100 Cims. Sobrepuny, 1653m. (Berguedà)

Enllaç amb el fulletó de la sortida.

 

L’excursió que avui us proposem recorre les acinglerades i pintoresques valls de l’Areny, la Clusa i  la Nou de Berguedà, totes elles pertanyen a la comarca del Berguedà. Aquestes valls  són  de poblament dispers i escàs, on predominen les grans boscúries de pi, faig i roure,  que junt amb la ramaderia  fou una de les principals fonts d’economia d’aquestes contrades . Durant el recorregut podrem veure les restes d’un antic telefèric construït per una empresa portuguesa en el lloc anomenat Cap dels Rocs, servia  per baixar la fusta de la part més alta dels boscos, fins al pla de la vall.  Ja de baixada cap a la Nou de Berguedà passarem per la entrada de la mina de les Agudes.

 El cim de torn que avui  pujarem, el cim de Sobrepuny , tot i que no és la màxima alçada de la serra de Catllaràs, ens ofereix una esplèndida vista sobre muntanyes prou conegudes, com  el Pedraforca, la Serra d’Ensija, els Rassos de Peguera o el Cadí, i en dies clars arriba fins el mar. També pels amants de l’art romànic tenim dos exemplars notables:  la capella de Sant Romà de la Clusa segle XII, i  Sant Marti de la Nou. També és destacable el santuari neoclàssic de Lourdes  construït el 1880 a iniciativa de Mn. Antoni Comelllas. El Santuari i la Verge de Lourdes són molt  populars i estimats  a tot el Berguedà,  també es d’interès la cova sota del Santuari i les fonts.

 

Itinerari

Comencem l’excursió al petit i pintoresc  poble del Castell de l’Areny 958 m. 75 habitants l’any 2014. L’església dedicada a Sant Vicenç és d’origen romànic, molt modificada al llarg del anys. De bon començament anirem seguint el sender  GR-4 en direcció N que d’entrada puja una mica.

25 min. Coll de Jovell 1039 m. Amplia collada on hi trobem una pista cimentada i unes cases. Anirem seguint el GR que ara gira a l’esquerra per un estret caminet en lleugera pujada.

1 h 10 min. Cap dels Rocs 1398 m. Aquí hi trobem les restes de formigó de les pilones del telefèric, és un excel·lent mirador  on hi ha uns plafons explicatius. El sender gira a la dreta direcció N. en lleugera pujada per dins d’una exuberant fageda, per baixar cap més endavant a l’antic poblet de la Clusa.

1 h 40 min. Poble de la Clusa 1360 m Actualment només hi ha una casa habitada que fa de refugi i bar restaurant.  L’església de Sant Romà on al costat hi ha el cementiri. Deixem el GR-4 que va cap al Santuari de Falgars per anar per una pista cap a l’esquerra en direcció a Ponent .

1 h 55 min. Mirador de la Clusa 1393m. Es tracta d’un  mirador molt ben arranjat,  que ens permet gaudir d’una bonica vista sobre la vall de la Clusa. Seguirem per la pista uns metres més per deixar-la per un corriol a l’esquerra,  que baixa per dins d’un bosc. Més endavant travessarem el torrent de Samsó i passarem pel costat del magnífic exemplar de faig, anomenat Faig General. El sender continua baixant per anar a trobar la pista on hi ha el GR 241 prop de la font de la masia Rossinyol de Dalt, cal dir que el pagès de la casa ens va esbroncar perquè deia que li trepitjàvem els prats del darrera de la font. Continuem per la pista amunt.

2 h 45 m. Collet de la Plana 1430 m Ampli i ben marcat coll que separa les valls de la Clusa i la de La Nou. En aquest punt deixem l’ampla pista per agafar un sender a l’esquerra que puja per  dins d’una esplèndida pineda. El camí es va enfilant de valent. El que no fa gaire havia estat un bonic corriol ascendent, ara  degut als treballs forestals s’ha convertit en una dolenta i malmesa pista forestal de fort pendent, que l’erosió de l’aigua hi deixarà en poc temps,  uns importats esvorancs malmeten la vegetació i l’entorn natural. On son els vigilants forestals?  Perquè no fan que es retiren les brancades per fer biomassa o bé pallets tant de moda avui en dia?.  

3 h 5 min. Collet del Faig. 1567 m. Petit collet on per l’esquerra se’ns ajunta un PR que puja del poble de Vilada. La pujada s’accentua encara més.

3 h 20 min. Cim de Sobrepuny  1656 m. Ampli i panoràmic cim, inclou vèrtex geodèsic, senyera i pessebres. Una vegada admirat el panorama, deixem el cim pel mateix camí fins el collet de La Plana on retrobem la ampla pista forestal.

3 h 45 min. Collet de La Plana. Ara seguirem per la pista a l’esquerra en direcció a Ponent seguint el GR 241. Ara en lleugera baixada.

3 h 58 min. Deixem la pista per un sender a la dreta seguint el GR.

4 h 20 min. A la dreta del sender podrem veure unes esveltes agulles rocalloses anomenades les Agudes, i a l’esquerre l’entrada de la mina del mateix nom. Seguim baixant pel sender

4 h 50 min. Arribant al poble de  la Nou passarem pel costat de la masia i la font de cal Patzi.

4h 55 min. La Nou de Berguedà 900 m. Petit poble de 147 habitants força dispersos pel terme. Hi han bar, restaurants, centre cívic, casa de colònies.   

FI DE L’EXCURSIÓ

LA PROPERA EXCURSIÓ SERÀ EL DIA 23 D’OCTUBRE AL CIM DEL MONTGROS A MONTSERRAT

 

Informació

Cim del Sobrepuny  1.653 m Berguedà.

Diumenge dia 25 de setembre de 2016.

Lloc de sortida: Estació d’autobusos de Vilafranca.

Hora de sortida: A les 7 del matí.

Dificultat: Mitjana. Hores de camí: 4 h 30 min.

Desnivell. 800 metres de pujada acumulada.

Distancia: 13 Kilòmetres.

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.