XVIII Travessa cicloturista de tardor en BTT

LES GAVARRES I LA COSTA BRAVA

Descripció general de la travessa
“Les Gavarres i la costa Brava” és una travessa en BTT amb inici i final a Calonge. El recorregut té aproximadament un total de 178 km i un desnivell acumulat de 5.400m., que farem en 3 dies.

Es tracta d’una travessa força variada en la qual dedicarem un dia a conèixer una mica les Gavarres, per tant aquesta etapa serà bàsicament de muntanya i en ella es pujaran els dos cims més alts del Baix Empordà, el Puig d’Arques i el Puig Gavarres. El segon dia el podríem definir com a etapa per visitar poblacions, ja que pràcticament tots els pobles pels quals passarem gaudeixen d’un nucli històric força interessant. En el tercer i darrer dia de la travessa resseguirem força la costa, tot i que només la veurem en alguns moments de l’etapa.

El recorregut de la travessa. Etapes
Dissabte 10 d’octubre de 2015. Calonge – La Bisbal d’Empordà
Calonge – Platja d’Aro – Romanyà de la Selva – Puig d’Arques i Puig Gavarres- Sant Sadurní de l’Heura – La Bisbal d’Empordà

-52 Km.
-1.300 m. de desnivell acumulat de pujada.
-1.300 m. de desnivell acumulat de baixada.
Track de la ruta aquí.

L’etapa transcorre generalment per pistes en bon estat i senders força ciclables, tret d’un petit tram en què s’ha d’empènyer la bici i d’algun petit tram de carretera.

Sortirem de Calonge per anar a Platja d’Aro passant per la Vall de Molins, en aquest tram ciclarem bàsicament per bones pistes, no obstant també hi trobarem algun sender força ciclable i algun petit tram de carretera. Sense entrar a Platja d’Aro anirem a buscar una pista que pel costat de la carretera ens porta fins a Castell d’Aro. En aquí agafarem un tros de la via verda del Carrilet fins poc després de Bell-Lloc, seguirem per pista pel costat de la riera de Salenys fins a l’embotelladora, des d’on ens tocarà empènyer la bici per un tram força dret però curt. Entre pistes i carretera arribarem a Romanyà de la Selva.

De Romanyà al Puig d’Arques hi pujarem bàsicament per una pista asfaltada, tot i que en un tram ens desviarem per agafar una pista en bon estat. Una vegada al peu del Puig d’Arques i Puig Gavarres, hi haurà l’opció de pujar al Puig d’Arques per gaudir de bones vistes de la costa Brava, ja que implica un tram curt amb poc desnivell. Després haurem de pujar el Puig Gavarres per un sender similar al del seu cim veí. Ja només ens queda pràcticament baixar per bones pistes, primer fins a Sant Cebrià de Lledó i després fins a Sant Sadurní de l’Heura, que ja es troba molt a prop de la Bisbal de l’Empordà, on acaba l’etapa d’avui i que hi arribarem per bones pistes planeres.

Ens allotjarem, en règim de mitja pensió, a l’hostal Adarnius de la Bisbal d’Empordà.

Diumenge 11 d’octubre de 2015. La Bisbal d’Empordà – L’Escala
La Bisbal d’Empordà – Cruïlles – Monells – Peratallada – Ullastret – Torroella de Montgrí – L’Estartit – L’Escala

-59 Km.
-500 m. de desnivell acumulat de pujada.
-500 m. de desnivell acumulat de baixada.
Track de la ruta aquí.

L’etapa transcorre per pistes en bon estat i algun tram de carretera.

Avui durant tot el dia ciclarem per bones pistes, tret d’algun tram de carretera. Retornarem una mica enrere per visitar el pobles de Cruïlles i Monells, després ja en la direcció de l’objectiu d’avui visitarem Peratallada i Ullastret. Sense entrar a Torroella de Montgrí agafarem una pista que segueix el riu Ter fins a la Gola del Ter, actual desembocadura del riu. Resseguint la costa anirem fins a l’Estartit per una pista que ens permet veure la serra de Montgrí a l’esquerra i les illes Medes a la dreta. Recorrerem el passeig de l’Estartit per després afrontar l’única pujada del dia de 130 m., ja que per anar de l’Estartit a l’Escala travessarem la muntanya gran.

Ens allotjarem, en règim de mitjà pensió, a l’alberg Empúries de l’Escala

Dilluns 12 d’octubre de 2015. L’Escala – Calonge
L’Escala – Bellcaire d’Empordà – Ullà – Torroella de Montgrí – Begur – Llafranc – Calella de Palafrugell – Palamós – Sant Antoni de Calonge – Calonge

-67 Km.
-900 m. de desnivell acumulat de pujada.
-900 m. de desnivell acumulat de baixada.
Track de la ruta aquí.

L’etapa transcorre generalment per pistes en bon estat i senders ciclables, tret d’algun petit tram de carretera, simplement la sorra ens pot fer empènyer la bici en algun punt.

Retornarem a Torroella de Montgrí per l’interior sempre per bones pistes planeres o carreteres secundàries seguint la ruta “Pirinexus”. De Torroella a Begur també trobarem bones pistes i carretera, simplement abans d’arribar trobarem un tram de pistes amb molta sorra que segurament ens obligarà a tornar a empènyer la bici. Després de visitar Begur, en dirigirem cap a Llafranc bàsicament per pistes i senders molt ciclables, tot i que en aquest tram haurem d’agafar un petit tros de carretera força transitada. Anirem fins a la platja de Llafranc i d’aquí a Palamós tornarem a trobar bones pistes i senders molt ciclables amb algun petit tram de carretera. Creuarem pràcticament tot el passeig de Palamós i de nou per pistes en molt bon estat arribarem a Calonge, fi de l’etapa i de la ruta.

Dificultat
L’itinerari no presenta dificultats tècniques remarcables, tot i que en algun moment caldrà baixar de la bicicleta. Cal estar en bones condicions físiques per tal d’afrontar amb garanties la travessa. El nivell de dificultat és mitjà-alt. No és una ruta recomanada per a infants.

Desplaçament fins al punt d’inici de la travessa
El desplaçament fins el punt de sortida es realitzarà en vehicles particulars.

Horaris
Dissabte, 10 d’octubre.
Trobada a l’estació d’autobusos: 06:45

Qüestions generals (material, menjar..)
Pel primer dia de travessa cal portar preparat de casa l’esmorzar i el dinar pel recorregut. Per la resta de dies podrem avituallar-nos durant cada etapa. Cal portar sempre ganyips o alguna cosa per menjar, per les parades.

L’elecció del material que cal portar és molt particular, però cal tenir en compte que tot el que portem ho haurem de carregar. No us oblideu de les eines bàsiques de reparació, del casc, del frontal.

Cal portar tovallola per la nit que ens allotgem a l’alberg i el sac de dormir és opcional (l’alberg només proporciona llençol de sota i coixinera).

Cal portar la bicicleta neta i revisada, les avaries durant el recorregut són difícils de reparar.

No hi haurà cap vehicle de suport, en cas de necessitar abandonar el recorregut serà responsabilitat de cada persona per tal de no perjudicar el grup.

Es pedalarà a un ritme que faci possible circular en grup i que permeti arribar al destí a una hora raonable. Per això, l’organització vol posar èmfasi en que tots els participants valorin de manera realista el seu estat físic; també com a consideració per la resta de participants.

L’organització prendrà en cada moment la decisió de modificar l’itinerari si s’escau, pel bon funcionament del grup.

Cal disposar de llicència federativa, en la modalitat que correspongui a l’activitat.

Per resolució de dubtes i altres aclariments, contactar amb bicicleta@cep.cat

Preus i inscripcions
El preu inclou:
– allotjament en règim de mitja pensió de les 2 nits de travessa.
– Socis: 65 €
– No socis: 72 €.

Inscripcions socis del 14 de setembre al 5 d’octubre.
Inscripcions no socis del 30 de setembre al 5 d’octubre.
Les places són limitades. Inscripcions aquí.

Resum
Lloc sortida: Estació d’autobussos (Vilafranca)
Inici: dissabte, 10 d’octubre de 2015
Final: dilluns, 12 d’octubre de 2015
Hora inici: 06:45
Dificultat: Mitjà-Alt
Duració: 3 dies
Transport: Cotxes particulars + bici
Material: El propi de sortides de BTT “en ruta”.
Menjar: Esmorzar i dinar del 1r dia, aigua i ganyips
Preu: 72€
Preu soci: 65€
Inclou: Allotjament en 1/2 pensió

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.