RAQUETES DE NEU – Refugi Gall Fer-Pic de la Màniga

INFORMACIÓ GENERAL

El refugi del Gall Fer està situat a 1700 metres d’altitud dins del bosc de Virós a l’inici de la Vall Ferrera. A més de refugi de muntanya, és una petita estació hivernal de raquetes i esquí de fons. Està dins del terme municipal d’Alins, a la comarca del Pallars Sobirà. El refugi té unes magnífiques instal·lacions amb calefacció, aigua calenta, foc a terra, … Actualment alberga una exposició sobre l’evolució de l’esquí al Pallars Sobirà.

 

El bosc de Virós és un dels racons més ben conservats del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Des del poble d’Araós surt una pista asfaltada de 4,7km. que arriba fins a les bordes de Virós on hi ha una petita àrea d’esbarjo al costat de l’ermita de Sant Lleïr. Entrarem a l’ermita per venerar Sant Lleïr doncs és el sant de la pluja. Podeu portar algun llibre de casa doncs les dues ermites per on passarem tenen caixes de fusta amb llibres per intercanviar.

 

Des de les bordes de Virós es pot arribar amb cotxe al refugi del Gall Fer per una pista de terra de 6,3km. encara que, si està nevat, hi anirem amb raquetes pel mig del bosc amb poc més d’una hora. El bosc de Virós està a la cara nord i el mateix refugi té un mirador amb vistes des del Montseny de Pallars fins al Puig d’Ares a la Vall d’Aran.

 

Del mateix refugi surten diferents circuits de raquetes. Agafant el circuit vermell de 4,5km. pujarem a la cota 1900m. fins arribar als aiguamolls gelats. Aquí, depenent de les condicions de neu, meteorològiques i físiques de cadascú, ens podrem desviar per pujar al pic de Màniga (2517m.) que està senyalitzat amb senyals grogues/negres fins a mitja ruta.

 

El pic de Màniga està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC. Aquest cim està a la mateixa carena que el pic de Salòria que tanca la Vall Ferrera pel sud. Des d’aquí, si el temps ho permet, podrem gaudir dels cims més alts de l’Alt Pirineu destacant la forma piramidal del Monteixo a la dreta i el Montseny de Pallars a l’esquerra.

 

 

 

ITINERARI

Proposem dues rutes per dissabte i dues per diumenge segons la disponibilitat de temps i condició física de cadascú.

 

Dissabte 17. Aproximació al refugi.

1) Ruta curta pels que surtin al migdia: 2,8km. i 400m. de desnivell des de les bordes de Virós fins al refugi.

2) Ruta més llarga pels que surtin al matí: 5,5km. i 400m. de desnivell passant pel mirador de les Fargues, el pla de Buiro i l’ermita de Santes Creus. Desprès de dinar al refugi podem fer un tomb per veure el forn de la Trenca.

 

Diumenge 18

1) 5km. i 200m. de desnivell fent tot el circuit vermell de raquetes i desviant-nos una mica fins arribar als aiguamolls gelats amb una font. Si es vol es pot allargar.

2) 12,5km. 825m. de desnivell fent tot el circuit vermell de raquetes i desviant-nos fins pic de Màniga (2517m.)

En les dues opcions farem la meitat del circuit vermell tots junts. Dinarem al refugi i després tornarem a les bordes on tenim els cotxes per la ruta curta.

 

MATERIAL

Botes aptes per neu, raquetes, grampons, pals.

Roba: samarreta interior tèrmica, forro o primaloft, plomes o jaqueta, paravents o gore, mitges tèrmiques, pantaló apte per neu, mitjons llargs i de recanvi, guants, buff, gorra.

Farmaciola (manta tèrmica), termo/cantimplora, frontal, crema solar, ulleres de sol/ventisca, mapa  o GPS.

 

LOGÍSTICA

Aquesta no és una sortida guiada, els/les participants han de conèixer d’avançada l’itinerari i les condicions meteorològiques amb les que es trobaran, han de col·laborar amb els seus coneixements i la seva experiència per al bon desenvolupament de l’activitat.

Entenem, per tant, que tothom qui s’apunta per dur a terme l’activitat coneix bé els riscos que aquesta comporta, té les condicions físiques i tècniques per dur-la a terme de manera autònoma i l’emprèn sota la seva única i pròpia responsabilitat.

La sortida es realitzarà en cotxes particulars. Es crearà un grup de WhatsApp per tal d’organitzar les places en els diferents vehicles disponibles, posar en comú les necessitats, els itineraris de la sortida i resoldre les incidències que es presentin.

Es tracta d’una sortida de raquetes de neu i cal estar en possessió de la llicència federativa, mínim modalitat C. En cas de no tenir el carnet o la llicència anual, des del centre excursionista es facilita la tramitació de la llicència per dies concrets.

Aquesta sortida pot ser anul·lada, modificada o substituïda per una altre de diferent depenent de la meteorologia o del número de participants. S’informarà amb la màxima antelació possible als/les participants de les possibles modificacions.

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.