Compartim la crònica que ha escrit Fèlix Díaz-Prieto Masana per als medis en motiu de la seva ascenció als 8000 metres. Felicitats als nostres penedesencs!

 

Fèlix Díaz-Prieto es converteix en la persona més jove del món en fer cim al Manaslu sense oxigen embotellat.

Fèlix Díaz-Prieto Masana el passat 30 de setembre feia cim al Manaslu, una de les catorze muntanyes de més de 8000 metres que hi ha a l’Himàlaia. Díaz-Prieto aconsegueix d’aquesta manera ser la persona més jove del món en fer cim sense oxigen en aquesta gran muntanya.

Fèlix amb només 19 anys s’ha plantejat pujar un cim de 8000m, una objectiu ambiciós i complicat. Per fer-ho ha fet equip amb un dels alpinistes amb més experiència que hi ha al Penedès, Lluís Ràfols, el guia de muntanya UIAGM resident a Avinyonet del Penedès. Els dos Penedesencs van anar amb Xavi Arias, qui ja tenia sis muntanyes de 8000m i havia intentat dues vegades el Manaslu; i tres catalans més sense experiència en muntanyes d’alçada. L’equip català va fer un atac a la muntanya sense us d’oxigen embotellat ni sherpes. Van poder fer cim quatre dels sis membres. Lluís Ràfols malauradament va haver d’abandonar l’atac a cim per problemes físics i per ajudar al company que ja no va llençar l’atac a cim. De totes maneres Ràfols va ser de gran ajut pels qui atacaven cim ja que un cop fet cim va ajudar a fer la llarga baixada, ja que estaven esgotats.

Díaz-Prieto és un jove Vilobinenc resident a Vilafranca del Penedès qui ja l’any passat havia intentat fer cim a una muntanya de 7000m, el Lenin, però per mal temps no van poder fer cim. Aquest any anava a per totes, havia entrenat als Alps pujant el Mont Blanc en un dia, havia buscat suports com la Farmàcia Pedrerol Pausas i estar acompanyat de grans alpinistes. Fèlix comenta que el cim pertany a molta gent, pertany al Penedès, a Castellers de Vilafranca, a la farmàcia, a la seva família, als amics i a Lluís Ràfols. També va rebre el suport de Ferran Latorre qui va deixar-li material.

El Manaslu de 8163m d’alçada és la vuitena muntanya més alta del món i aquesta tardor ha estat la muntanya de 8000m que més alpinistes han intentat fer. Una massificació al camp base, al voltant de 200 i aquest any molts han pogut fer cim. Però s’ha de tenir en compte que el 80% d’aquests ha fet us d’oxigen embotellat i més del 95% ha utilitzat sherpes. Els nostres companys penedesencs però com us comentaven han fet us d’un estil clàssic cosa que ha fet que fossin els últims de la temporada en fer cim. Aquells qui no utilitzaven oxigen no necessitaven una aclimatació tant complerta com Díaz-Pieto i Ràfols, ells van arribar a 7000m abans de llançar l’atac. El seu dia de cim entre el propi grup i la resta d’alpinistes no eren més de 15 persones atacant a cim. Ens expliquen que van sortir del camp 4 a 7400m d’alçada a les 4 del matí. Feia molt fred i vent però amb els primers rajos de sol es va asserenar. Va ser entre el Xavi Aries i el Fèlix que van haver de treballar per reobrir la traça que el vent havia tapat per fer cim a les 12:45 amb un dia esplèndid. Un bon estreno pel jove i una gran fita aconseguida.  Ara ja son 4 els penedesencs qui han fet cim a un 8000.

Díaz-Prieto deia: El Manaslu ha estat molt més que el moment de fer cim, ha estat tot un mes ple d’aventures, de fer amistats, de conèixer un nou país i d’aprendre. Vull tornar a un 8000 aviat.