escalada, quan es va fundar el 2009. Ha realitzat nombroses escalades, esquiades i expedicions als Pirineus, els Alps, els Andes, Xina, Brasil, Himàlaia, Karakorum i Canadà entre altres llocs del món, fins a convertir-se en esportista de nivell qualificada en alpinisme per la Federació Aragonesa de Muntanyisme, federació que també li va atorgar el premi a la millor esportista femenina el 2011. Va guanyar el premi de la Federació Espanyola de muntanya i escalada per la repetició d’una ruta al Puscanturpa, als Andes peruans, i actualment és l’única dona guia d’alta muntanya emparada per la Unió Internacional d’Associacions de Guies de Muntanya (UIAGM) a Espanya i pot exercir a tot el món. Només hi ha una altra espanyola que resideix a Escòcia i amb doble nacionalitat que també té el mateix títol però la formació i validació la va fer a Escòcia.

El 8 de maig del 2015 va patir un accident mentre assegurava una escalada esportiva. Va caure en estat de coma amb escasses probabilitats de sobreviure. Als seus familiars se’ls va explicar que en cas que tornés en si no podria tornar a parlar o caminar. Amb el crani fet miques, va començar a respirar el novè dia del coma i va haver de tornar a aprendre. Vint-i-quatre dies després de l’accident, la Míriam va tornar a escalar. I els 4 mesos va voler recuperar el seu objectiu de continuar la formació per aconseguir el TD3 de guia de muntanya.
Al llarg de la seva carrera i pel fet de ser dona en un món masculinitzat s’ha trobat molts entrebancs i li ha costat molt conseguir reconeixement per vàlua professional. Tot això ens ho explica mentre l’acompanyem juntament amb un grup de professors d’esquí, a pujar una estreta i inclinada canal a la Vall de Gerber, al Pirineu de Lleida, per després baixar-la amb esquís.

Projecció gràcies a Núria Repiso.

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.