Barraques de Pedra Seca

La secció de restauració de barraques de pedra seca va començar a fer actuacions de recuperació d’aquest patrimoni l’any 2016.

La motivació per aquestes intervencions va sorgir durant les sortides excursionistes d’un grup de persones jubilades del Centre Excursionista del Penedès en el qual apreciaven com les parets i sostres de diferents barraques, algunes d’elles amb 200 anys d’història, que creuaven s’anaven ensorrant, i van decidir organitzar-se per netejar i arreglar aquest patrimoni que es troba al llarg i ample del nostre territori.

A l’inici era un grup de 4 o 5 persones, però amb els anys s’han anat incorporant més components per formar en l’actualitat un grup d’unes 12 persones, totes jubilades.

Foto de Grup

El dia d’avui, es pot comptabilitzar diferents actuacions en 29 barraques, la majoria d’elles les trobem a l’Alt Penedès, però també al Baix Penedès, el Garraf, l’Anoia i l’Alt Camp. Aquestes intervencions de neteja i restauració permet que aquestes barraques siguin visitables. També cal destacar la restauració de dos forns de calç i un marge el qual ha permès recuperar un camí al terme de Sant Jaume dels Domenys.

Cal destacar que la secció ha fet col·laboracions amb l’Ajuntament d’Olèrdola per fer treballs de recuperació d’un conjunt de barraques, però també, i conjuntament amb altres grups de recuperació de pedra seca, s’han fet actuacions a Subirats, Olesa, Begues i Pla de Manlleu.

La pedra seca és una tècnica de construcció tradicional i popular que es fa a partir de pedres encaixades sense l'ús de cap tipus d'argamassa per unir-les. D’aquí el seu nom: com que no s'ha usat cap pasta, la paret és seca.

Les barraques de pedra seca o de vinya, són una construcció rural obrada en pedra seca que té diferents usos, com ara servir d'aixopluc, per a desar-hi eines o com a alberg de bestiar, entre altres. Se'n troben arreu dels Països Catalans i per tot l'espai mediterrani i altres àrees on hi hagi abundància de pedres, com ara la península Ibèrica, l'estat francès, Itàlia, algunes zones d'Escòcia.

Tanmateix, cal recordar que l’art de la construcció en pedra seca va ser inscrit en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial per a la UNESCO. La decisió va ser presa pel Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

Foto de Grup

Finalment, cal comentar que el grup està obert a incorporar persones que hi estiguin interessades a col·laborar. Us podeu posar en contacte amb nosaltres enviant un correu electrònic a: pedrasecacep@gmail.com, indicant el nom i telèfon de contacte, així com els dies de la setmana amb disposició a participar.

Enllaç amb les activitats realitzades: https://cep.cat/?s=pedraseca&search-type=global

Apadrina una Barraca de Pedra Seca

La secció de pedra seca ha engegat una campanya de col·laboració oberta a tota la ciutadania per garantir el manteniment de les barraques restaurades, i aconseguir que aquest patrimoni perduri en el temps.

Enllaç amb tota la informació

Apadrina una barraca de pedra seca