EXCURSIONISME – GR 270 – CAMÍ DEL LLOBREGAT 10 ena. ETAPA. MARTORELL –SANT BOI DE LLOBREGAT

En aquesta etapa, entrem en una nova zona, on el riu Llobregat entre a la gran plana del Baix Llobregat.

L’horta del baix Llobregat, són  unes de les terres  de les mes fèrtils de Catalunya, malgrat que actualment l’agricultura a passat a ser residual i el seu lloc l’han ocupat les naus de les industries i les vies de comunicació.

Per esmenar aquest dèficit, la Diputació de Barcelona  ha creat la figura del Parc Agrari del Baix Llobregat, que engloba l’espai que hi ha entre el Papiol i la desembocadura del riu al mar.

El parc vetlla pel manteniment de les feines tradicionals com son l’Agricultura de regadiu i la ramaderia, instal·lant al llarg del la ribera del riu plafons explicatius de la flora, fauna, ornitologia etc.

Llocs de pas:

Masia de Can Albareda. Situada a prop de les basses de Can Albareda, a la part final del torrent de Duc. Es tracta una gran masia de tipus basilical catalana, amb pis i unes golfes sobre aixecades data del segle XVI.

El Papiol. La població de El Papiol, S’alça a 160 metres sobre el nivell del mar, en un aflorament rocós que són les últims contraforts  de la serra de Collserola. L’edifici més emblemàtic és el castell, està documentat des de l’any 1.115.

Sant Andreu de la Barca. Deu el seu topònim a la barca que travessava el riu, abans de la construcció del pont de Molins de Rei l’any. 1769. En l’època de la Segona Republicà passa a anomenar-se Aigüestoses.

Pallejà. La població de Pallejà hi viuen actualment 11.500 habitants, i està situada a 41 m, sobre el nivell de mar. L’edifici més emblemàtic de la població es el castell de Pallejà, es tracta d’un gran casal fortificat que data de l’any 1.179.

Sant Boi de Llobregat. La Població de Sant Boi de Llobregat és d’origen molt antic , primer foren els Ibers i després els Romans els que s’establiren a la zona, com a mostra tenim les termes romanes que hi ha al centre de la població. Durant la Segona Republicà  S’anomenava Vilaboi

Actualment a Sant Boi hi viuen 83.000 persones

A Sant Boi a l’edat mitjana, hi havia un pont de fusta per creuar el Llobregat, inaugurat l’any 1.303, una riuada l’enderrocà. Posteriorment s’hi instal·la  un pas de barca, que durant molts anys va substituí el pont, aquest pont,  formava part  de la via Mercadera, aquesta via, tenia l’inici en el port de Barcelona, passava per Sant Boi, Begues, Olesa de Bonesvalls, i la Granada etc  es dirigia cap a l’interior de la península  és coneguda com la carrerada.

Fi de l’excursió

Notes: Cal portar esmorzar,  tornarem a dinar a casa.

La propera etapa  entre Sant Boi i el Delta del Llobregat serà el dia 29 d’abril

Cal inscripció prèvia, portar , esmorzar i aigua pel recorregut,  per dinar tornarem a Vilafranca, doncs el viatge de tornada és curt.

 

Ubicació de l’activitat

Botigues amigues

Interessants descomptes per als nostres Socis/es.