La caminada de resistència de RAMS ha arribat a la 18ena edició, i és un dels actes del CEP que aplega un bon nombre de participants, enguany tot i que la pandèmia continua, no volem deixar perdre l’ocasió de tirar-la endavant complint això si, totes les recomanacions del protocol COVID, distancia i mascareta.
Nota molt important:
Degut a la nova normativa sobre la pandèmia, que ens impedeix anar quatre persones en un cotxe, sinó som de la mateixa bombolla, i tampoc es pot anar en autocar fora de la nostra comarca, ens veiem obligats a escurçar el recorregut de la caminada en uns 8 kilòmetres, aproximadament.
Per tant, començarem al poble de la Fortesa per acabar a Martorell, on el retorn a Vilafranca el farem amb tren de la RENFE.
Els cotxes que hagin quedat a la Fortesa els anirem a buscar una vegada acabada l’excursió.
De dificultat Moderada per la distància, el camí és fàcil per pistes i senders.
Per tots els inscrits hi haurà samarreta commemorativa
Per participa-hi cal inscripció prèvia per la reserva de places i cal manifestar si es disposa de cotxe. Només es pot anar quatre persones per cotxe tots amb mascareta.
La caminada de l’any passat 2020, com tothom sap es va haver de suspendre per motius de la pandèmia, enguany malgrat que la pandèmia continua, es probable s’aixequi el confinament comarcal i esperem es pugui duu a terme. En cas que no sigui possible faríem un pla B.
La ruta la farem seguint el riu Anoia, en el tram comprès entre Capellades i la seva desembocadura al riu Llobregat a Martorell.
Hi ha un projecte de la Diputació de Barcelona de fer un camí transitable tan a peu com en btt, seguint la llera del riu, tal com ja s’ha fet amb el riu Llobregat i el Ter, però al riu Anoia encara no s’ha dut a terme. Nosaltres per fer el recorregut, anirem seguint el camí més aproximat possible al seu curs, però això no sempre serà possible, degut a la gran quantitat de canyes, arbres i arbustos, que hi creixen i per acabar-ho d’arreglar, enguany el riu porta força aigua, i alguns guals no son practicables, el que ens obligarà a fer unes petites marrades.
El riu Anoia no té el naixement clar, com pot ser en altres rius com: el Llobregat, el Cardener, o del Bastereny. L’Anoia neix en les rases que recullen l’aigua de les vessants orientals del coll de la Panadella i dels altiplans dels municipis d’Argençola, Montmaneu, Calaf, Sant Martí de Tous, i Castellolí i desemboca al riu Llobregat a Martorell, a prop del pont del Diable.
La seva longitud varia segons diferents autors de l’estudi del riu, i d’on es situa el seu naixement, per la qual cosa, pot variar amb longituds que van des dels 63 km. als 79 km. El seu cabal mitjà anual el situen en 2.37 m3 /seg. I la seva conca és de 929 km2.
A la riba del riu, hi ha poblacions prou importants com: Igualada Capellades, Gelida o Martorell, que de ben antic, amb les seves indústries d’adoberia i el molins fariners, drapers, paperers i tèxtils, contaminaven en gran mesura les aigües. Actualment, amb el pla de depuradores la qualitat de les aigües a millorat molt hi podem trobar espècies com l’ànec Collverd, la Polla d’Aigua, la Xirivita, la serp d’aigua i un bosc de ribera remarcable amb pollancres, verns, salses, oms i freixes.
Notes: no farem una descripció detallada del recorregut, nomes indicarem els llocs de pas més remarcables, doncs avui en dia amb les noves tecnologies és més fàcil seguir els traks. Codi del Trak a Wikiloc 47906165
Trobarem aigua en diferents fonts del recorregut. A l’hora de dinar a la font del Claro, hi haurà beguda per acompanyar el dinar. Al finalitzar la caminada berenarem amb pa amb vi, oli i sucre.
Com cada any es podrà fer la caminada sencera o bé, parcialment.
Hores de pas aproximades pels diferents pobles:
El Bedorc a les 9.
Sant Jaume Sesoliveres a les 10
Monistrol d’Anoia a les 11.
Can Catasus a les 11.30 .
Font del Claro (dinar) a les 2.
Gelida estació 3.30
ITINERARI
Començarem la caminada a l’estació de tren de Capellades, travessarem la carretera de Vallbona d’Anoia on caldrà fer molta atenció doncs és molt transitada i anirem pel camí Ral d’Aragó, ben aviat passarem a gual el torrent de Querol i l’àrea d’esbarjo del mateix nom.
30 min. Vallbona d’Anoia. Poble situat a l’esquerra del riu a una alçada de 304 m. té 1400 habitants, l’església parroquial és dedicada a Sant Bartomeu, edificada entre els anys 1948-1952 en substitució de l’antic temple destruït l’any 1939.
Aquesta població va néixer pel pas del camí Ral d’Aragó, on els viatgers feien parada als hostals per descansar, menjar i canviar cavalleries, les cases mes antigues estan situades al carrer Major.
1 h. Can Ferrer d’en Coll. Masia remarcable i molt antiga, on s’hi conserven papers i pergamins anteriors al segle XIV. Vora el riu hi ha la famosa pineda de Can Ferrer d’en Coll, on hi ha els pins més alts mesurats de Catalunya, algun exemplar fa 3,72 metres de perímetre del tronc i 41 metres d’alçada. Passarem per la fàbrica i moli dels Romeus antiga fàbrica tèxtil i molí amb els seus canals i resclosa, esta en avançat estat de degradació. Va estar en funcionament fins a la dècada dels 60 del segle XX.
1 h 30 min. Passem a tocar l’ermita molt malmesa de Sant Miquel del Bedorc, i un xic més endavant la seva font per arribar al poble del Bedorc.
El poble del Bedorc pertany al municipi de Piera té 237 habitants i esta a 194 metres sobre el nivell del mar, el nom de Bedorc és d’origen pre-roma. L’església del Bedorc és dedicada a Sant Sebastià, és una edificació de segle XX damunt d’una anterior. Sortim del Bedorc travessem la riera de Piera, i per sender i camins carreters passem pel davant de les masies de can Selva, el Freixe i de l’ermita i castell de Sant Nicolau de Freixa .
2 h. Ermita i castell de Sant Nicolau de Freixa. Es tracta d’una petita església romànica dels segles XII I XIII, construïda damunt d’un promontori i adossada a una torre de defensa del castell, és l’únic element que queda del Castell, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Travessarem el torrent de l’Hort Nou i pugem per un grau als plans de Sant Jaume.
2 h 30 min. Sant Jaume Sesoliveres. Poble de 230 habitants del municipi de Piera, situat a 187 metres d’altitud. Es pot destacar l’església parroquial de Sant Jaume, romànica del segle XI, del primer edifici només en resta l’estructura de la nau, fou modificada en el segle XVI I XVII any en que s’hi afegir el campanar.
3h 30 min. Monistrol d’Anoia. Petit poble del municipi de Sant Sadurní d’Anoia de 21 habitants, situat a 139 metres d’altitud, esmentat l’any 986 com a possessió del monestir Sant Cugat del Vallès dins el terme del castell de Subirats. L’any 1795, passa a la senyoria del Dusai amb el títol de Marques de Monistrol.
4 h Can Catassús Barriada del municipi de Sant Sadurní d’Anoia té 125 habitants el nucli de la barriada és la masia de can Catasús documentada des del 1560. El camí marcat ja com a Via Augusta, segueix aigües avall el riu Anoia.
4 h 23 min. Polígon industrial del centre logístic de Mercadona. Seguim uns metres, per prendre el camí del riu que el voreja per la riba esquerra, fins passar el pont, passat el pont anirem per un sender a la riba dreta.
4 h 53 min. Polígon de Subirats el rodegem per la dreta seguint el riu.
5 h 30 min. Cal Roig de Mas Osset. Gran masia agrícola actualment tancada, la voregem. Al proper trencall farem una gran marrada a l’esquerra, ja que el camí del mig no es pot passar degut a la quantitat d’aigua que porta el riu i passar-lo a gual no és possible.
6 h la Ferreria. Gran masia que queda enlairada a l’esquerra del camí. És una gran masia gòtica, construïda l’any 1264 per Guillem de Cervelló, senyor de Gelida, com a ferreria del població de Gelida. Cal destacar les baranes forjades, l’entorn de la masia amb grans cellers amb capacitat per 100 botes, el graners i corrals.
6h 30 min. Font del Claro. Molt popular entre els gelidencs, és el lloc que tenim previst per dinar. Tot i que no esta clorada l’aigua és bona, doncs són molts el que hi van a omplir les garrafes d’aigua pel consum domèstic. Creuem el pont de nova construcció per arribar a la barriada de les Cases Noves i després al polígon de l’estació de Gelida.
7 h Estació de Gelida. És una població de la comarca de l’Alt Penedès de 7.500 habitants, situada en un vesant de la serra d’Ordal, pel que la seva altitud varia en funció del lloc on ens trobem. A la plaça de la vila, és de 182 metres d’altitud i a l’estació de 85 metres. L’església parroquial de Sant Pere fou construïda l’any 1871 en substitució de l’església de Sant Pere del Castell. El Castell de Gelida, origen de l’actual poble és documentat des de l’any 963. A Gelida són molt populars les seves fonts naturals com la de Sant Miquel, la de Cantillepa, la font Freda, la del Claro i moltes més.
Sense arribar a l’estació, creuarem l’Anoia pel pont de Sant Salvador de la Calçada, girarem a la dreta per camí carreter que passa sota un pont de ferro de la via del tren i seguirem paral·lels al riu.
- 30 Can Bargalló gran masia a la vora del riu amb moli i una gran resclosa. Lloc de pas de la via Augusta, sota la resclosa es poden veure uns grans carreus d’un gual avui desaparegut. Continuem per la vora del riu i per camí agrícola.
Carretera de Castellví de Rosanes la creuem per sota, i per un corriol a la dreta pugem a la carretera per passar a la riba dreta del riu Anoia continuant en direcció a Martorell per camí asfaltat.
8 h Arribem a l’edifici de l’antiga Farinera ara convertida en equipament municipal. Seguim el riu per la seva riba esquerra, més amunt a l’entrada de Martorell, el travessarem de nou per arribar al Parc Fluvial de l’Anoia de Martorell, i no deixarem aquest gran espai de lleure fins al Pont del Diable.
8 h 30 min. Martorell. Les primeres referències que es tenen de la població, daten de l’any 1033, va formar part de la baronia Castellvell, jurisdicció feudal formada pels castells i pobles d’Abrera, Castellbisbal, Castellví de Rosanes, Sant Andreu de la Barca i Sant Esteve de Sesrovires.
La vila està situada a 56 metres sobre el nivell del mar, te una població de 27.850 habitants. L’església parroquial dedicada a Santa Maria, es una construcció de l’any 1941-1944, l’anterior del segle XVI fou destruïda a l’any 1936.
Un dels elements arquitectònics-històrics que destaca més de Martorell és sens dubte el Pont del Diable. Es tracta d’una construcció romana de l’any 10 aC. Té una llargada de 130 metres. De l’època romana es conserven els estreps del pont i un arc triomfal. El pont va ser destruït per la força del riu i reconstruït l’any 1143. Va a tornar a ser reconstruït l’any 1295 amb estil gòtic per donar més pas a l’aigua sota el pont, a partir d’aquesta reforma només va ser apte per animals de carga i vianants. Durant la guerra civil l’exèrcit republicà en retirada el va volar, i va tornar a ser reconstruït l’any 1950.
-FI DE LA CAMINADA-